Trik ze słoikiem podpatrzyłam u kuzynki. 15 sekund i jajko obrane

Jajka na twardo często gotujemy nawet kilka razy w tygodniu. Potrzebujemy ich nie tylko do kanapek, ale też do sałatek czy past. Nie przepadasz za obieraniem jajek? Ten trik ułatwi ci to zadanie.

jajkaJajka gotujemy nawet kilka razy w tygodniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Andrey Shupilo

Kiedy gotujemy jedno jajko na śniadanie, nie ma problemu. Trochę gorzej, gdy potrzebujemy więcej jajek, bo na przykład przygotowujemy pastę czy sałatkę. Nie każdy lubi żmudne obieranie, czasami też się po prostu śpieszymy. Wtedy sprawdzi się trik, który podpatrzyłam u mojej kuzynki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze jajka sadzone to przepis na udane śniadanie

Jak perfekcyjnie obrać jajko

Jajka niedokładnie obrane, z poszarpanymi fragmentami białka, czasami wręcz oderwanymi... Wiadomo, że im są świeższe, tym trudniej je perfekcyjnie pozbawić skorupki, bo błona między białkiem a skorupką mocniej przylega do białka. Jest jednak sposób, który znacznie ułatwia to zadanie. Wystarczy umieścić jajka w słoiku i energicznie potrząsnąć. Tak właśnie robi moja kuzynka. Jak to działa?

Trzeba potrząsnąć słoikiem

W tym triku ważne jest to, by włożyć do słoika wystudzone jajka, dolać zimnej wody, zakręcić naczynie i energicznie nim potrząsnąć. Trzeba robić to tak, by skorupka popękała, wtedy woda wniknie pod nią i pomoże sprawnie oddzielić poszczególne warstwy.

Obieranie jajek - Pyszności
Obieranie jajek - Pyszności © Adobe Stock

Dzięki temu jajka będą gotowe w zaledwie kilkanaście sekund, a ręce pozostaną czyste. Trzeba przyznać, że ten trik bazuje na sposobie, który nasze babcie stosowały od lat. Jajka po ugotowaniu zalewały zimną wodą, nawet w tym samym rondelku. W ten sposób stygły, a potem były łatwiejsze do obrania.

Jajka nie tylko na śniadanie

Na twardo czy na miękko? Właśnie te sposoby na przygotowywanie jajek są zdecydowanie najpopularniejsze. Jajka są świetnym wyborem zarówno na śniadanie, jak i na kolację. To prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Są bogate w wysokiej jakości białko, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy.

Żółtko jest źródłem zdrowych tłuszczów oraz witamin, takich jak A, D, E i K. Znajdziemy w nim również antyoksydanty, np. luteinę i zeaksantynę, które wspierają zdrowie oczu. Cholina z kolei poprawia funkcjonowanie mózgu i układ nerwowy, a minerały jak żelazo, cynk i selen wspierają zdrowie skóry i układu odpornościowego.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej