Prawie nie ma tłuszczu i jest napakowana białkiem. Zdrowa i czysta ryba, a Polacy nie kupują

Szukasz delikatnej i chudej ryby? Sandacz spełnia te wymogi. W dodatku jest bardzo łatwy do przygotowania. Smakuje wprost z patelni, a także z dodatkiem sosu. To dobry pomysł nie tylko na piątkowy obiad.

Ta ryba jest jedną z najzdrowszych. Ma mnóstwo białkaTa ryba jest jedną z najzdrowszych. Ma mnóstwo białka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | petroos
Dorota Gepert

Sandacz to ryba drapieżna, która należy do rodziny okoniowatych. Preferuje czyste, dobrze natlenione wody. Dzięki temu jego mięso jest wolne od szkodliwych substancji. Jednak jest wiele więcej powodów, by jeść ją częściej niż tylko na wakacjach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Sandacz i jego wartości odżywcze

Mięso sandacza jest białe i niemalże pozbawione ości, co sprawia, że jest łatwe do przygotowania. Ma subtelny, słodkawy smak i niewiele tłuszczu, dlatego idealnie nadaje się do sosów. To dobry wybór dla osób dbających o linię, a także dzieci i kobiet w ciąży.

Pod względem wartości odżywczych, sandacz jest bogaty w białko, selen oraz witaminy D i B12. Te składniki wspierają układ odpornościowy, wzmacniają kości oraz chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi i depresją.

Jak przygotować sandacza?

Sandacza można przygotować na wiele sposobów. Nadaje się do pieczenia, duszenia, gotowania, a także smażenia. Doskonale komponuje się z sosami, a zwłaszcza grzybowym, cytrynowym czy koperkowym. Jego smak staje się bardziej wyrazisty po usmażeniu. Świetnie sprawdza się jako składnik zapiekanek, risotta czy zup rybnych. Aby zwiększyć przyswajalność witaminy D, warto podawać go z warzywami bogatymi w wapń, takimi jak szpinak czy brokuły.

Sandacz w sosie porowym

Składniki:

  • 2 filety z sandacza,
  • 1 por,
  • pół szklanki śmietany 30 proc.
  • białe wino do smaku,
  • sól i biały, mielony pieprz do smaku,
  • kilka gałązek świeżego koperku,
  • mąka do panierowania,
  • masło do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Rybę pokrój na mniejsze kawałki, dopraw do smaku i obtocz w mące. Usmaż je na złoty kolor.
  2. Por pokrój w cienkie plasterki, krótko przesmaż i podlej winem. Dodaj śmietanę, dobrze wymieszaj. Podgrzewaj, aż sos zgęstnieje.
  3. Dodaj kawałki ryby. Poduś jeszcze chwilę, dopraw sos i dołóż drobno pokrojony koperek.

Wybrane dla Ciebie

Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków