Nie wrzucam do gara z olejem, tylko wstawiam do piekarnika. Smakują tak samo, a nie tuczą

Karnawałowe słodkości wyglądają tak, że trudno jest im się oprzeć. Osoby, dla których pączki to za dużo, sięgają po przepisy na inne, lżejsze ciasta, na przykład faworki. Niestety, te smażone na głębokim tłuszczu też nie należą do dietetycznych. W myśl założeń karnawału, można sobie nieco odpuścić liczenie kalorii. Jednak o wiele lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie chrustu w lżejszej wersji, którego nie trzeba ograniczać.

Takie faworki można jeść bez wyrzutów sumieniaTakie faworki można jeść bez wyrzutów sumienia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dietetycy alarmują, że potrawy smażone w głębokim tłuszczu są szkodliwe dla zdrowia. Jednak siła tradycji jest ogromna. Zwłaszcza w karnawale, który obfituje w słodkości, trudno jest odmówić sobie jednego chruścika, oponki czy pączka. Jak ograniczyć niezdrowy aspekt słodkich przyjemności? Rozwiązaniem może być chrust z piekarnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na wytrawne pączki z piekarnika. Pyszny powrót do tradycji

Zdrowsze warianty karnawałowych słodkości

Również tradycyjne pączki możesz upiec w piekarniku, aby nie były nasączone olejem lub smalcem. Nieco inną teksturę, ale równie wspaniały smak zapewnią zamienniki w postaci mąki pełnoziarnistej i miodu lub syropu z agawy. Pączki pieczone w piekarniku są zdecydowanie mniej kaloryczne od smażonych na głębokim tłuszczu, a dodatek zdrowych składników czyni je bardziej wartościowymi pod względem odżywczym.

Wspaniałym uzupełnieniem karnawałowego stołu mogą być owocowe smoothie i lekkie kolorowe deserki na bazie jogurtu lub skyru. Świeże owoce w połączeniu z jogurtem naturalnym, granolą lub orzechami są smaczną alternatywą dla tych, którzy pragną delektować się słodkościami bez poczucia winy.

Sekret udanych faworków

Ciasto na faworki należy "wytłuc" wałkiem do ciasta. Jak to zrobić? Kiedy już zagnieciesz składniki w kulę, uderzaj w ciasto wałkiem, aż zrobi się płaskie. Następnie złóż kilka razy i ponownie wybijaj wałkiem.

Możesz w bezpieczny sposób dać upust swoim emocjom – im więcej razy będziesz wybijać ciasto, tym lepiej. Gotowe ciasto zawiń w kulę i pozwól mu odpocząć w lodówce. Tobie również przyda się odpoczynek. Zaparz sobie kubek aromatycznej herbaty, a po przerwie wróć do przygotowywania chrustu.

Przepis na chrust z piekarnika

Te faworki nie będą smażone na głębokim tłuszczu, więc do ciasta nie musisz dodawać spirytusu.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 50 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • szczypta soli.

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier puder i posiekane zimne masło.
  2. Zagarnij w stożek, na środku którego zrób wgłębienie. Wbij w nie żółtka, dodaj też śmietanę i szczyptę soli.
  3. Ciasto zagnieć w kulę, a następnie wytłucz wałkiem.
  4. Ponownie zagnieć w kulę, owiń folią spożywczą i schowaj w lodówce na minimum 30 minut.
  5. Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką na bardzo cienki placek.
  6. Przy pomocy noża lub radełka wytnij pasy o szerokości ok. 4 cm, następnie potnij na odcinki o długości ok. 8 cm.
  7. Na środku każdego zrób niewielkie nacięcie. Przekładaj przez nie jeden z końców faworków.
  8. Gotowe chruściki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem. Zapiekaj przez 8-10 min.
  9. Wyjmij, gdy chrust nabierze złotego koloru.
  10. Upieczone faworki możesz posypać cukrem pudrem przesianym przez drobne sitko.
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni