PrzepisDietaPo te wiosenne produkty sięgaj jak najczęściej. Skarbnica witamin

Po te wiosenne produkty sięgaj jak najczęściej. Skarbnica witamin

Czekamy na ciepłe dni z wielu powodów. Na pewno jednym z nich są świeże warzywa. Już za chwilę zaczyna się sezon na wiele z nich. Podpowiadamy, których nowalijek lepiej nie przegapić. Są zdrowe, pyszne, a cieszyć się ich smakiem możemy dość krótko.

Zaczyna się sezon na nowalijki!
Zaczyna się sezon na nowalijki!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nowalijki pojawiają się już na straganach. Już możemy kupować pierwsze rzodkiewki, szczypiorek, sałatę. Za chwilę dołączy do nich botwinka, młoda marchewka, ogórki. Potem przyjdzie czas na kalarepę i szparagi. Kiedyś, gdy pojawiały się na stołach świeże warzywa, to było prawdziwe święto. Związany był z tym nawet zwyczaj. Kiedy jedzono któreś z warzyw po raz pierwszy, trzeba było... złapać się za ucho. Pamiętasz, jak babcia łapała cię za ucho nad talerzem młodej kapusty czy nad kanapką z rzodkiewką? To miało dać siłę witalną, taką, jaką mają nowalijki. Teraz większość warzyw jest dostępnych przez cały rok i już tak nie doceniamy nowalijek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane i zapiekane łódeczki z ziemniaków. Rewelacyjny przepis

Lokalnie i sezonowo

To ważne wyznaczniki zdrowego odżywiania. I właśnie one dotyczą w dużej mierze warzyw. Warto zmieniać dietę wraz z porami roku i stawiać na produkty sezonowe. Najlepiej wybierać warzywa i owoce z naszej strefy klimatycznej. Po prostu lokalne, czyli takie, które wyrosły jak najbliżej naszego miejsca zamieszkania. W sezonie nie mają sobie równych, są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Nie muszą być transportowane z odległych części świata ani sztucznie konserwowane. Nowalijki są świeże, aromatyczne, pełne witamin. Kupuj je w sprawdzonych miejscach, by warzywa nie były naszpikowane sztucznymi składnikami. Szczególnie pestycydy i nawozy azotowe kumulują się w zbyt szybko hodowanych rzodkiewkach, sałatach, szczypiorku czy ogórkach.

Porcja witamin

Czujesz, że dopada cię wiosenne przesilenie? Zmień dietę i postaw na więcej nowalijek. To świetna porcja witamin i minerałów. Najlepiej jeść je na surowo. Zacznij już od rana. Rzodkiewki są idealne do kanapek i twarogu, szczypiorek do jajek, szpinak na koktajl. Wszystkie nowalijki nadają się do sałatek. Pomysłów na ich wykorzystanie jest mnóstwo. Wystarczy zmienić dietę na bardziej wiosenną i zadbać o to, żeby do każdego posiłku dołączyć warzywa.

Co się kryje w nowalijkach?

Rzodkiewki - zawierają witaminy oraz siarkę. Wzmacniają włosy i paznokcie, pomagają obniżyć cholesterol.

Szczypiorek - ma dużo witamin, żelazo, potas, magnez. Poprawia odporność.

Sałata - niewiele kalorii i dużo błonnika to jej podstawowe zalety. Dobrze wpływa na skórę, włosy i paznokcie.

Szpinak - znajdziesz w nim witaminy, minerały, a przede wszystkim błonnik, który usprawnia pracę jelit i układu trawiennego.

Kalarepa - to bogate źródło witamin i minerałów. Zawiera też luteinę, która obniża ryzyko chorób oczu, poprawia ostrość widzenia i pracę mózgu.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
nowalijkiwarzywadieta

Wybrane dla Ciebie