Perfekcyjne na kanapkę. Już nigdy nie sięgniesz po pasztet
Masz dość kanapek z szynką lub pasztetem? A może preferujesz dietę bezmięsną? Niezależnie od tego, jaki powód Tobą kieruje, koniecznie wypróbuj pasty warzywne. Dzięki nim kanapki (i nie tylko) nabiorą nowego wymiaru.
Warzywne pasty do kanapek to prawdziwy hit, są smaczne i co ważniejsze, pełne wartości odżywczych. Stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych dodatków takich jak masło, ser czy wędliny. W tym artykule odkryjesz, dlaczego warto włączyć warzywne pasty do codziennego jadłospisu i jak je możesz przygotować we własnej kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pasta z tuńczyka. Przepis na genialne smarowidło do chleba
Pasta z dyni z dodatkiem suszonych pomidorów
Zdrowa, pożywna pasta, która zachwyci aromatycznym smakiem i pięknym kolorem.
Składniki:
- 1 kg dyni Hokkaido lub dyni piżmowej,
- 7 sztuk pomidorów suszonych,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka ostrej papryczki chili,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- pęczek świeżej natki pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Pokrój dynię na niewielkie kawałki, pozbądź się pestek ze środka. Delikatnie posmaruj ją oliwą, posyp solą i piecz około 30 minut.
- Upieczoną (miękką) dynię ostudź, a następnie umieść w blenderze. Dodaj pozostałe składniki: posiekaną cebulę zarumienioną wraz z czosnkiem na patelni, pietruszkę, suszone pomidory, ocet balsamiczny, chili, pieprz i sól.
- Całość zblenduj na gładką masę.
Hummus
Hummus to rarytas pochodzący z Bliskiego Wschodu. Tą zdrową i smaczną przekąską można zajadać się w ciągu dnia, ale równie dobrze sprawdza się w czasie wieczornego przyjęcia. W klasycznej wersji przyrządzana jest z ciecierzycy, z pastą sezamową (tzw. tahini), oliwą z oliwek z czosnkiem, solą i sokiem z cytryny. Jest mnóstwo smakowych wariacji tej pasty - ciecierzycę zastępuje się np. bobem.
Składniki:
- 530 g ciecierzycy ze słoika/z puszki,
- 60 g pasty tahini (pasty sezamowej),
- 50 g ostudzonego bulionu warzywnego,
- 40 g oliwy z oliwek,
- 20 g soku z cytryny,
- pół łyżeczki soli,
- odrobina pieprzu.
Przygotowanie:
- Ciecierzycę odlej z zalewy – najlepiej osusz ją na sitku. Następnie włóż do blendera i dodaj pozostałe składniki.
- Całość blenduj do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.
- Tak przygotowaną pastę przełóż do odpowiedniego naczynia i delikatnie polej oliwą z oliwek.
Pasta z natki pietruszki i słonecznika
Wystarczy kilka składników, by stworzyć pastę idealną do kanapek, sałatek i do surowych warzyw. Oto pasta doskonała - z natki pietruszki, bogatej w witaminy i minerały oraz ze słonecznika o wielu właściwościach prozdrowotnych.
Składniki:
- 1/2 szklanki słonecznika łuskanego,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
- 1/2 szklanki wody,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- do smaku: zmielona kurkuma, sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Upraż słonecznika na rozgrzanej i suchej patelni - do czasu, aż ziarna będą zarumienione. Wrzuć je do blendera i dodaj pozostałe składniki oraz przyprawy.
- Blenduj do czasu uzyskania gładkiej masy.
Pomidorowa pasta z suszonych pomidorów
Pasta na bazie suszonych pomidorów z dodatkiem koncentratu również nie zawiedzie miłośników warzywnych smarowideł. Jest aromatyczna, smaczna i bardzo pożywna. A co więcej, przygotowanie jej samodzielnie zajmuje dosłownie kilka minut.
Składniki:
- 10 sztuk pomidorów suszonych z oleju,
- 150 g sera typu feta,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 50 g kremowego serka kanapkowego,
- 7-8 czarnych oliwek bez pestek,
- 1 łyżeczka posiekanych listków bazylii,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- do smaku: sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Do blendera wrzuć pokruszony ser feta, pomidory, oliwki, ser kanapkowy, oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy i posiekaną bazylię.
- Całość zblenduj na gładką masę, doprawiając solą i pieprzem.
Pasta z pieczonej papryki
Kolejną propozycją pasty, która doskonale nadaje się do kanapek, jest aromatyczna pasta z pieczonej papryki. Jest tak pyszna, że można się nią zajadać z dodatkiem każdego pieczywa, ale świetnie smakuje również jako dip bądź sos do makaronu.
Składniki:
- 2 duże czerwone papryki,
- 1 ząbek czosnku,
- garść orzechów włoskich,
- pęczek natki pietruszki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki oleju,
- do smaku: sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Umyj paprykę, wytnij ze środka gniazdo, a następnie pokrój ją na ćwiartki. Przeciśnij czosnek przez praskę i zmieszaj z oliwą.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i włóż do niego paprykę posmarowaną oliwą z czosnkiem. Paprykę ułóż na papierze do pieczenia. Piecz w piekarniku przez 25 minut.
- Upieczoną paprykę ostudź, a następnie włóż do blendera i dodaj orzechy, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku oraz odrobinę oleju. Zblenduj na gładką pastę.
Pasta z pieczonego bakłażana
Wśród polecanych i godnych uwagi kanapkowych past nie może zabraknąć pasty z bakłażana. Świetnie komponuje się z kanapkami, tortillą i jako dip do warzyw.
Składniki:
- 300 g bakłażana,
- 5 ząbków czosnku,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 łyżeczki soli,
- 60 g czubatej łyżki serka mascarpone,
- do smaku: suszona bazylia, pieprz.
Przygotowanie:
- Umytego i pokrojonego na mniejsze kawałki bakłażana posyp solą i delikatnie skrop oliwą. Wyłóż na papier do pieczenia i włóż do piekarnika na 30 minut. Piecz w temperaturze 200 stopni.
- W tym czasie przeciśnij przez praskę czosnek i zeszklij go na patelni. Smaż czosnek do czasu, aż się lekko zarumieni.
- Upieczonego bakłażana obierz ze skórki, a miąższ wrzuć do blendera, dodaj podsmażony czosnek, serek mascarpone, oliwę, sól i pozostałe przyprawy. Całość zblenduj na gładką pastę.