Miksuję płatki owsiane i za chwilę smażę pyszne placki. To idealny pomysł na śniadanie

Uwielbiasz placki, ale szukasz takich w zdrowszej wersji? Można je przygotować bez mąki pszennej i bez grama cukru. Warto je podać z owocami i naturalnym jogurtem. Trudno o lepsze śniadanie, zwłaszcza w niedzielny poranek.

Płatki owsiano-bananowe idealne na śniadaniePłatki owsiano-bananowe idealne na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | petroos
Dorota Gepert

Placki to zdecydowanie jeden z lepszych pomysłów na śniadanie, zwłaszcza to weekendowe. Mamy wtedy więcej czasu, można spokojnie zająć się smażeniem i przygotować do nich ulubione dodatki. Te same placki smakują z owocami, jogurtem, miodem czy domową konfiturą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Jak zrobić zdrowsze placki?

Wszyscy uwielbiamy placki, ale wiadomo, że ich skład nie jest zbyt odżywczy. Jednak nawet jeśli stawiasz na zdrową dietę i starasz się ograniczać mąkę pszenną i cukier, nie musisz z nich rezygnować. Wystarczy postawić na alternatywne przepisy, np. te z wykorzystaniem płatków owsianych.

Mają one mnóstwo zalet, o których często przypominają dietetycy. Są polecane podczas odchudzania, bo zawierają beta-glukan, czyli rodzaj błonnika rozpuszczalnego. Dzięki temu wspierają prawidłowe funkcjonowanie jelit i pomagają w naturalnym obniżeniu poziomu cholesterolu w organizmie. Płatki owsiane są też doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E, a także minerałów takich jak żelazo, fosfor, cynk, magnez, wapń i miedź.

Placki z płatków owsianych

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych (najlepiej użyć błyskawicznych),
  • 1 dojrzały banan,
  • 1 jajko,
  • pół szklanki mleka (opcjonalnie napoju roślinnego),
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cynamon lub przyprawa piernikowa do smaku,
  • rodzynki, żurawina, orzechy do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane zmiksuj w blenderze.
  2. Banana rozgnieć widelcem, a potem połącz z jajkiem, mlekiem i przyprawami oraz drobno pokrojonymi dodatkami. Wszystkie składniki wymieszaj.
  3. Następnie dosyp zmielone płatki owsiane wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być dość gęste.
  4. Na patelni rozgrzej olej i smaż niewielkie placki po 3 minuty z każdej strony. Powinny być ładnie przyrumienione.

Placki z płatków owsianych są lekkie i dostarczają energii na długo. Najlepiej zjeść je z owocami i jogurtem naturalnym. Smakują na ciepło i na zimno.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Ze znanego warzywa zrobisz chrupiące placki. Nie potrzebujesz ani ziemniaków, ani cukinii
Ze znanego warzywa zrobisz chrupiące placki. Nie potrzebujesz ani ziemniaków, ani cukinii