WAŻNE
TERAZ

Jest oświadczenie. Trump cierpi na przewlekłą niewydolność żylną

Sałatka z białą kiełbasą to prawdziwy hit. Na Wielkanoc robię dwie miski, bo szybko znika

Tradycyjna biała kiełbasa może być nie tylko smacznym dodatkiem do żurku. Jej nadwyżkę warto wykorzystać również w sałatce jarzynowej. Będziesz pod wrażeniem jej wyrazistego smaku.

Świąteczna sałatka z białą kiełbasą jest sycąca i wyrazistaŚwiąteczna sałatka z białą kiełbasą jest sycąca i wyrazista
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Do sałatki z białą kiełbasą niezbędny jest dodatek chrzanu, który idealnie podkreśla smak mięsa. Jeśli masz taką możliwość, wykorzystaj jak najwięcej składników własnej produkcji. Biała kiełbasa ma o wiele lepszy smak, jeśli przygotujesz ją samodzielnie. Świeżo starty chrzan również zyskuje na intensywności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ruloniki z jajecznym farszem. Przepis na szybką przekąskę wielkanocną

Niestandardowe potrawy wielkanocne z białą kiełbasą

Biała kiełbasa to wszechstronny składnik, który można wykorzystać w wielu wielkanocnych potrawach. Jednym z pomysłów jest przygotowanie zapiekanki z białą kiełbasą i ziemniakami. Wystarczy pokroić kiełbasę w plastry, ułożyć na warstwie ugotowanych ziemniaków, dodać cebulę i zalać śmietaną z przyprawami. Całość zapieka się do momentu, aż wierzch pokryje złocisty kolor.

Inną propozycją jest biała kiełbasa duszona z kapustą kiszoną – taka potrawa idealnie wpasuje się w tradycyjne gusta. Osoby bardziej otwarte na eksperymenty mogą pokusić się o przygotowanie białej kiełbasy w cieście francuskim – wystarczy owinąć kiełbasę ciastem i wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika. Taka wielkanocna przekąska doskonale sprawdzi się na długie rodzinne biesiadowanie.

Przepis na sałatkę wielkanocną z białą kiełbasą

Opcjonalnie dodaj zielone dodatki, na przykład szczypiorek, koperek lub natkę pietruszki. 

Składniki:

  • 300 g ugotowanych ziemniaki,
  • 2 ugotowane lub upieczone białe kiełbasy,
  • 5 średnich ogórków konserwowych,
  • 100 g groszku konserwowego,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka chrzanu,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Ugotowane ziemniaki, upieczoną lub ugotowaną białą kiełbasę i ogórki konserwowe pokrój w kostkę.
  2. Jajka ugotowane na twardo obierz ze skorupek i również pokrój w kostkę.
  3. Odsącz groszek konserwowy z zalewy.
  4. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski.
  5. Wymieszaj z majonezem i musztardą. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok