Żadne racuchy czy pankejki. Na śniadanie smażę czeskie placuszki drożdżowe
Lívance to czeskie placki drożdżowe, które przypominają polskie racuchy. U nas tego typu potrawy są jednak charakterystyczne dla domowej kuchni. W Czechach lívance są podawane w kawiarniach obok sernika czy drożdżówki. Tradycyjnie wypiekane są na dużych patelniach z wgłębieniami.
Czeskie lívance i polskie racuchy mają ze sobą wiele wspólnego – w obydwu przypadkach są to pyszne drożdżowe placuszki smażone na patelni. Jednak w Polsce ciasto na racuchy często jest mieszane z jabłkami. Do czeskich placków dodatki serwowane są osobno. Zarówno lívance, jak i racuchy, przyjemnie wyrastają na drożdżach i smakują jak puszyste obłoczki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Puszyste racuchy drożdżowe jak u babci. Taki podwieczorek ożywi wspomnienia
Z czym Czesi podają lívance?
W Czechach lívance podawane są z różnorodnymi dodatkami, które sprawiają, że zwykłe śniadanie zamienia się w kulinarną ucztę. Popularnym wyborem są świeże owoce, takie jak jagody czy truskawki, ale także cynamon czy nawet rum. Lívance często serwowane są z bitą śmietaną lub jogurtem, który podkreśla ich kremową konsystencję.
Niektórzy preferują bardziej tradycyjne dodatki, takie jak pokruszony biały ser czy konfitura z róży. Możesz także podać do nich miód, syrop klonowy czy cukier puder, jak do pankejków.
Przepis na czeskie placuszki drożdżowe
Do smażenia placków możesz użyć oleju, ale z masłem klarowanym wyjdą bardziej kremowe i delikatniejsze w smaku.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki tortowej,
- 450 ml ciepłego mleka,
- 2 jajka,
- 40 g drożdży świeżych lub 12 g suchych,
- 3 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- skórka otarta z cytryny,
- masło klarowane.
Wykonanie:
- Drożdże wymieszaj z łyżką cukru, łyżką mąki i 2 łyżkami ciepłego mleka. Odstaw do wyrośnięcia.
- Sięgnij po jajka i oddziel białka od żółtek.
- Żółtka wymieszaj z pozostałym mlekiem. Dodaj przesianą przez sitko mąkę i skórkę otartą z cytryny. Wymieszaj z wyrośniętym rozczynem drożdżowym. W razie potrzeby, dodaj więcej mąki lub mleka.
- Białka ubij z pozostałym cukrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj szczyptę soli. Następnie delikatnie połącz pianę z ciastem i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane, a następnie nakładaj ciasto łyżką na grubość ok. 1 cm. Usmaż placki na złoty kolor z jednej i drugiej strony.