Mieszam w misce skyr z jajkami i mąką. Ekspresowe mini pączki w mig lądują na talerzu

Festiwal karnawałowych przepisów trwa w najlepsze. Jeśli chcesz zrobić lżejsze pączki, mamy kolejną propozycję. Są niezwykle smaczne, puszyste i mają znacznie mniej kalorii niż tradycyjne. Potrzebny będzie do nich skyr.

Takie pączki mają znacznie mniej kaloriiTakie pączki mają znacznie mniej kalorii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Pączki w karnawale smakują wyjątkowo dobrze. Choć do tłustego czwartku jeszcze daleko, bo w tym roku obchodzimy go dopiero 27 lutego, warto pokusić się o przygotowanie karnawałowych słodkości w domu. Proponujemy prosty i szybki przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste pączki z dwóch składników z airfryera. Lepszych nie jadłam

Pączki mogą być bardziej dietetyczne

Pomysłów na lżejsze pączki jest mnóstwo. Pisaliśmy już o tych na bazie serka wiejskiego i serka homogenizowanego. Takie ciasto nie potrzebuje też wyrastania. Zwolennicy bardziej dietetycznych deserów mogą także do pączków wykorzystać skyr.

Sykr daje puszystość

Skyr zdobywa coraz większą popularność, często wybieramy go zamiast jogurtu. Jego zaletą jest wysoka zawartość białka. Dzięki temu jest bardzo gęsty, ma delikatny smak oraz kremową konsystencję. Warto też zwrócić uwagę na to, że skyr zawiera niewiele kalorii. W jego składzie są za to żywe kultury bakterii, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Skyr zawiera też mnóstwo mikroelementów, których potrzebujemy na co dzień, takich jak fosfor, potas, magnez, wapń oraz witamin z grupy B. Na pewno to dobry wybór na śniadanie, ale do wypieków?

Pączki będą smaczne następnego dnia

Choć skyr nie zawiera tłuszczu, świetnie sprawdza się w wypiekach, deserach i plackach. Pączki nie są pierwsze. Dobrze znane są już serniki czy placki śniadaniowe na skyrze. Znają je zwolennicy dietetycznych deserów. Skyr sprawia też, że są miękkie i delikatne, dłużej zachowują też świeżość.

Pączki na skyrze

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 300 g skyru naturalnego,
  • 3 jajka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder do smaku lub cukier waniliowy,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder z cynamonem do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
  2. Dodaj jajka i skyr. Wymieszaj wszystkie składniki. Powinno powstać jednolite, dość gęste ciasto.
  3. Rozgrzej tłuszcz.
  4. Nakładaj na niego pączki uformowane rękoma lub za pomocą dwóch małych łyżeczek.
  5. Pączki smaż na złoty kolor.
  6. Odkładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  7. Pączki posyp cukrem pudrem i wymieszanym z cynamonem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"