Prawie nie ma tłuszczu i jest napakowana białkiem. Zdrowa i czysta ryba, a Polacy nie kupują
Szukasz delikatnej i chudej ryby? Sandacz spełnia te wymogi. W dodatku jest bardzo łatwy do przygotowania. Smakuje wprost z patelni, a także z dodatkiem sosu. To dobry pomysł nie tylko na piątkowy obiad.
Sandacz to ryba drapieżna, która należy do rodziny okoniowatych. Preferuje czyste, dobrze natlenione wody. Dzięki temu jego mięso jest wolne od szkodliwych substancji. Jednak jest wiele więcej powodów, by jeść ją częściej niż tylko na wakacjach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szparagami z grilla
Sandacz i jego wartości odżywcze
Mięso sandacza jest białe i niemalże pozbawione ości, co sprawia, że jest łatwe do przygotowania. Ma subtelny, słodkawy smak i niewiele tłuszczu, dlatego idealnie nadaje się do sosów. To dobry wybór dla osób dbających o linię, a także dzieci i kobiet w ciąży.
Pod względem wartości odżywczych, sandacz jest bogaty w białko, selen oraz witaminy D i B12. Te składniki wspierają układ odpornościowy, wzmacniają kości oraz chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi i depresją.
Jak przygotować sandacza?
Sandacza można przygotować na wiele sposobów. Nadaje się do pieczenia, duszenia, gotowania, a także smażenia. Doskonale komponuje się z sosami, a zwłaszcza grzybowym, cytrynowym czy koperkowym. Jego smak staje się bardziej wyrazisty po usmażeniu. Świetnie sprawdza się jako składnik zapiekanek, risotta czy zup rybnych. Aby zwiększyć przyswajalność witaminy D, warto podawać go z warzywami bogatymi w wapń, takimi jak szpinak czy brokuły.
Sandacz w sosie porowym
Składniki:
- 2 filety z sandacza,
- 1 por,
- pół szklanki śmietany 30 proc.
- białe wino do smaku,
- sól i biały, mielony pieprz do smaku,
- kilka gałązek świeżego koperku,
- mąka do panierowania,
- masło do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Rybę pokrój na mniejsze kawałki, dopraw do smaku i obtocz w mące. Usmaż je na złoty kolor.
- Por pokrój w cienkie plasterki, krótko przesmaż i podlej winem. Dodaj śmietanę, dobrze wymieszaj. Podgrzewaj, aż sos zgęstnieje.
- Dodaj kawałki ryby. Poduś jeszcze chwilę, dopraw sos i dołóż drobno pokrojony koperek.