Wymieszaj ze śmietaną i wlej do rosołu. Taka zupa szybko postawi cię na nogi
Zupa chrzanowa kojarzy się z Wielkanocą, ale jest wiele powodów, by jeść ją znacznie częściej. Przede wszystkim przygotujesz ją szybko i wykorzystasz rosół, który został z poprzedniego dnia. Można też użyć bulionu warzywnego, bo świetnie sprawdza się w wersji wegetariańskiej.
Zupa chrzanowa była świetnie znana w kuchni staropolskiej. Podstawą chrzanicy był bogaty wywar z białej kiełbasy i wędzonki, do którego dodawało się podsmażoną na patelni białą kiełbasę i doprawiało sowicie chrzanem oraz śmietaną. Jednak niekoniecznie trzeba wracać do tego tradycyjnego przepisu, gdyż zupę chrzanową można przygotować znacznie prościej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis
Ugotuj zupę chrzanową na rosole
Rosół jest świetną bazą do wielu zup. Często jednak zapominamy, że świetnie nadaje się do chrzanowej. I to dosłownie każdy — zarówno drobiowy, jak i wołowy czy z mięsa mieszanego. Wegetarianie zaś mogą użyć do przygotowania zupy wywaru warzywnego.
Gdy już jest podstawa, wystarczy śmietanę lub jej roślinny zamiennik wymieszać z chrzanem ze słoiczka. Mieszankę dodaje się do gorącego rosołu lub wywaru i po chwili zupa jest gotowa. Świetnie smakuje sama, ale też z dodatkami. Idealne będą jajka na twardo, kawałki białej kiełbasy lub czosnkowe grzanki.
Po co chrzan do zupy?
Chrzan, podobnie jak zupa z jego dodatkiem, zasługuje na to, by jeść go częściej niż tylko podczas świąt wielkanocnych. Ma sporo zdrowotnych właściwości, a przede wszystkim jest bogaty w naturalne antyoksydanty, a także witaminę C. Skutecznie wspomaga więc odporność. Warto go mieć w swojej codziennej diecie, by mniej chorować, a także szybciej wychodzić z infekcji i przeziębień.
Zupa chrzanowa
Składniki:
- 1 l rosołu,
- 80 ml śmietany 18 proc.,
- 80 g chrzanu,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz do smaku,
- koperek do podania.
Sposób przygotowania:
- Rosół przecedź i podgrzej.
- Wymieszaj chrzan ze śmietaną.
- Tak przygotowany chrzan dodaj do zupy i gotuj na małym ogniu kilka minut.
- Dopraw zupę do smaku.
- Zupę chrzanową podawaj posypaną drobno pokrojonym koperkiem.