Gdy zostaną ziemniaki z obiadu, robię to smarowidło do chleba. Doskonałe na przekąskę

Dania i pasty z gotowanych ziemniaków nasuwają skojarzenia z pustką w portfelu. To prawda, że są tanie w przygotowaniu, ale nie można odmówić im też tego, że są po prostu bardzo smaczne. Jeśli mam ochotę na pastę w stylu hummusu do maczania grzanek podczas domowego seansu filmowego, sięgam po przepis na smarowidło z ziemniaków i fasoli. Z dodatkiem kilku obowiązkowych przypraw może robić za starter w dobrej restauracji.

Pastę z ziemniaków i fasoli możesz podać do grzanek lub warzywPastę z ziemniaków i fasoli możesz podać do grzanek lub warzyw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Hummus z ziemniaków i fasoli jest idealną alternatywą dla tradycyjnego bałkańskiego smarowidła na bazie pasty tahini. Chociaż osobiście uwielbiam klasyczną wersję hummusu, niestety moim bliscy alergicy skłaniają mnie do eksperymentowania z innymi przepisami na smarowidła. Pastę ze strączkami lubię podawać w zestawie ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki, na przykład z marchewką i selerem naciowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trójkolorowa bruschetta z domowym pesto. Przekąska, obok której nie można przejść obojętnie

Niedoceniane wartości odżywcze ziemniaków

Ziemniaki są nie tylko źródłem podstawowej energii w postaci węglowodanów. Zawierają również witaminy i minerały, które wspierają zdrowie organizmu. Znajdziesz w nich witaminę C, która wzmacnia odporność, a także witaminy z grupy B – niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Popularne warzywa dostarczają także potas, który wspomaga regulację ciśnienia krwi oraz fosfor, magnez i żelazo, które są istotne dla pracy mięśni. Dzięki błonnikowi pomagają w utrzymaniu prawidłowej pracy jelit i mogą przyczyniać się do redukcji poziomu cholesterolu we krwi.

Zalety spożywania strączków

Strączki, takie jak fasola, groch czy soczewica, są cenionym składnikiem każdej diety, nie tylko wegetariańskiej. Dla osób, które nie jedzą mięsa, stanowią ważne źródło białka roślinnego. Zawierają też dużą ilość błonnika, który wspomaga trawienie i pomaga w kontroli cukru we krwi, co jest istotne dla osób zmagających się z cukrzycą.

Warzywa strączkowe są także bogate w składniki mineralne, takie jak żelazo, cynk i magnez, które są niezbędne dla utrzymania dobrego zdrowia. Stosowanie ich w codziennej diecie może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Jednocześnie wspierają utrzymanie prawidłowej wagi dzięki ich niskiemu indeksowi glikemicznemu i dużej zawartości białka.

Przepis na smarowidło do chleba z ziemniaków i fasoli

Do przygotowania pasty na szybko możesz użyć białej fasoli z puszki. Jeśli masz więcej czasu, namocz i ugotuj fasolę typu Jaś.

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli,
  • 2-3 ugotowane ziemniaki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z połówki cytryny,
  • garść świeżych liści kolendry,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku.

Wykonanie:

  1. Ugotowane ziemniaki rozbij tłuczkiem na puree.
  2. Dodaj odsączoną fasolę z puszki, pokrojony na kawałki czosnek, sok z cytryny i liście kolendry.
  3. Całość zmiksuj przy pomocy blendera na gładką pastę.
  4. Przełóż do miski i wymieszaj z jogurtem.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Opcjonalnie polej olejem lnianym lub oliwą z oliwek.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem