WAŻNE
TERAZ

Bez Morawieckiego i Szydło. Pilne zebranie władz PiS

Babcia do mielonych robi marchewkę na gęsto. Najlepszy jest maślany sosik

Kiedy tylko babcia zaprasza na obiad, wiadomo, jaki będzie dodatek do drugiego dania. Marchewka z groszkiem pasuje do mielonych, kurczaka, mięsa w sosie. Babcia przygotowuje ją po mistrzowsku.

Marchewka z groszkiem to idealny dodatek do drugiego daniaMarchewka z groszkiem to idealny dodatek do drugiego dania
Źródło zdjęć: © GETTY | Idijatullina Veronika
Dorota Gepert

Marchewka z groszkiem to klasyczny dodatek do obiadu, który często kojarzy się z kuchnią PRL-u. Wtedy przygotowywany był bardzo często. Potrzebne składniki były dostępne, a zwłaszcza zimą wybór warzyw nie był zbyt duży. Teraz pojawia się na stołach rzadziej, ale wielu z nas ma do niej olbrzymi sentyment.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone ziemniaki Hasselback z warzywami. Danie, które podbije twoje kubki smakowe

Jak zrobić idealną marchewkę z groszkiem?

Marchewka z groszkiem? Wydaje się, że to jedna z najprostszych jarzynek. Wystarczy ugotować marchewkę, dodać groszek, zagęścić i gotowe. Jednak nawet tutaj łatwo o kulinarną wpadkę. Przede wszystkim nie można dopuścić, żeby marchewka była zbyt rozgotowana, bo wtedy danie przypomina papkę i smakuje znacznie gorzej. Powinno mieć odpowiednią konsystencję, a warzywa muszą zachować jędrność. Gdy do tego doda się maślany sos, taka jarzynka do obiadu zachwyci każdego.

Mrożona mieszanka ułatwia przygotowanie tej potrawy
Mrożona mieszanka ułatwia przygotowanie tej potrawy © Adobe Stock

Sprawdza się tradycyjna zasmażka

Według mojej babci bardzo ważne jest, by jarzynkę przygotować ze świeżej marchewki. Chociaż mrożoną mieszankę dostaniemy w każdym sklepie, lepiej korzystać z takiej opcji tylko awaryjnie. Kolejny istotny szczegół podczas przygotowania marchewki na gęsto to zagęszczenie. Moja babcia stosuje tradycyjną zasmażkę, a potem jeszcze doprawia danie masłem. Dzięki temu warzywa zatopione są w pysznym sosiku.

To dobre źródło witamin

Kiedyś uważano, że dania z czasów PRL-u pozbawione są wartości odżywczych. Taka opinia dotknęła także marchewkę z groszkiem. Teraz jednak podkreśla się, że jarzynka jest dobrym źródłem beta-karotenu. Witamina A, którą zawiera marchewka, ma dobry wpływ na wzrok i skórę. Należy ona do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego dodatek masła jest tu niezwykle korzystny. Groszek zaś dostarcza solidnej dawki białka roślinnego niezbędnego do regeneracji mięśni.

Marchewka z groszkiem z przepisu babci

Składniki:

  • 3 - 4 marchewki,
  • 1 puszka groszku,
  • 1-2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • szklanka wody,
  • cukier, sól i pieprz do smaku,
  • sok z cytryny do smaku (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w lekko osolonej i posłodzonej wodzie.
  2. Do miękkiej marchewki dodaj groszek, wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej masło, wymieszaj z mąką, tak by nie było grudek. Dodaj do niej trochę wody z marchewki, ponownie wymieszaj.
  4. Marchewkę z groszkiem dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯