Sałatka z białą kiełbasą to prawdziwy hit. Na Wielkanoc robię dwie miski, bo szybko znika

Tradycyjna biała kiełbasa może być nie tylko smacznym dodatkiem do żurku. Jej nadwyżkę warto wykorzystać również w sałatce jarzynowej. Będziesz pod wrażeniem jej wyrazistego smaku.

Świąteczna sałatka z białą kiełbasą jest sycąca i wyrazistaŚwiąteczna sałatka z białą kiełbasą jest sycąca i wyrazista
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Do sałatki z białą kiełbasą niezbędny jest dodatek chrzanu, który idealnie podkreśla smak mięsa. Jeśli masz taką możliwość, wykorzystaj jak najwięcej składników własnej produkcji. Biała kiełbasa ma o wiele lepszy smak, jeśli przygotujesz ją samodzielnie. Świeżo starty chrzan również zyskuje na intensywności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ruloniki z jajecznym farszem. Przepis na szybką przekąskę wielkanocną

Niestandardowe potrawy wielkanocne z białą kiełbasą

Biała kiełbasa to wszechstronny składnik, który można wykorzystać w wielu wielkanocnych potrawach. Jednym z pomysłów jest przygotowanie zapiekanki z białą kiełbasą i ziemniakami. Wystarczy pokroić kiełbasę w plastry, ułożyć na warstwie ugotowanych ziemniaków, dodać cebulę i zalać śmietaną z przyprawami. Całość zapieka się do momentu, aż wierzch pokryje złocisty kolor.

Inną propozycją jest biała kiełbasa duszona z kapustą kiszoną – taka potrawa idealnie wpasuje się w tradycyjne gusta. Osoby bardziej otwarte na eksperymenty mogą pokusić się o przygotowanie białej kiełbasy w cieście francuskim – wystarczy owinąć kiełbasę ciastem i wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika. Taka wielkanocna przekąska doskonale sprawdzi się na długie rodzinne biesiadowanie.

Przepis na sałatkę wielkanocną z białą kiełbasą

Opcjonalnie dodaj zielone dodatki, na przykład szczypiorek, koperek lub natkę pietruszki. 

Składniki:

  • 300 g ugotowanych ziemniaki,
  • 2 ugotowane lub upieczone białe kiełbasy,
  • 5 średnich ogórków konserwowych,
  • 100 g groszku konserwowego,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka chrzanu,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Ugotowane ziemniaki, upieczoną lub ugotowaną białą kiełbasę i ogórki konserwowe pokrój w kostkę.
  2. Jajka ugotowane na twardo obierz ze skorupek i również pokrój w kostkę.
  3. Odsącz groszek konserwowy z zalewy.
  4. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski.
  5. Wymieszaj z majonezem i musztardą. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji