Wymieszaj ze śmietaną i wlej do rosołu. Taka zupa szybko postawi cię na nogi

Zupa chrzanowa kojarzy się z Wielkanocą, ale jest wiele powodów, by jeść ją znacznie częściej. Przede wszystkim przygotujesz ją szybko i wykorzystasz rosół, który został z poprzedniego dnia. Można też użyć bulionu warzywnego, bo świetnie sprawdza się w wersji wegetariańskiej.

Zupa chrzanowa na rosole stawia na nogiZupa chrzanowa na rosole stawia na nogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Q77photo
Dorota Gepert

Zupa chrzanowa była świetnie znana w kuchni staropolskiej. Podstawą chrzanicy był bogaty wywar z białej kiełbasy i wędzonki, do którego dodawało się podsmażoną na patelni białą kiełbasę i doprawiało sowicie chrzanem oraz śmietaną. Jednak niekoniecznie trzeba wracać do tego tradycyjnego przepisu, gdyż zupę chrzanową można przygotować znacznie prościej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis

Ugotuj zupę chrzanową na rosole

Rosół jest świetną bazą do wielu zup. Często jednak zapominamy, że świetnie nadaje się do chrzanowej. I to dosłownie każdy — zarówno drobiowy, jak i wołowy czy z mięsa mieszanego. Wegetarianie zaś mogą użyć do przygotowania zupy wywaru warzywnego.

Gdy już jest podstawa, wystarczy śmietanę lub jej roślinny zamiennik wymieszać z chrzanem ze słoiczka. Mieszankę dodaje się do gorącego rosołu lub wywaru i po chwili zupa jest gotowa. Świetnie smakuje sama, ale też z dodatkami. Idealne będą jajka na twardo, kawałki białej kiełbasy lub czosnkowe grzanki.

Po co chrzan do zupy?

Chrzan, podobnie jak zupa z jego dodatkiem, zasługuje na to, by jeść go częściej niż tylko podczas świąt wielkanocnych. Ma sporo zdrowotnych właściwości, a przede wszystkim jest bogaty w naturalne antyoksydanty, a także witaminę C. Skutecznie wspomaga więc odporność. Warto go mieć w swojej codziennej diecie, by mniej chorować, a także szybciej wychodzić z infekcji i przeziębień.

Zupa chrzanowa

Składniki:

  • 1 l rosołu,
  • 80 ml śmietany 18 proc.,
  • 80 g chrzanu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • koperek do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Rosół przecedź i podgrzej.
  2. Wymieszaj chrzan ze śmietaną.
  3. Tak przygotowany chrzan dodaj do zupy i gotuj na małym ogniu kilka minut.
  4. Dopraw zupę do smaku.
  5. Zupę chrzanową podawaj posypaną drobno pokrojonym koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"