Lubisz marchewkę z groszkiem? Na jej bazie możesz przygotować pyszny sos do kurczaka
Marchewka z groszkiem to dodatek do pieczonych czy smażonych mięs, który kojarzy się z babciną kuchnią. Uchodzi za jedną z klasycznych jarzynek PRL-u. Czy to danie może być inspiracją do pysznego sosu? Oczywiście, że tak.
Nawet jeśli lubimy marchewkę i groszek, to te warzywa przygotowywane razem jako jarzynka do obiadu były często dużym wyzwaniem. Nieraz były rozgotowane i przypominały mało apetyczną papkę. Nic dobrego nie robiła też zasmażka z mąki. Jednak mimo to wielu z nas pozostał sentyment do tego dania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Faszerowane udka z kurczaka - rodzinna porcja na obiad
Dlaczego warto jeść marchewkę z groszkiem?
Nic dziwnego, że marchewka z groszkiem ma swoich zagorzałych fanów. Wystarczy ją odpowiednio przygotować, by smakowała wybitnie. Zresztą to połączenie jest także pełne wartości odżywczych. Bogate przede wszystkim w beta-karoten, czyli witaminę A, która odgrywa kluczową rolę w procesie wykorzystania białka przez organizm, wspomaga regenerację kości, zębów, włosów i paznokci. Jest również niezbędna do prawidłowego widzenia (zwłaszcza po zmroku) i zapobiega kurzej ślepocie.
Pomysł na rodzinny obiad
Jeśli lubisz marchewkę z groszkiem, możesz na ich bazie przygotować sos do kurczaka. Razem stworzą pożywne i odżywcze danie dla całej rodziny. Sprawdzi się do niego również marchewka z groszkiem, która została z wczorajszego obiadu albo gotowa, mrożona mieszanka. Ważne, by warzywa pozostały jędrne, nie były rozgotowane.
Kurczak w sosie z marchewką i groszkiem
Składniki:
- 400 g filetów z kurczaka,
- 200 g mrożonej marchewki z groszkiem (lub wcześniej ugotowanej),
- pół szklanki bulionu drobiowego,
- sól i pieprz do smaku,
- papryka do smaku,
- 150 ml śmietany kremówki,
- 150 g serka mascarpone,
- 1 łyżeczka mąki pszennej,
- olej do smażenia,
- natka pietruszki lub kolendra do podania.
Sposób przygotowania:
- Mięso oczyść i pokrój w kostkę lub grubsze plastry, a mrożone warzywa przelej wrzątkiem.
- Przygotowane mięso dopraw do smaku przyprawami. Obsmaż je na rozgrzanym tłuszczu.
- Następnie kurczaka zalej bulionem, zagotuj.
- Dodaj marchewkę z groszkiem i duś razem przez kilka minut.
- Śmietankę wymieszaj z mascarpone i dodaj do potrawy. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika przez kilka minut.
- Jeśli sos będzie za rzadki, zagęść go mąką wymieszaną z wodą.
- Tak przygotowany kurczak z marchewką i groszkiem świetnie smakuje z makaronem lub ryżem. Podawaj go posypanego zieleniną.