Czy można mrozić wędzoną rybę? Sprawdź, zanim się na to zdecydujesz

Świeże ryby są doskonałe do mrożenia. A jak jest z tymi wędzonymi? Nie są tanie, więc warto wiedzieć, czy ten sposób na ich dłuższe przechowywanie się sprawdzi.

Czy wędzone ryby można mrozić? WyjaśniamyCzy wędzone ryby można mrozić? Wyjaśniamy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666
Dorota Gepert

Wędzone ryby są cenione za swój unikalny smak i aromat. Ich wartości odżywcze są mniejsze, bo podczas wędzenia tracą część niektórych składników, zwłaszcza kwasów omega-3 i przeciwutleniaczy. Mimo to wciąż pozostają bogate w białko, witaminy i minerały.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu

Jakie ryby wędzone wybierać?

Ryby wędzone warto jeść częściej niż tylko podczas wakacji nad morzem. Choćby popularna makrela ma selen, który wspiera układ odpornościowy i obniża ryzyko nowotworów. To dobry sposób, by ryby choć kilka razy w tygodniu pojawiły się w naszej diecie.

Warto wybierać te wędzone na gorąco i pakowane próżniowo, z krótką listą składników (ryba, sól i przyprawy to optymalny skład). Unikaj takich, które zawierają sztuczne aromaty lub konserwanty, a także tych o intensywnie pomarańczowym kolorze, co może świadczyć o dodatku barwników.

Jak przechowywać wędzone ryby?

Warto pamiętać o odpowiednim przechowywaniu wędzonych ryb. Najlepsze dla nich miejsce to lodówka. Mogą pozostać świeże i smaczne od kilku dni do kilku tygodni, w zależności od metody wędzenia i rodzaju ryby.

Zawsze trzeba sprawdzać ich datę przydatności do spożycia. A co wtedy, gdy termin się zbliża, a nie będzie okazji do ich zjedzenia? Albo otrzymaliśmy dużą ilość ryb znad morza w prezencie? Wtedy pojawia się pytanie, czy można je zamrozić.

Czy można mrozić ryby wędzone?

Na szczęście tak. Ryby wędzone nadają się do mrożenia, wtedy ich trwałość przedłuży się nawet do sześciu miesięcy. Przed wsadzeniem ryb do zamrażarki, warto podzielić je na mniejsze kawałki. Dzięki temu będą łatwiejsze do przechowywania, a potem szybciej się rozmrożą.

Ponadto ryby wcześniej powinny zostać szczelnie opakowane. Sprawdzi się folia spożywcza lub woreczki do mrożenia - zabezpieczą je przed utratą smaku i aromatu. Po rozmrożeniu wędzona ryba może być bardziej krucha. Idealnie będzie nadawała się wtedy do sałatek czy past kanapkowych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej