PrzepisProste przepisyLubisz marchewkę z groszkiem? Na jej bazie możesz przygotować pyszny sos do kurczaka

Lubisz marchewkę z groszkiem? Na jej bazie możesz przygotować pyszny sos do kurczaka

Marchewka z groszkiem to dodatek do pieczonych czy smażonych mięs, który kojarzy się z babciną kuchnią. Uchodzi za jedną z klasycznych jarzynek PRL-u. Czy to danie może być inspiracją do pysznego sosu? Oczywiście, że tak.

Kremowy kurczak z marchewką i groszkiem smakuje genialnie
Kremowy kurczak z marchewką i groszkiem smakuje genialnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Indika

Nawet jeśli lubimy marchewkę i groszek, to te warzywa przygotowywane razem jako jarzynka do obiadu były często dużym wyzwaniem. Nieraz były rozgotowane i przypominały mało apetyczną papkę. Nic dobrego nie robiła też zasmażka z mąki. Jednak mimo to wielu z nas pozostał sentyment do tego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane udka z kurczaka - rodzinna porcja na obiad

Dlaczego warto jeść marchewkę z groszkiem?

Nic dziwnego, że marchewka z groszkiem ma swoich zagorzałych fanów. Wystarczy ją odpowiednio przygotować, by smakowała wybitnie. Zresztą to połączenie jest także pełne wartości odżywczych. Bogate przede wszystkim w beta-karoten, czyli witaminę A, która odgrywa kluczową rolę w procesie wykorzystania białka przez organizm, wspomaga regenerację kości, zębów, włosów i paznokci. Jest również niezbędna do prawidłowego widzenia (zwłaszcza po zmroku) i zapobiega kurzej ślepocie.

Pomysł na rodzinny obiad

Jeśli lubisz marchewkę z groszkiem, możesz na ich bazie przygotować sos do kurczaka. Razem stworzą pożywne i odżywcze danie dla całej rodziny. Sprawdzi się do niego również marchewka z groszkiem, która została z wczorajszego obiadu albo gotowa, mrożona mieszanka. Ważne, by warzywa pozostały jędrne, nie były rozgotowane.

Kurczak w sosie z marchewką i groszkiem

Składniki:

  • 400 g filetów z kurczaka,
  • 200 g mrożonej marchewki z groszkiem (lub wcześniej ugotowanej),
  • pół szklanki bulionu drobiowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • papryka do smaku,
  • 150 ml śmietany kremówki,
  • 150 g serka mascarpone,
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • olej do smażenia,
  • natka pietruszki lub kolendra do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść i pokrój w kostkę lub grubsze plastry, a mrożone warzywa przelej wrzątkiem.
  2. Przygotowane mięso dopraw do smaku przyprawami. Obsmaż je na rozgrzanym tłuszczu.
  3. Następnie kurczaka zalej bulionem, zagotuj.
  4. Dodaj marchewkę z groszkiem i duś razem przez kilka minut.
  5. Śmietankę wymieszaj z mascarpone i dodaj do potrawy. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika przez kilka minut.
  6. Jeśli sos będzie za rzadki, zagęść go mąką wymieszaną z wodą.
  7. Tak przygotowany kurczak z marchewką i groszkiem świetnie smakuje z makaronem lub ryżem. Podawaj go posypanego zieleniną.

Wybrane dla Ciebie