Babcia do mielonych robi marchewkę na gęsto. Najlepszy jest maślany sosik

Kiedy tylko babcia zaprasza na obiad, wiadomo, jaki będzie dodatek do drugiego dania. Marchewka z groszkiem pasuje do mielonych, kurczaka, mięsa w sosie. Babcia przygotowuje ją po mistrzowsku.

Marchewka z groszkiem to idealny dodatek do drugiego daniaMarchewka z groszkiem to idealny dodatek do drugiego dania
Źródło zdjęć: © GETTY | Idijatullina Veronika
Dorota Gepert

Marchewka z groszkiem to klasyczny dodatek do obiadu, który często kojarzy się z kuchnią PRL-u. Wtedy przygotowywany był bardzo często. Potrzebne składniki były dostępne, a zwłaszcza zimą wybór warzyw nie był zbyt duży. Teraz pojawia się na stołach rzadziej, ale wielu z nas ma do niej olbrzymi sentyment.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone ziemniaki Hasselback z warzywami. Danie, które podbije twoje kubki smakowe

Jak zrobić idealną marchewkę z groszkiem?

Marchewka z groszkiem? Wydaje się, że to jedna z najprostszych jarzynek. Wystarczy ugotować marchewkę, dodać groszek, zagęścić i gotowe. Jednak nawet tutaj łatwo o kulinarną wpadkę. Przede wszystkim nie można dopuścić, żeby marchewka była zbyt rozgotowana, bo wtedy danie przypomina papkę i smakuje znacznie gorzej. Powinno mieć odpowiednią konsystencję, a warzywa muszą zachować jędrność. Gdy do tego doda się maślany sos, taka jarzynka do obiadu zachwyci każdego.

Mrożona mieszanka ułatwia przygotowanie tej potrawy
Mrożona mieszanka ułatwia przygotowanie tej potrawy © Adobe Stock

Sprawdza się tradycyjna zasmażka

Według mojej babci bardzo ważne jest, by jarzynkę przygotować ze świeżej marchewki. Chociaż mrożoną mieszankę dostaniemy w każdym sklepie, lepiej korzystać z takiej opcji tylko awaryjnie. Kolejny istotny szczegół podczas przygotowania marchewki na gęsto to zagęszczenie. Moja babcia stosuje tradycyjną zasmażkę, a potem jeszcze doprawia danie masłem. Dzięki temu warzywa zatopione są w pysznym sosiku.

To dobre źródło witamin

Kiedyś uważano, że dania z czasów PRL-u pozbawione są wartości odżywczych. Taka opinia dotknęła także marchewkę z groszkiem. Teraz jednak podkreśla się, że jarzynka jest dobrym źródłem beta-karotenu. Witamina A, którą zawiera marchewka, ma dobry wpływ na wzrok i skórę. Należy ona do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego dodatek masła jest tu niezwykle korzystny. Groszek zaś dostarcza solidnej dawki białka roślinnego niezbędnego do regeneracji mięśni.

Marchewka z groszkiem z przepisu babci

Składniki:

  • 3 - 4 marchewki,
  • 1 puszka groszku,
  • 1-2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • szklanka wody,
  • cukier, sól i pieprz do smaku,
  • sok z cytryny do smaku (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w lekko osolonej i posłodzonej wodzie.
  2. Do miękkiej marchewki dodaj groszek, wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej masło, wymieszaj z mąką, tak by nie było grudek. Dodaj do niej trochę wody z marchewki, ponownie wymieszaj.
  4. Marchewkę z groszkiem dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny.

Wybrane dla Ciebie

Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne