Prawie nie ma tłuszczu i jest napakowana białkiem. Zdrowa i czysta ryba, a Polacy nie kupują

Szukasz delikatnej i chudej ryby? Sandacz spełnia te wymogi. W dodatku jest bardzo łatwy do przygotowania. Smakuje wprost z patelni, a także z dodatkiem sosu. To dobry pomysł nie tylko na piątkowy obiad.

Ta ryba jest jedną z najzdrowszych. Ma mnóstwo białkaTa ryba jest jedną z najzdrowszych. Ma mnóstwo białka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | petroos
Dorota Gepert

Sandacz to ryba drapieżna, która należy do rodziny okoniowatych. Preferuje czyste, dobrze natlenione wody. Dzięki temu jego mięso jest wolne od szkodliwych substancji. Jednak jest wiele więcej powodów, by jeść ją częściej niż tylko na wakacjach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Sandacz i jego wartości odżywcze

Mięso sandacza jest białe i niemalże pozbawione ości, co sprawia, że jest łatwe do przygotowania. Ma subtelny, słodkawy smak i niewiele tłuszczu, dlatego idealnie nadaje się do sosów. To dobry wybór dla osób dbających o linię, a także dzieci i kobiet w ciąży.

Pod względem wartości odżywczych, sandacz jest bogaty w białko, selen oraz witaminy D i B12. Te składniki wspierają układ odpornościowy, wzmacniają kości oraz chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi i depresją.

Jak przygotować sandacza?

Sandacza można przygotować na wiele sposobów. Nadaje się do pieczenia, duszenia, gotowania, a także smażenia. Doskonale komponuje się z sosami, a zwłaszcza grzybowym, cytrynowym czy koperkowym. Jego smak staje się bardziej wyrazisty po usmażeniu. Świetnie sprawdza się jako składnik zapiekanek, risotta czy zup rybnych. Aby zwiększyć przyswajalność witaminy D, warto podawać go z warzywami bogatymi w wapń, takimi jak szpinak czy brokuły.

Sandacz w sosie porowym

Składniki:

  • 2 filety z sandacza,
  • 1 por,
  • pół szklanki śmietany 30 proc.
  • białe wino do smaku,
  • sól i biały, mielony pieprz do smaku,
  • kilka gałązek świeżego koperku,
  • mąka do panierowania,
  • masło do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Rybę pokrój na mniejsze kawałki, dopraw do smaku i obtocz w mące. Usmaż je na złoty kolor.
  2. Por pokrój w cienkie plasterki, krótko przesmaż i podlej winem. Dodaj śmietanę, dobrze wymieszaj. Podgrzewaj, aż sos zgęstnieje.
  3. Dodaj kawałki ryby. Poduś jeszcze chwilę, dopraw sos i dołóż drobno pokrojony koperek.
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione