Nie wrzucam do gara z olejem, tylko wstawiam do piekarnika. Smakują tak samo, a nie tuczą
Karnawałowe słodkości wyglądają tak, że trudno jest im się oprzeć. Osoby, dla których pączki to za dużo, sięgają po przepisy na inne, lżejsze ciasta, na przykład faworki. Niestety, te smażone na głębokim tłuszczu też nie należą do dietetycznych. W myśl założeń karnawału, można sobie nieco odpuścić liczenie kalorii. Jednak o wiele lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie chrustu w lżejszej wersji, którego nie trzeba ograniczać.
Dietetycy alarmują, że potrawy smażone w głębokim tłuszczu są szkodliwe dla zdrowia. Jednak siła tradycji jest ogromna. Zwłaszcza w karnawale, który obfituje w słodkości, trudno jest odmówić sobie jednego chruścika, oponki czy pączka. Jak ograniczyć niezdrowy aspekt słodkich przyjemności? Rozwiązaniem może być chrust z piekarnika.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na wytrawne pączki z piekarnika. Pyszny powrót do tradycji
Zdrowsze warianty karnawałowych słodkości
Również tradycyjne pączki możesz upiec w piekarniku, aby nie były nasączone olejem lub smalcem. Nieco inną teksturę, ale równie wspaniały smak zapewnią zamienniki w postaci mąki pełnoziarnistej i miodu lub syropu z agawy. Pączki pieczone w piekarniku są zdecydowanie mniej kaloryczne od smażonych na głębokim tłuszczu, a dodatek zdrowych składników czyni je bardziej wartościowymi pod względem odżywczym.
Wspaniałym uzupełnieniem karnawałowego stołu mogą być owocowe smoothie i lekkie kolorowe deserki na bazie jogurtu lub skyru. Świeże owoce w połączeniu z jogurtem naturalnym, granolą lub orzechami są smaczną alternatywą dla tych, którzy pragną delektować się słodkościami bez poczucia winy.
Sekret udanych faworków
Ciasto na faworki należy "wytłuc" wałkiem do ciasta. Jak to zrobić? Kiedy już zagnieciesz składniki w kulę, uderzaj w ciasto wałkiem, aż zrobi się płaskie. Następnie złóż kilka razy i ponownie wybijaj wałkiem.
Możesz w bezpieczny sposób dać upust swoim emocjom – im więcej razy będziesz wybijać ciasto, tym lepiej. Gotowe ciasto zawiń w kulę i pozwól mu odpocząć w lodówce. Tobie również przyda się odpoczynek. Zaparz sobie kubek aromatycznej herbaty, a po przerwie wróć do przygotowywania chrustu.
Przepis na chrust z piekarnika
Te faworki nie będą smażone na głębokim tłuszczu, więc do ciasta nie musisz dodawać spirytusu.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 50 g masła,
- 3 żółtka,
- 100 ml kwaśnej śmietany 18 proc.,
- szczypta soli.
Wykonanie:
- Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier puder i posiekane zimne masło.
- Zagarnij w stożek, na środku którego zrób wgłębienie. Wbij w nie żółtka, dodaj też śmietanę i szczyptę soli.
- Ciasto zagnieć w kulę, a następnie wytłucz wałkiem.
- Ponownie zagnieć w kulę, owiń folią spożywczą i schowaj w lodówce na minimum 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką na bardzo cienki placek.
- Przy pomocy noża lub radełka wytnij pasy o szerokości ok. 4 cm, następnie potnij na odcinki o długości ok. 8 cm.
- Na środku każdego zrób niewielkie nacięcie. Przekładaj przez nie jeden z końców faworków.
- Gotowe chruściki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem. Zapiekaj przez 8-10 min.
- Wyjmij, gdy chrust nabierze złotego koloru.
- Upieczone faworki możesz posypać cukrem pudrem przesianym przez drobne sitko.