Czy można mrozić wędzoną rybę? Sprawdź, zanim się na to zdecydujesz
Świeże ryby są doskonałe do mrożenia. A jak jest z tymi wędzonymi? Nie są tanie, więc warto wiedzieć, czy ten sposób na ich dłuższe przechowywanie się sprawdzi.
Wędzone ryby są cenione za swój unikalny smak i aromat. Ich wartości odżywcze są mniejsze, bo podczas wędzenia tracą część niektórych składników, zwłaszcza kwasów omega-3 i przeciwutleniaczy. Mimo to wciąż pozostają bogate w białko, witaminy i minerały.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu
Jakie ryby wędzone wybierać?
Ryby wędzone warto jeść częściej niż tylko podczas wakacji nad morzem. Choćby popularna makrela ma selen, który wspiera układ odpornościowy i obniża ryzyko nowotworów. To dobry sposób, by ryby choć kilka razy w tygodniu pojawiły się w naszej diecie.
Warto wybierać te wędzone na gorąco i pakowane próżniowo, z krótką listą składników (ryba, sól i przyprawy to optymalny skład). Unikaj takich, które zawierają sztuczne aromaty lub konserwanty, a także tych o intensywnie pomarańczowym kolorze, co może świadczyć o dodatku barwników.
Jak przechowywać wędzone ryby?
Warto pamiętać o odpowiednim przechowywaniu wędzonych ryb. Najlepsze dla nich miejsce to lodówka. Mogą pozostać świeże i smaczne od kilku dni do kilku tygodni, w zależności od metody wędzenia i rodzaju ryby.
Zawsze trzeba sprawdzać ich datę przydatności do spożycia. A co wtedy, gdy termin się zbliża, a nie będzie okazji do ich zjedzenia? Albo otrzymaliśmy dużą ilość ryb znad morza w prezencie? Wtedy pojawia się pytanie, czy można je zamrozić.
Czy można mrozić ryby wędzone?
Na szczęście tak. Ryby wędzone nadają się do mrożenia, wtedy ich trwałość przedłuży się nawet do sześciu miesięcy. Przed wsadzeniem ryb do zamrażarki, warto podzielić je na mniejsze kawałki. Dzięki temu będą łatwiejsze do przechowywania, a potem szybciej się rozmrożą.
Ponadto ryby wcześniej powinny zostać szczelnie opakowane. Sprawdzi się folia spożywcza lub woreczki do mrożenia - zabezpieczą je przed utratą smaku i aromatu. Po rozmrożeniu wędzona ryba może być bardziej krucha. Idealnie będzie nadawała się wtedy do sałatek czy past kanapkowych.