Wyjmuję z lodówki i gotuję w jej wywarze jajka. Są idealnie niebieskie, dzieci aż piszczą z radości

Barwienie jajek to moja ulubiona aktywność wielkanocna. Kiedy mam więcej czasu, spędzam kilka godzin tworząc różnorodne wzory na kraszankach. W tym roku postanowiłam pomalować jajka tylko przy pomocy naturalnych barwników. Wszystkim znany jest sposób z łupinami cebuli, ale myślę, że o wiele ciekawsze są jajka barwione na niebiesko.

Jajka zabarwisz na niebiesko bez sztucznych barwnikówJajka zabarwisz na niebiesko bez sztucznych barwników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Przed Wielkanocą można kupić barwniki do jajek za grosze – to łatwy i szybki sposób na otrzymanie kraszanek w różnych intensywnych odcieniach. Niestety, barwniki syntetyczne często nie są zdrowe. Zawarte w nich substancje mogą wywoływać reakcje alergiczne, nasilać objawy astmy lub powodować nadpobudliwość u dzieci. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Jajka na Wielkanoc w kolorze niebieskim

Aby pokolorować jajka na intensywny niebieski kolor potrzebujesz jedynie połowy główki czerwonej kapusty – z drugiej połówki możesz zrobić dodatek do obiadu.

  1. Szatkujesz ją na dość grube kawałki, wrzucasz do garnka i zalewasz wodą.
  2. Gotujesz na wolnym ogniu przez około 1 godzinę do momentu, aż wywar nabierze mocno fioletowej barwy.
  3. Odcedzasz liście kapusty, a do zabarwionej wody dodajesz łyżeczkę octu.
  4. Wkładasz do wywaru jajka ugotowane na twardo.
  5. Po 10-15 minutach nabierają niebieskiej barwy, ale jeśli potrzymasz je dłużej, kolor nabierze intensywności.

Możesz zostawić jajka w barwniku nawet na całą noc – ta metoda jest naturalna, więc nie musisz się obawiać szkodliwych substancji.

Inne sposoby na naturalne barwniki do jajek

Bazując na wywarze z liści kapusty, możesz otrzymać także jajka w kolorze fioletowym. Wystarczy, że do zabarwionej wody dodasz nieco więcej octu. Żeby uzyskać żółte jajka, przygotuj wywar z kurkumy. Intensywny różowy kolor zapewnią kawałki buraka, a bardziej pastelowy – skórki po awokado. Jeśli jednak chcesz, by skorupki zrobiły się zielone, użyj natki pietruszki lub szpinaku. 

Zawsze pamiętaj o dodatku octu, który stabilizuje uzyskaną barwę. Po wyjęciu jajek z wywaru warto posmarować skorupki olejem roślinnym. Dzięki temu będą się ładnie błyszczały.

Naturalne wzory na kraszankach

Jeśli chcesz uzyskać marmurkowy efekt, przed zanurzeniem jajek w naturalnym barwniku, na przykład po gotowaniu czerwonej kapusty, nałóż na nie odrobinę oleju kokosowego. Użyj pędzelka i wykonaj kilka nieregularnych maźnięć. 

Innym pomysłem są wzory kwiatowe. Zrobisz je ze świeżych lub suszonych liści oraz płatków. Przyłóż je do powierzchni skorupek, a następnie nałóż na jajka kawałki pociętej nylonowej rajstopy. Zawiąż dokładnie na końcach, aby kwiaty lub liście pozostały na swoim miejscu w czasie barwienia. Na kraszankach w jednolitym kolorze możesz także wydrapywać wzory przy pomocy szpilki lub igły.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie