Wciąż mało popularna. Doskonale podkręca smak kurczaka, ale i wieprzowiny
To nieodłączny składnik kuchni azjatyckiej, nadaje potrawom charakterystycznego smaku. Jednak można ją także stosować do dań, które przygotowujemy na co dzień. Trawa cytrynowa sprawi, że mięso nabierze wspaniałego aromatu.
Trawa cytrynowa, znana także jako palczatka cytrynowa, to gatunek trawy, który pochodzi z tropikalnych rejonów Azji. Ma dekoracyjne, długie i ostre liście, dlategorośnie w wielu parkach czy ogrodach. Jednak jest ceniona przede wszystkim za cytrusowy smak. Azjaci dodają ją do wielu potraw, od zup przez dania mięsne, rybne, warzywne aż po napoje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu
Jak stosować trawę cytrynową
W kuchni azjatyckiej trawa cytrynowa jest niezastąpiona, gdy trzeba potrawom dodać świeżości. Najczęściej wykorzystywana jest dolna część łodygi, bo ma najwięcej aromatu. Wystarczy pociąć ją na cienkie plasterki i w takiej formie stosuje się ją na przykład do marynowania mięs czy ryb, dodaje do zup czy deserów. Świeża trawa cytrynowa doskonale komponuje się z mleczkiem kokosowym, imbirem i limonką.
Jaką trawę cytrynową kupować
Choć trawa cytrynowa pochodzi z dalekiej Azji, można kupić ją w sklepach ze zdrową żywnością czy azjatyckich, a nawet posadzić we własnym ogrodzie. Warto poszukać świeżej rośliny, bo ma znacznie bogatszy aromat niż w wersji suszonej. W dodatku można ją długo przechowywać w lodówce, bo nawet miesiąc. Świetnie nadaje się także do mrożenia.
Ważne jest przygotowanie trawy cytrynowej
Zanim doda się trawę cytrynową do potrawy, należy ją przygotować. Najpierw trzeba odciąć korzonki oraz usunąć zewnętrzne, twarde liście, a następnie rozgnieść lub posiekać białą część łodygi. Wtedy będzie miała najlepszy aromat i walory smakowe. Do dań duszonych czy do zup można dodać ją w całości. Jednak lepiej nie zapominać o wyjęciu jej przed podaniem dania, bo jest włóknista i trudna do spożycia.
Sprawdzi się w daniach obiadowych
Warto też sięgać po trawę cytrynową podczas przygotowywania codziennych dań obiadowych. Sprawdza się zwłaszcza do mięsa, pasuje do drobiu i wieprzowiny, bo dodaje im cytrusowego aromatu. Nie muszą to być wcale potrawy z długą listą azjatyckich składników. Chodzi tylko o delikatny posmak. Trawę cytrynową można również wykorzystywać do rozgrzewających herbat oraz domowych naparów. W tym przypadku sprawdzi się ta suszona. Dobrze komponuje się z innymi ziołami, takimi jak mięta czy werbena.
Kurczak z trawą cytrynową
Składniki:
- 6 udek kurczaka,
- 2 łodygi trawy cytrynowej, obrane i rozgniecione,
- kawałek świeżego imbiru,
- kolendra mielona do smaku,
- sól i pieprz do smaku,
- sok z połowy limonki,
- 200 gr jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki oleju,
- świeża kolendra do podania, opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Udka kurczaka umyj i osusz. Przygotuj większą torebkę do mrożonek.
- Wszystkie przyprawy wymieszaj z jogurtem. Dodaj sok z limonki oraz olej, ponownie wymieszaj.
- Udka z kurczaka włóż do torebki, zalej marynatą z jogurtu i dołóż przygotowaną trawę cytrynową. Tak zamarynowanego kurczaka odłóż na 2-3 godziny, nie musi być schładzany w lodówce.
- Następnie wraz z marynatą wyłóż go do naczynia do zapiekania.
- Kurczaka piecz przez 40 minut pod przykryciem i kwadrans bez przykrycia w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Udka podawaj posypane świeżą kolendrą. Idealnie pasuje do nich ryż.