Smakuje jak tuńczyk, a jest o wiele zdrowsza. Wspiera serce i pamięć, a Polacy wciąż jej nie znają
Dietetycy wciąż przypominają o jedzeniu ryb, których w naszej diecie jest zbyt mało. Są dobre dla serca, mają sporo białka, zawierają witaminy, długo można wymieniać ich zalety. Do tego są bardzo smaczne, tak jak wciąż mało znana ryba brama.
Dorsz, pstrąg, łosoś czy mintaj - smak tych ryb dobrze znamy. Jednak w dyskontach pojawia się też znacznie mniej popularna ryba brama. Warto się na nią skusić podczas zakupów. Jest bogata w kwasy omega-3, lekkostrawna i łatwa w przygotowaniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczona ryba z warzywami. Sprawdzony patent na piątkowy obiad
Co zawiera ryba brama?
Ryba brama to cenny składnik diety. Zawiera kwasy omega-3, które wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Dodatkowo mają pozytywny wpływ na mózg, poprawiając pamięć i koncentrację oraz zmniejszając ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer.
Brama jest również źródłem witamin A, D i E, które wspierają zdrowie oczu i kości. Witamina D obecna w rybie wspomaga wchłanianie wapnia, co jest kluczowe dla mineralizacji kości i zapobiegania osteoporozie. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu i kalorii ryba brama jest idealnym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej.
Najlepszy przepis na rybę brama
Mięso ryby bramy jest delikatne i białe, nadaje się do wielu dań. Jest świetne do pieczenia, smażenia, duszenia czy grillowania. Jej lekko słodkawy posmak sprawia, że świetnie komponuje się z warzywami i ziołami.
Dzięki swojej wszechstronności brama może być podawana na wiele sposobów. W sklepach dostępne są filety, które ułatwiają przygotowanie. Ta ryba sprawdzi się jako danie główne z dodatkiem warzyw, a także można ją wykorzystać jako składnik zup czy sałatek. Lubisz rybę z patelni? Przygotuj do bramy klasyczną panierkę i usmaż na rozgrzanym tłuszczu.
Zapiekana ryba brama z warzywami
Składniki:
- 1 kg filetów z ryby brama,
- 3 ząbki czosnku,
- kilka plasterków cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz, papryka do smaku,
- 2 czerwone papryki,
- 1 cukinia,
- kilka pomidorków koktajlowych.
Sposób przygotowania:
- Umyj filety i osusz papierowym ręcznikiem. Możesz je podzielić na mniejsze kawałki.
- Wymieszaj oliwę z przyprawami i nasmaruj nimi rybę oraz natrzyj cytrynę.
- Wyłóż naczynie żaroodporne papierem — w taki sposób, by można było nim jeszcze nakryć rybę.
- Papryki pokrój w cienkie paski, a cukinię w plasterki. Pomidorki pozostaw w całości.
- Ułóż kawałki ryby w naczyniu, obok rozłóż warzywa.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Rybę i warzywa lekko przykryj papierem.
- Zapiekaj przez około 30 minut.