Gdy zostaną ziemniaki z obiadu, robię to smarowidło do chleba. Doskonałe na przekąskę
Dania i pasty z gotowanych ziemniaków nasuwają skojarzenia z pustką w portfelu. To prawda, że są tanie w przygotowaniu, ale nie można odmówić im też tego, że są po prostu bardzo smaczne. Jeśli mam ochotę na pastę w stylu hummusu do maczania grzanek podczas domowego seansu filmowego, sięgam po przepis na smarowidło z ziemniaków i fasoli. Z dodatkiem kilku obowiązkowych przypraw może robić za starter w dobrej restauracji.
Hummus z ziemniaków i fasoli jest idealną alternatywą dla tradycyjnego bałkańskiego smarowidła na bazie pasty tahini. Chociaż osobiście uwielbiam klasyczną wersję hummusu, niestety moim bliscy alergicy skłaniają mnie do eksperymentowania z innymi przepisami na smarowidła. Pastę ze strączkami lubię podawać w zestawie ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki, na przykład z marchewką i selerem naciowym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Trójkolorowa bruschetta z domowym pesto. Przekąska, obok której nie można przejść obojętnie
Niedoceniane wartości odżywcze ziemniaków
Ziemniaki są nie tylko źródłem podstawowej energii w postaci węglowodanów. Zawierają również witaminy i minerały, które wspierają zdrowie organizmu. Znajdziesz w nich witaminę C, która wzmacnia odporność, a także witaminy z grupy B – niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Popularne warzywa dostarczają także potas, który wspomaga regulację ciśnienia krwi oraz fosfor, magnez i żelazo, które są istotne dla pracy mięśni. Dzięki błonnikowi pomagają w utrzymaniu prawidłowej pracy jelit i mogą przyczyniać się do redukcji poziomu cholesterolu we krwi.
Zalety spożywania strączków
Strączki, takie jak fasola, groch czy soczewica, są cenionym składnikiem każdej diety, nie tylko wegetariańskiej. Dla osób, które nie jedzą mięsa, stanowią ważne źródło białka roślinnego. Zawierają też dużą ilość błonnika, który wspomaga trawienie i pomaga w kontroli cukru we krwi, co jest istotne dla osób zmagających się z cukrzycą.
Warzywa strączkowe są także bogate w składniki mineralne, takie jak żelazo, cynk i magnez, które są niezbędne dla utrzymania dobrego zdrowia. Stosowanie ich w codziennej diecie może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Jednocześnie wspierają utrzymanie prawidłowej wagi dzięki ich niskiemu indeksowi glikemicznemu i dużej zawartości białka.
Przepis na smarowidło do chleba z ziemniaków i fasoli
Do przygotowania pasty na szybko możesz użyć białej fasoli z puszki. Jeśli masz więcej czasu, namocz i ugotuj fasolę typu Jaś.
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli,
- 2-3 ugotowane ziemniaki,
- 1 ząbek czosnku,
- sok z połówki cytryny,
- garść świeżych liści kolendry,
- 2 łyżki gęstego jogurtu,
- szczypta soli i pieprzu do smaku.
Wykonanie:
- Ugotowane ziemniaki rozbij tłuczkiem na puree.
- Dodaj odsączoną fasolę z puszki, pokrojony na kawałki czosnek, sok z cytryny i liście kolendry.
- Całość zmiksuj przy pomocy blendera na gładką pastę.
- Przełóż do miski i wymieszaj z jogurtem.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Opcjonalnie polej olejem lnianym lub oliwą z oliwek.