Żadne racuchy czy pankejki. Na śniadanie smażę czeskie placuszki drożdżowe

Lívance to czeskie placki drożdżowe, które przypominają polskie racuchy. U nas tego typu potrawy są jednak charakterystyczne dla domowej kuchni. W Czechach lívance są podawane w kawiarniach obok sernika czy drożdżówki. Tradycyjnie wypiekane są na dużych patelniach z wgłębieniami.

Takie placuszki podawane są w czeskich kawiarniach Takie placuszki podawane są w czeskich kawiarniach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Czeskie lívance i polskie racuchy mają ze sobą wiele wspólnego – w obydwu przypadkach są to pyszne drożdżowe placuszki smażone na patelni. Jednak w Polsce ciasto na racuchy często jest mieszane z jabłkami. Do czeskich placków dodatki serwowane są osobno. Zarówno lívance, jak i racuchy, przyjemnie wyrastają na drożdżach i smakują jak puszyste obłoczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Z czym Czesi podają lívance?

W Czechach lívance podawane są z różnorodnymi dodatkami, które sprawiają, że zwykłe śniadanie zamienia się w kulinarną ucztę. Popularnym wyborem są świeże owoce, takie jak jagody czy truskawki, ale także cynamon czy nawet rum. Lívance często serwowane są z bitą śmietaną lub jogurtem, który podkreśla ich kremową konsystencję.

Niektórzy preferują bardziej tradycyjne dodatki, takie jak pokruszony biały ser czy konfitura z róży. Możesz także podać do nich miód, syrop klonowy czy cukier puder, jak do pankejków.

Przepis na czeskie placuszki drożdżowe

Do smażenia placków możesz użyć oleju, ale z masłem klarowanym wyjdą bardziej kremowe i delikatniejsze w smaku.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • 450 ml ciepłego mleka,
  • 2 jajka,
  • 40 g drożdży świeżych lub 12 g suchych,
  • 3 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • skórka otarta z cytryny,
  • masło klarowane.

Wykonanie:

  1. Drożdże wymieszaj z łyżką cukru, łyżką mąki i 2 łyżkami ciepłego mleka. Odstaw do wyrośnięcia.
  2. Sięgnij po jajka i oddziel białka od żółtek.
  3. Żółtka wymieszaj z pozostałym mlekiem. Dodaj przesianą przez sitko mąkę i skórkę otartą z cytryny. Wymieszaj z wyrośniętym rozczynem drożdżowym. W razie potrzeby, dodaj więcej mąki lub mleka.
  4. Białka ubij z pozostałym cukrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj szczyptę soli. Następnie delikatnie połącz pianę z ciastem i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
  5. Na patelni rozgrzej masło klarowane, a następnie nakładaj ciasto łyżką na grubość ok. 1 cm. Usmaż placki na złoty kolor z jednej i drugiej strony.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza