Nie dodaję już jajek do kotletów mielonych. Inny składnik świetnie łączy masę

Przepis na kotlety mielone jest bardzo prosty. Najważniejsze jest mięso i kilka składników, które sprawiają, że masa będzie zwarta i kleista. Wśród nich są jajka, które jednak łatwo zastąpić.

Kotlety mielone to klasyka kuchni polskiejKotlety mielone to klasyka kuchni polskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | from_my_point_of_view@yahoo.com
Dorota Gepert

Wystarczy raz zrobić kotlety mielone, by wiedzieć, że masa mięsna musi być dobrze wyrobiona. Trzeba na to poświęcić co najmniej kilka minut. Masa powinna być zwarta, kleista. Jej konsystencja musi pozwalać na łatwe formowanie kotletów. Oprócz przygotowania mięsa, ważne są też odpowiednie dodatki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zwykłych kotletów, zrób siekane z piekarnika. Pochwali nawet teściowa

Prosty przepis na mielone

W przepisie na mielone zawsze oprócz mięsa są tzw. zagęstniki, czyli bułka tarta, namoczona bułka i jajko. Czy ten ostatni składnik da się zastąpić? Eksperci kulinarni twierdzą, że tak. Chociaż to właśnie jajko sprawia, że masa mięsna jest bardziej spoista. Podczas smażenia zaś kotlety się nie rozlatują, bo chroni je przed tym białko, które pod wpływem wysokiej temperatury się ścina. Najpopularniejsze zamienniki to płatki owsiane, kasza manna, mąka, ziemniaczana czy siemię lniane.

Czym zastąpić jajko w mielonych

Kiedy zdecydujesz się na te zamienniki jajka, kotlety wyjdą tak samo smaczne, apetyczne i miękkie. Pod jednym warunkiem, będziesz kontrolować ich ilość. Łatwo z nimi bowiem przesadzić. Kiedy na przykład zdecydujesz się na kaszę mannę, dodaj odmierzoną ilość i poczekaj, aż jej ziarenka napęcznieją. Kiedy w międzyczasie stwierdzisz, że masa jest zbyt rzadka i dołożysz kolejną porcję, może dojść do tego, że dosypiesz jej zbyt dużo i kotlety będą twarde. Ten sam efekt da zbyt duża ilość mąki ziemniaczanej. Takiego niebezpieczeństwa nie ma przy użyciu płatków owsianych, bo dodaje się je już napęczniałe. Z kolei, gdy chcesz użyć siemienia lnianego, najpierw zmiel je w blenderze.

Wybrane dla Ciebie
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie