PrzepisPrzekąskiPerfekcyjne na kanapkę. Już nigdy nie sięgniesz po pasztet

Perfekcyjne na kanapkę. Już nigdy nie sięgniesz po pasztet

Masz dość kanapek z szynką lub pasztetem? A może preferujesz dietę bezmięsną? Niezależnie od tego, jaki powód Tobą kieruje, koniecznie wypróbuj pasty warzywne. Dzięki nim kanapki (i nie tylko) nabiorą nowego wymiaru.

Hummus to zdrowa i pyszna alternatywa dla klasycznych smarowideł
Hummus to zdrowa i pyszna alternatywa dla klasycznych smarowideł
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Warzywne pasty do kanapek to prawdziwy hit, są smaczne i co ważniejsze, pełne wartości odżywczych. Stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych dodatków takich jak masło, ser czy wędliny. W tym artykule odkryjesz, dlaczego warto włączyć warzywne pasty do codziennego jadłospisu i jak je możesz przygotować we własnej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pasta z tuńczyka. Przepis na genialne smarowidło do chleba

Pasta z dyni z dodatkiem suszonych pomidorów

Zdrowa, pożywna pasta, która zachwyci aromatycznym smakiem i pięknym kolorem.

Składniki:

  • 1 kg dyni Hokkaido lub dyni piżmowej,
  • 7 sztuk pomidorów suszonych,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka ostrej papryczki chili,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • pęczek świeżej natki pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Pokrój dynię na niewielkie kawałki, pozbądź się pestek ze środka. Delikatnie posmaruj ją oliwą, posyp solą i piecz około 30 minut.
  2. Upieczoną (miękką) dynię ostudź, a następnie umieść w blenderze. Dodaj pozostałe składniki: posiekaną cebulę zarumienioną wraz z czosnkiem na patelni, pietruszkę, suszone pomidory, ocet balsamiczny, chili, pieprz i sól.
  3. Całość zblenduj na gładką masę.

Hummus

Hummus to rarytas pochodzący z Bliskiego Wschodu. Tą zdrową i smaczną przekąską można zajadać się w ciągu dnia, ale równie dobrze sprawdza się w czasie wieczornego przyjęcia. W klasycznej wersji przyrządzana jest z ciecierzycy, z pastą sezamową (tzw. tahini), oliwą z oliwek z czosnkiem, solą i sokiem z cytryny. Jest mnóstwo smakowych wariacji tej pasty - ciecierzycę zastępuje się np. bobem.

Składniki:

  • 530 g ciecierzycy ze słoika/z puszki,
  • 60 g pasty tahini (pasty sezamowej),
  • 50 g ostudzonego bulionu warzywnego,
  • 40 g oliwy z oliwek,
  • 20 g soku z cytryny,
  • pół łyżeczki soli,
  • odrobina pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę odlej z zalewy – najlepiej osusz ją na sitku. Następnie włóż do blendera i dodaj pozostałe składniki.
  2. Całość blenduj do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Tak przygotowaną pastę przełóż do odpowiedniego naczynia i delikatnie polej oliwą z oliwek.
Hummus to klasyk kuchni bliskowschodniej
Hummus to klasyk kuchni bliskowschodniej© Adobe Stock

Pasta z natki pietruszki i słonecznika

Wystarczy kilka składników, by stworzyć pastę idealną do kanapek, sałatek i do surowych warzyw. Oto pasta doskonała - z natki pietruszki, bogatej w witaminy i minerały oraz ze słonecznika o wielu właściwościach prozdrowotnych.

Składniki:

  • 1/2 szklanki słonecznika łuskanego,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • do smaku: zmielona kurkuma, sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Upraż słonecznika na rozgrzanej i suchej patelni - do czasu, aż ziarna będą zarumienione. Wrzuć je do blendera i dodaj pozostałe składniki oraz przyprawy.
  2. Blenduj do czasu uzyskania gładkiej masy.

Pomidorowa pasta z suszonych pomidorów

Pasta na bazie suszonych pomidorów z dodatkiem koncentratu również nie zawiedzie miłośników warzywnych smarowideł. Jest aromatyczna, smaczna i bardzo pożywna. A co więcej, przygotowanie jej samodzielnie zajmuje dosłownie kilka minut.

Składniki:

  • 10 sztuk pomidorów suszonych z oleju,
  • 150 g sera typu feta,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 50 g kremowego serka kanapkowego,
  • 7-8 czarnych oliwek bez pestek,
  • 1 łyżeczka posiekanych listków bazylii,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • do smaku: sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Do blendera wrzuć pokruszony ser feta, pomidory, oliwki, ser kanapkowy, oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy i posiekaną bazylię.
  2. Całość zblenduj na gładką masę, doprawiając solą i pieprzem.
Suszone pomidory są podstawą tej pasty
Suszone pomidory są podstawą tej pasty© Adobe Stock

Pasta z pieczonej papryki

Kolejną propozycją pasty, która doskonale nadaje się do kanapek, jest aromatyczna pasta z pieczonej papryki. Jest tak pyszna, że można się nią zajadać z dodatkiem każdego pieczywa, ale świetnie smakuje również jako dip bądź sos do makaronu.

Składniki:

  • 2 duże czerwone papryki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • garść orzechów włoskich,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki oleju,
  • do smaku: sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Umyj paprykę, wytnij ze środka gniazdo, a następnie pokrój ją na ćwiartki. Przeciśnij czosnek przez praskę i zmieszaj z oliwą.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i włóż do niego paprykę posmarowaną oliwą z czosnkiem. Paprykę ułóż na papierze do pieczenia. Piecz w piekarniku przez 25 minut.
  3. Upieczoną paprykę ostudź, a następnie włóż do blendera i dodaj orzechy, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku oraz odrobinę oleju. Zblenduj na gładką pastę.

Pasta z pieczonego bakłażana

Wśród polecanych i godnych uwagi kanapkowych past nie może zabraknąć pasty z bakłażana. Świetnie komponuje się z kanapkami, tortillą i jako dip do warzyw.

Składniki:

  • 300 g bakłażana,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 60 g czubatej łyżki serka mascarpone,
  • do smaku: suszona bazylia, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Umytego i pokrojonego na mniejsze kawałki bakłażana posyp solą i delikatnie skrop oliwą. Wyłóż na papier do pieczenia i włóż do piekarnika na 30 minut. Piecz w temperaturze 200 stopni.
  2. W tym czasie przeciśnij przez praskę czosnek i zeszklij go na patelni. Smaż czosnek do czasu, aż się lekko zarumieni.
  3. Upieczonego bakłażana obierz ze skórki, a miąższ wrzuć do blendera, dodaj podsmażony czosnek, serek mascarpone, oliwę, sól i pozostałe przyprawy. Całość zblenduj na gładką pastę.
Pasta z bakłażana idealnie sprawdzi się na grzance
Pasta z bakłażana idealnie sprawdzi się na grzance© Adobe Stock
Źródło artykułu:Dagmara Dąbek
smarowidłososy i dipypasty i hummusy

Wybrane dla Ciebie