Żadne racuchy czy pankejki. Na śniadanie smażę czeskie placuszki drożdżowe

Lívance to czeskie placki drożdżowe, które przypominają polskie racuchy. U nas tego typu potrawy są jednak charakterystyczne dla domowej kuchni. W Czechach lívance są podawane w kawiarniach obok sernika czy drożdżówki. Tradycyjnie wypiekane są na dużych patelniach z wgłębieniami.

Takie placuszki podawane są w czeskich kawiarniach Takie placuszki podawane są w czeskich kawiarniach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Czeskie lívance i polskie racuchy mają ze sobą wiele wspólnego – w obydwu przypadkach są to pyszne drożdżowe placuszki smażone na patelni. Jednak w Polsce ciasto na racuchy często jest mieszane z jabłkami. Do czeskich placków dodatki serwowane są osobno. Zarówno lívance, jak i racuchy, przyjemnie wyrastają na drożdżach i smakują jak puszyste obłoczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste racuchy drożdżowe jak u babci. Taki podwieczorek ożywi wspomnienia

Z czym Czesi podają lívance?

W Czechach lívance podawane są z różnorodnymi dodatkami, które sprawiają, że zwykłe śniadanie zamienia się w kulinarną ucztę. Popularnym wyborem są świeże owoce, takie jak jagody czy truskawki, ale także cynamon czy nawet rum. Lívance często serwowane są z bitą śmietaną lub jogurtem, który podkreśla ich kremową konsystencję.

Niektórzy preferują bardziej tradycyjne dodatki, takie jak pokruszony biały ser czy konfitura z róży. Możesz także podać do nich miód, syrop klonowy czy cukier puder, jak do pankejków.

Przepis na czeskie placuszki drożdżowe

Do smażenia placków możesz użyć oleju, ale z masłem klarowanym wyjdą bardziej kremowe i delikatniejsze w smaku.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • 450 ml ciepłego mleka,
  • 2 jajka,
  • 40 g drożdży świeżych lub 12 g suchych,
  • 3 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • skórka otarta z cytryny,
  • masło klarowane.

Wykonanie:

  1. Drożdże wymieszaj z łyżką cukru, łyżką mąki i 2 łyżkami ciepłego mleka. Odstaw do wyrośnięcia.
  2. Sięgnij po jajka i oddziel białka od żółtek.
  3. Żółtka wymieszaj z pozostałym mlekiem. Dodaj przesianą przez sitko mąkę i skórkę otartą z cytryny. Wymieszaj z wyrośniętym rozczynem drożdżowym. W razie potrzeby, dodaj więcej mąki lub mleka.
  4. Białka ubij z pozostałym cukrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj szczyptę soli. Następnie delikatnie połącz pianę z ciastem i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
  5. Na patelni rozgrzej masło klarowane, a następnie nakładaj ciasto łyżką na grubość ok. 1 cm. Usmaż placki na złoty kolor z jednej i drugiej strony.

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów