Z czerstwych kajzerek robię obłędny krem do ciasta. Teściowa spróbowała i od razu zapytała o przepis
Po spróbowania ciasta nie ma możliwości, żeby nie było pytań o krem. Z czego? Czym doprawiony? Dlaczego ma taką konsystencję? Warto się przygotować, bo gdy pada odpowiedź, wszyscy są zdziwieni.
To wcale nie jest dziwne. Rzadko kiedy odpowiadamy na pytanie, że krem powstał z bułek. Dodajemy jeszcze, że zwykłych, pszennych kajzerek. To nie jest częsty składnik, którego używa się w wypiekach. A jednak można.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Brazylianka - warstwowe cudo z jabłkami
Śniadaniowy klasyk
Bułki kajzerki od razu kojarzą się ze śniadaniem. Ich charakterystyczny kształt z pięcioma nacięciami pochodzi z Wiednia, gdzie po raz pierwszy zrobili je piekarze na cześć cesarza Franciszka Józefa. Są chrupiące i delikatne, mają maślany smak. Pewnie dlatego tak uwielbiają je dzieci. I może też przez to zdarza się nam kupić bułek zbyt dużo. Co z nich można przygotować, gdy już zaczynają podsychać?
Nie marnuj, planuj
Często podkreślamy, że umiar i planowanie to pierwszy krok do tego, by nie marnować jedzenia. Wciąż do najczęściej wyrzucanych produktów należy pieczywo. To daje do myślenia. Dlatego gdy już zdarzy się, że mamy w domu zbyt dużo bułek, od razu trzeba planować co z nich przygotować. Kajzerki są pyszne, ale wysychają bardzo szybko.
Co zrobić z czerstwego pieczywa?
Wykorzystywanie czerstwego pieczywa w kuchni do tworzenia rozmaitych dań nie jest domeną współczesnych czasów i ruchu zero waste. Doskonale sobie z tym radziły już nasze bacie. Bułki są idealne do starcia. Można je także wykorzystać do zapiekanek z wieloma dodatkami, knedli czy małych grzanek do zupy.
Ciekawym pomysłem jest wykorzystanie bułek do przygotowania pysznego kremu do ciasta. Idealnie pasują do takiej masy wiórki kokosowe. Razem smakują tak pysznie, że z pewnością pojawią się pytania: z czego jest ten krem?
Ciasto kokosowe z masą z czerstwych bułek
Składniki:
Na biszkopt:
- 5 jajek,
- 150 g drobnego cukru,
- 100 g mąki tortowej,
- 40 g skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 40 g masła.
Na krem:
- 100 g wiórków kokosowych,
- 3 bułki kajzerki,
- 3 szklanki mleka,
- pół szklanki cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego.
Dodatkowo: dżem porzeczkowy lub inny ulubiony.
Na wierzch:
- 100 g wiórków kokosowych,
- 2 łyżki masła,
- cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od biszkoptu. Mało roztop i przestudź. Oddziel białka jaj od żółtek.
- Ubij lekko białka. Dodaj do nich połowę cukru. Mikserem na wysokich obrotach ubij białka na sztywną pianę.
- W osobnym naczyniu utrzyj żółtka z resztą cukru na puszystą masę.
- Połącz żółtka z płynnym masłem i szybko wymieszaj. Do masy przesiej partiami mąkę wymieszaną wcześniej ze skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj masę tylko do połączenia składników.
- Delikatnie dodaj do ciasta pianę z białek.
- Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 21 cm x 21 cm. Przelej do formy ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza. Piecz przez około 45 minut.
- Wystudzony biszkopt przekrój na połowę.
- Bułki namocz w mleku, kiedy go wchłoną, dodaj cukier, cukier waniliowy oraz wiórki kokosowe.
- Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj na małym ogniu 5 minut, aż masa zgęstnieje.
- Masło utrzyj na puch, a następnie powoli dodawaj do niego zimną masę kokosową, ciągle ucierając.
- Blat biszkoptu posmaruj dżemem, na to wyłóż masę kokosową.
- Przykryj drugim blatem. Na wierzchu rozłóż przyrumienione wiórki kokosowe.