Nie dodaję już jajek do kotletów mielonych. Inny składnik świetnie łączy masę

Przepis na kotlety mielone jest bardzo prosty. Najważniejsze jest mięso i kilka składników, które sprawiają, że masa będzie zwarta i kleista. Wśród nich są jajka, które jednak łatwo zastąpić.

Kotlety mielone to klasyka kuchni polskiejKotlety mielone to klasyka kuchni polskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | from_my_point_of_view@yahoo.com
Dorota Gepert

Wystarczy raz zrobić kotlety mielone, by wiedzieć, że masa mięsna musi być dobrze wyrobiona. Trzeba na to poświęcić co najmniej kilka minut. Masa powinna być zwarta, kleista. Jej konsystencja musi pozwalać na łatwe formowanie kotletów. Oprócz przygotowania mięsa, ważne są też odpowiednie dodatki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zwykłych kotletów, zrób siekane z piekarnika. Pochwali nawet teściowa

Prosty przepis na mielone

W przepisie na mielone zawsze oprócz mięsa są tzw. zagęstniki, czyli bułka tarta, namoczona bułka i jajko. Czy ten ostatni składnik da się zastąpić? Eksperci kulinarni twierdzą, że tak. Chociaż to właśnie jajko sprawia, że masa mięsna jest bardziej spoista. Podczas smażenia zaś kotlety się nie rozlatują, bo chroni je przed tym białko, które pod wpływem wysokiej temperatury się ścina. Najpopularniejsze zamienniki to płatki owsiane, kasza manna, mąka, ziemniaczana czy siemię lniane.

Czym zastąpić jajko w mielonych

Kiedy zdecydujesz się na te zamienniki jajka, kotlety wyjdą tak samo smaczne, apetyczne i miękkie. Pod jednym warunkiem, będziesz kontrolować ich ilość. Łatwo z nimi bowiem przesadzić. Kiedy na przykład zdecydujesz się na kaszę mannę, dodaj odmierzoną ilość i poczekaj, aż jej ziarenka napęcznieją. Kiedy w międzyczasie stwierdzisz, że masa jest zbyt rzadka i dołożysz kolejną porcję, może dojść do tego, że dosypiesz jej zbyt dużo i kotlety będą twarde. Ten sam efekt da zbyt duża ilość mąki ziemniaczanej. Takiego niebezpieczeństwa nie ma przy użyciu płatków owsianych, bo dodaje się je już napęczniałe. Z kolei, gdy chcesz użyć siemienia lnianego, najpierw zmiel je w blenderze.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości