Żadne racuchy czy pankejki. Na śniadanie smażę czeskie placuszki drożdżowe

Lívance to czeskie placki drożdżowe, które przypominają polskie racuchy. U nas tego typu potrawy są jednak charakterystyczne dla domowej kuchni. W Czechach lívance są podawane w kawiarniach obok sernika czy drożdżówki. Tradycyjnie wypiekane są na dużych patelniach z wgłębieniami.

Takie placuszki podawane są w czeskich kawiarniach Takie placuszki podawane są w czeskich kawiarniach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Czeskie lívance i polskie racuchy mają ze sobą wiele wspólnego – w obydwu przypadkach są to pyszne drożdżowe placuszki smażone na patelni. Jednak w Polsce ciasto na racuchy często jest mieszane z jabłkami. Do czeskich placków dodatki serwowane są osobno. Zarówno lívance, jak i racuchy, przyjemnie wyrastają na drożdżach i smakują jak puszyste obłoczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste racuchy drożdżowe jak u babci. Taki podwieczorek ożywi wspomnienia

Z czym Czesi podają lívance?

W Czechach lívance podawane są z różnorodnymi dodatkami, które sprawiają, że zwykłe śniadanie zamienia się w kulinarną ucztę. Popularnym wyborem są świeże owoce, takie jak jagody czy truskawki, ale także cynamon czy nawet rum. Lívance często serwowane są z bitą śmietaną lub jogurtem, który podkreśla ich kremową konsystencję.

Niektórzy preferują bardziej tradycyjne dodatki, takie jak pokruszony biały ser czy konfitura z róży. Możesz także podać do nich miód, syrop klonowy czy cukier puder, jak do pankejków.

Przepis na czeskie placuszki drożdżowe

Do smażenia placków możesz użyć oleju, ale z masłem klarowanym wyjdą bardziej kremowe i delikatniejsze w smaku.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • 450 ml ciepłego mleka,
  • 2 jajka,
  • 40 g drożdży świeżych lub 12 g suchych,
  • 3 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • skórka otarta z cytryny,
  • masło klarowane.

Wykonanie:

  1. Drożdże wymieszaj z łyżką cukru, łyżką mąki i 2 łyżkami ciepłego mleka. Odstaw do wyrośnięcia.
  2. Sięgnij po jajka i oddziel białka od żółtek.
  3. Żółtka wymieszaj z pozostałym mlekiem. Dodaj przesianą przez sitko mąkę i skórkę otartą z cytryny. Wymieszaj z wyrośniętym rozczynem drożdżowym. W razie potrzeby, dodaj więcej mąki lub mleka.
  4. Białka ubij z pozostałym cukrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj szczyptę soli. Następnie delikatnie połącz pianę z ciastem i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
  5. Na patelni rozgrzej masło klarowane, a następnie nakładaj ciasto łyżką na grubość ok. 1 cm. Usmaż placki na złoty kolor z jednej i drugiej strony.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯