Nie doceniamy tej przyprawy, a przyda się przed Wielkanocą. Usprawnia trawienie

Ta przyprawa kojarzy się głównie z kuchnią śródziemnomorską, ale pasuje do wielu naszych rodzimych potraw. Przed świętami często dodajemy ją do pieczonych mięs. Jej aromatyczne igiełki to nie tylko dodatek do potraw, ale także skarbnica cennych substancji, które wzmacniają odporność, poprawiają trawienie i chronią przed chorobami.

Dodawaj do mięsa lub zrób z niego napar na trawienieDodawaj do mięsa lub zrób z niego napar na trawienie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Angela
Dorota Gepert

Rozmaryn to zioło, które od wieków stosowane jest zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. W polskich domach najczęściej używany jest jako przyprawa do mięs i warzyw, ale z reguły nie doceniamy jego właściwości zdrowotnych. A warto wiedzieć, że zawiera silne przeciwutleniacze i związki bioaktywne, które wspierają odporność oraz układ pokarmowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Rozmaryn ułatwia trawienie

Rozmaryn ma wiele właściwości zdrowotnych, ale w czasie świąt docenimy szczególnie jedną. To zioło wspomaga trawienie i pobudza pracę jelit. Zawarte w nim związki aktywizują wydzielanie soków trawiennych i działają żółciotwórczo, dzięki temu organizm łatwiej radzi sobie z tłuszczami. Rozmaryn wspomaga też pracę trzustki i wątroby, zapobiega wzdęciom. Dlatego gdy przy świątecznym stole zjemy więcej niż zwykle, o co wcale nietrudno, dobrze jest zaparzyć sobie z niego napar. Zwłaszcza że często mamy gałązki świeżego zioła, bo kupujemy je do pieczonych mięs, schabu czy boczku.

Przygotowanie naparu z rozmarynu

Jak zrobić napar ze świeżego rozmarynu? Wystarczy kilka jego gałązek włożyć do większego kubka lub dzbanka i zalać wrzątkiem, a następnie przykryć i odstawić do zaparzenia na kilka minut.

Taki napój ma intensywnie ziołowy smak, ale można do niego dodać miód lub plasterek pomarańczy. Nie masz świeżego rozmarynu? Sięgnij po suszony. Dwie łyżeczki przyprawy zalej szklanką wody i odstaw do zaparzenia. Potem warto go przecedzić. Gałązkę rozmarynu warto też dodać do czarnej herbaty, wtedy wzmocnimy jej właściwości ułatwiające trawienie.

Ważne przechowywanie

Świeży rozmaryn najlepiej przechowywać w lodówce, owinięty wilgotnym ręcznikiem papierowym lub w zamkniętym pojemniku. Wtedy długo zachowuje świeżość. Można go również zamrozić – w formie całych gałązek lub posiekanych liści zalanych oliwą w foremce na kostki lodu.

Suszony rozmaryn najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku, w suchym i zacienionym miejscu, aby nie stracił swojego aromatu i właściwości.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej