Lubisz marchewkę z groszkiem? Na jej bazie możesz przygotować pyszny sos do kurczaka

Marchewka z groszkiem to dodatek do pieczonych czy smażonych mięs, który kojarzy się z babciną kuchnią. Uchodzi za jedną z klasycznych jarzynek PRL-u. Czy to danie może być inspiracją do pysznego sosu? Oczywiście, że tak.

Kremowy kurczak z marchewką i groszkiem smakuje genialnieKremowy kurczak z marchewką i groszkiem smakuje genialnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Indika
Dorota Gepert

Nawet jeśli lubimy marchewkę i groszek, to te warzywa przygotowywane razem jako jarzynka do obiadu były często dużym wyzwaniem. Nieraz były rozgotowane i przypominały mało apetyczną papkę. Nic dobrego nie robiła też zasmażka z mąki. Jednak mimo to wielu z nas pozostał sentyment do tego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane udka z kurczaka - rodzinna porcja na obiad

Dlaczego warto jeść marchewkę z groszkiem?

Nic dziwnego, że marchewka z groszkiem ma swoich zagorzałych fanów. Wystarczy ją odpowiednio przygotować, by smakowała wybitnie. Zresztą to połączenie jest także pełne wartości odżywczych. Bogate przede wszystkim w beta-karoten, czyli witaminę A, która odgrywa kluczową rolę w procesie wykorzystania białka przez organizm, wspomaga regenerację kości, zębów, włosów i paznokci. Jest również niezbędna do prawidłowego widzenia (zwłaszcza po zmroku) i zapobiega kurzej ślepocie.

Pomysł na rodzinny obiad

Jeśli lubisz marchewkę z groszkiem, możesz na ich bazie przygotować sos do kurczaka. Razem stworzą pożywne i odżywcze danie dla całej rodziny. Sprawdzi się do niego również marchewka z groszkiem, która została z wczorajszego obiadu albo gotowa, mrożona mieszanka. Ważne, by warzywa pozostały jędrne, nie były rozgotowane.

Kurczak w sosie z marchewką i groszkiem

Składniki:

  • 400 g filetów z kurczaka,
  • 200 g mrożonej marchewki z groszkiem (lub wcześniej ugotowanej),
  • pół szklanki bulionu drobiowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • papryka do smaku,
  • 150 ml śmietany kremówki,
  • 150 g serka mascarpone,
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • olej do smażenia,
  • natka pietruszki lub kolendra do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść i pokrój w kostkę lub grubsze plastry, a mrożone warzywa przelej wrzątkiem.
  2. Przygotowane mięso dopraw do smaku przyprawami. Obsmaż je na rozgrzanym tłuszczu.
  3. Następnie kurczaka zalej bulionem, zagotuj.
  4. Dodaj marchewkę z groszkiem i duś razem przez kilka minut.
  5. Śmietankę wymieszaj z mascarpone i dodaj do potrawy. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika przez kilka minut.
  6. Jeśli sos będzie za rzadki, zagęść go mąką wymieszaną z wodą.
  7. Tak przygotowany kurczak z marchewką i groszkiem świetnie smakuje z makaronem lub ryżem. Podawaj go posypanego zieleniną.
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni