PrzepisProste przepisyTeściowa przez całą wiosnę robi kapustę na gęsto. Do kotletów smakuje wybornie

Teściowa przez całą wiosnę robi kapustę na gęsto. Do kotletów smakuje wybornie

Muszę przyznać, że moja teściowa po mistrzowsku przygotowuje młodą kapustę. Ta jarzynka w jej wykonaniu smakuje wszystkim. Wciąż trzyma się starego przepisu, który dostała jeszcze od swojej mamy. Naprawdę, nic nie trzeba w nim zmieniać.

Wraz z wiosną zaczyna się sezon na młodą kapustę
Wraz z wiosną zaczyna się sezon na młodą kapustę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Młoda kapusta to ulubiony dodatek do wiosennych obiadów. W jej towarzystwie nawet dobrze znane, klasyczne potrawy, czyli kotlety schabowe czy sznycle z kurczaka, smakują świetnie. Można ją też zjeść po prostu z pieczywem. Dlatego warto od razu ugotować jej więcej, bo z pewnością wszyscy czekają na tę nowalijkę z dodatkiem koperku i szczypiorku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Co jest najważniejsze przy przygotowaniu młodej kapusty?

Moja teściowa już rozpoczęła sezon na młodą kapustę, co ucieszyło całą rodzinę. Od lat robi ją "na gęsto" i w takim wydaniu smakuje wszystkim. Przy okazji niedzielnego obiadu podpytałam ją, co jest najważniejsze przy przygotowywaniu tej jarzynki. Teściowa twierdzi, że młodej kapusty przede wszystkim nie można przegotować. Jest miękka i delikatna, potrzebuje znacznie krótszej obróbki. Trzeba zacząć od zdjęcia wierzchnich liści. Następnie kroimy kapustę na ćwiartki i drobno szatkujemy. Potem wystarczy zalać ją wodą lub bulionem.

Jak doprawić młodą kapustę?

Tak przygotowaną kapustę dusi się do miękkości wraz z przyprawami, szczypiorkiem i koperkiem, ale ten proces trzeba kontrolować. Jest najlepsza, kiedy pozostaje jędrna, nie powinna się rozpadać. Z reguły wystarcza kwadrans. Wtedy przychodzi czas na jej ostateczne doprawienie: solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. A na koniec dodaje się drugą partię koperku. Najlepiej robić to właśnie partiami, bo wtedy kapusta jest bardziej aromatyczna. A dlaczego jest "na gęsto"? Teściowa stosuje do niej tradycyjną zasmażkę.

Młoda kapusta z przepisu mojej teściowej

Składniki:

  • główka młodej kapusty,
  • pęczek młodej cebuli ze szczypiorem,
  • pęczek koperku,
  • łyżeczka oleju lub masła,
  • 2 szklanki wody lub bulionu,
  • listek laurowy,
  • sól, pieprz, cukier do smaku.

Na zasmażkę:

  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej.

Sposób przygotowywania:

  1. Kapustę umyj i drobno poszatkuj. Pokrój też cebulę. W szerokim garnku rozgrzej łyżeczkę oleju lub masła, przesmaż cebulę. Następnie dodaj kapustę. Warzywa zalej wodą lub bulionem.
  2. Do kapusty dołóż posiekany szczypior i połowę pęczku koperku. Dopraw ją listkiem laurowym, solą i pieprzem. Przykryj i gotuj ok. 15 minut na małej mocy palnika, aż kapusta będzie miękka.
  3. Potem dodaj do kapusty pozostały szczypiorek. Dopraw ją sokiem z cytryny i cukrem. Jeśli jest potrzeba, dodatkowo posól i popieprz.
  4. Przygotuj zasmażkę: rozpuść na patelni masło, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj, by nie było grudek. Zasmażkę dodaj do kapusty, wymieszaj. Gotuj jeszcze przez kilka minut.
kapustamłoda kapustaobiad

Wybrane dla Ciebie