Miksuję płatki owsiane i za chwilę smażę pyszne placki. To idealny pomysł na śniadanie
Uwielbiasz placki, ale szukasz takich w zdrowszej wersji? Można je przygotować bez mąki pszennej i bez grama cukru. Warto je podać z owocami i naturalnym jogurtem. Trudno o lepsze śniadanie, zwłaszcza w niedzielny poranek.
Placki to zdecydowanie jeden z lepszych pomysłów na śniadanie, zwłaszcza to weekendowe. Mamy wtedy więcej czasu, można spokojnie zająć się smażeniem i przygotować do nich ulubione dodatki. Te same placki smakują z owocami, jogurtem, miodem czy domową konfiturą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Daria testuje pankejki z płynną czekoladą w środku. Sposób na mikołajowe resztki
Jak zrobić zdrowsze placki?
Wszyscy uwielbiamy placki, ale wiadomo, że ich skład nie jest zbyt odżywczy. Jednak nawet jeśli stawiasz na zdrową dietę i starasz się ograniczać mąkę pszenną i cukier, nie musisz z nich rezygnować. Wystarczy postawić na alternatywne przepisy, np. te z wykorzystaniem płatków owsianych.
Mają one mnóstwo zalet, o których często przypominają dietetycy. Są polecane podczas odchudzania, bo zawierają beta-glukan, czyli rodzaj błonnika rozpuszczalnego. Dzięki temu wspierają prawidłowe funkcjonowanie jelit i pomagają w naturalnym obniżeniu poziomu cholesterolu w organizmie. Płatki owsiane są też doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E, a także minerałów takich jak żelazo, fosfor, cynk, magnez, wapń i miedź.
Placki z płatków owsianych
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych (najlepiej użyć błyskawicznych),
- 1 dojrzały banan,
- 1 jajko,
- pół szklanki mleka (opcjonalnie napoju roślinnego),
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- cynamon lub przyprawa piernikowa do smaku,
- rodzynki, żurawina, orzechy do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane zmiksuj w blenderze.
- Banana rozgnieć widelcem, a potem połącz z jajkiem, mlekiem i przyprawami oraz drobno pokrojonymi dodatkami. Wszystkie składniki wymieszaj.
- Następnie dosyp zmielone płatki owsiane wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być dość gęste.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż niewielkie placki po 3 minuty z każdej strony. Powinny być ładnie przyrumienione.
Placki z płatków owsianych są lekkie i dostarczają energii na długo. Najlepiej zjeść je z owocami i jogurtem naturalnym. Smakują na ciepło i na zimno.