Biała kiełbasa jak za dawnych lat. Jeden trik sprawia, że smakuje obłędnie

Biała kiełbasa to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Najczęściej pojawia się w żurku, ale równie pysznie smakuje w nieco zapomnianej, a jakże pysznej wersji – duszona na kapuście kiszonej. To danie pachnie domem, świętami i prostotą, której nie trzeba poprawiać.

Biała kiełbasa pieczona na kapuścieBiała kiełbasa pieczona na kapuście
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Są takie smaki, które nieodłącznie kojarzą się z Wielkanocą – i bez których święta po prostu nie smakują tak samo. Jednym z nich jest aromatyczna biała kiełbasa, najlepiej podana z solidną porcją kapusty kiszonej. To duet idealny – kwaśna kapusta przełamuje tłustość mięsa, a przyprawy nadają całości wyjątkowy, głęboki smak. Choć coraz częściej szukamy nowoczesnych inspiracji kulinarnych, to właśnie takie klasyczne połączenia wracają na nasze stoły z największym sentymentem. Proste, domowe i sprawdzone przez pokolenia – takie dania nie potrzebują udziwnień, tylko dobrego przepisu i chwili cierpliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe kajzerki podaj z masłem ziołowym. Wypieczone i chrupiące

Przepis na białą kiełbasę na kapuście

Biała kiełbasa na kapuście kiszonej to klasyka, która nie wymaga zbędnych dodatków. Aromatyczna, sycąca, pełna tradycyjnych smaków – w sam raz na Wielkanoc, ale i na każdy inny dzień, kiedy zatęsknimy za prostym, domowym obiadem.

Składniki:

  • 500 g białej kiełbasy parzonej,
  • 600–700 g kapusty kiszonej,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Kapustę kiszoną, jeśli jest bardzo kwaśna, płuczę pod bieżącą wodą, odsączam i lekko siekam.
  2. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewam łyżkę oleju. wrzucam kapustę, podlewam bulionem, dodaję koncentrat pomidorowy, sól i pieprz, całość duszę na małym ogniu ok. 20 minut, aż kapusta zmięknie i wchłonie aromaty.
  3. Kiełbasę nakłuwam i obsmażam z każdej strony na złoto, następnie układam ją na kapuście, przykrywam i duszę razem jeszcze 10–15 minut, by smaki się połączyły.

Z czym podawać białą kiełbasę na kapuście kiszonej?

To danie samo w sobie jest bardzo sycące, ale dobrze dobrane dodatki mogą wynieść je na wyższy poziom – zarówno smakowo, jak i wizualnie. Najbardziej klasycznym wyborem będą ziemniaki – gotowane w osolonej wodzie, lekko rozgniecione z masłem, albo kremowe purée z odrobiną śmietanki i gałki muszkatołowej. Ich delikatność doskonale równoważy kwaskowatość kapusty i intensywny smak kiełbasy.

Świetnym dodatkiem będzie też chrupiąca skórka świeżego chleba na zakwasie – zwłaszcza jeśli danie serwujemy w formie kolacyjnej, mniej obiadowej. Taki chleb idealnie "zbiera" sos spod kapusty i dodaje przyjemnej tekstury.

Jeśli chcesz przełamać smak, warto dodać ćwikłę z chrzanem, klasyczny tarty chrzan, musztardę sarepską lub domową żurawinę – lekko słodkie i ostre dodatki dobrze współgrają z kiszoną kapustą i wędzonką.

Dla nieco lżejszego wydania możesz też podać to danie z prostą sałatką – np. z rukoli i jabłka lub kiszonego ogórka z cebulką. To doda świeżości i sprawi, że nawet najcięższy obiad będzie miał lepszą równowagę.

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier