Sałatka z białą kiełbasą to prawdziwy hit. Na Wielkanoc robię dwie miski, bo szybko znika
Tradycyjna biała kiełbasa może być nie tylko smacznym dodatkiem do żurku. Jej nadwyżkę warto wykorzystać również w sałatce jarzynowej. Będziesz pod wrażeniem jej wyrazistego smaku.
Do sałatki z białą kiełbasą niezbędny jest dodatek chrzanu, który idealnie podkreśla smak mięsa. Jeśli masz taką możliwość, wykorzystaj jak najwięcej składników własnej produkcji. Biała kiełbasa ma o wiele lepszy smak, jeśli przygotujesz ją samodzielnie. Świeżo starty chrzan również zyskuje na intensywności.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ruloniki z jajecznym farszem. Przepis na szybką przekąskę wielkanocną
Niestandardowe potrawy wielkanocne z białą kiełbasą
Biała kiełbasa to wszechstronny składnik, który można wykorzystać w wielu wielkanocnych potrawach. Jednym z pomysłów jest przygotowanie zapiekanki z białą kiełbasą i ziemniakami. Wystarczy pokroić kiełbasę w plastry, ułożyć na warstwie ugotowanych ziemniaków, dodać cebulę i zalać śmietaną z przyprawami. Całość zapieka się do momentu, aż wierzch pokryje złocisty kolor.
Inną propozycją jest biała kiełbasa duszona z kapustą kiszoną – taka potrawa idealnie wpasuje się w tradycyjne gusta. Osoby bardziej otwarte na eksperymenty mogą pokusić się o przygotowanie białej kiełbasy w cieście francuskim – wystarczy owinąć kiełbasę ciastem i wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika. Taka wielkanocna przekąska doskonale sprawdzi się na długie rodzinne biesiadowanie.
Przepis na sałatkę wielkanocną z białą kiełbasą
Opcjonalnie dodaj zielone dodatki, na przykład szczypiorek, koperek lub natkę pietruszki.
Składniki:
- 300 g ugotowanych ziemniaki,
- 2 ugotowane lub upieczone białe kiełbasy,
- 5 średnich ogórków konserwowych,
- 100 g groszku konserwowego,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka chrzanu,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Ugotowane ziemniaki, upieczoną lub ugotowaną białą kiełbasę i ogórki konserwowe pokrój w kostkę.
- Jajka ugotowane na twardo obierz ze skorupek i również pokrój w kostkę.
- Odsącz groszek konserwowy z zalewy.
- Wszystkie składniki przełóż do dużej miski.
- Wymieszaj z majonezem i musztardą. Dopraw solą i pieprzem do smaku.