PrzepisSkyr – dietetyczny hit? Jest w każdym dyskoncie i kosztuje grosze

Skyr – dietetyczny hit? Jest w każdym dyskoncie i kosztuje grosze

Pyszności - Fot. Adobe SAtock
Pyszności - Fot. Adobe SAtock
Katarzyna Gileta

16.01.2023 07:00, aktual.: 16.01.2023 08:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na polskim rynku pojawił się dopiero kilka lat temu. Jedna z sieci supermarketów eksperymentalnie wprowadziła go do swojego asortymentu. Zainteresowanie produktem przerosło oczekiwania. Od tamtej pory skyr, bo o nim mowa, stał się dostępny szerszemu gronu konsumentów. Czym jest skyr, jakie ma wartości odżywcze i czemu cieszy się coraz większą popularnością?

Czym jest skyr?

Skyr jest to produkt przypominający nieco jogurt naturalny. Przybył on do nas z krajów skandynawskich. Mówi się, że do Islandii, gdzie jest jednym z najpopularniejszych przysmaków, trafił już w 874 roku, kiedy to na wyspę przybyli norwescy wikingowie. Początkowo powstawał z surowego mleka, a jego dojrzewanie i fermentowanie trwało co najmniej kilka tygodni. Teraz jego produkcja jest przyspieszona.

Wytwarza się go z odtłuszczonego pasteryzowanego zsiadłego mleka. Proces pasteryzacji odbywa się w temperaturze 90-95 stopni i trwa 30-40 minut. Następnie mleko jest schładzane do 40 stopni i mieszane z zimną wodą lub zimnym kwaśnym mlekiem.

Całość dodaje się do zimnego zsiadłego mleka i zaprawia podpuszczką. Często dodaje się również gotowy starter z bakteriami Streptococcus salivarius ssp. thermophilus i Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus. W ciągu ok. 5 godzin pH wyrobu osiąga wartość maksymalnie 4,7.

Następnie skyr leżakuje przez 18 godzin w temperaturze 18-20 stopni, by jego pH spadło do poziomu 4,2. Po tym czasie produkt wlewany jest do lnianego worka, by usunąć z niego serwatkę. Po dobie mamy gotowy skyr, który ma ok. 3,8-4 pH oraz 17-20 proc. suchej masy.

Aby wyprodukować 1 kg skyru, potrzeba 5 litrów mleka.

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Wartości odżywcze skyru

Skyr jest bardzo sycącą i niskokaloryczną przekąską. Jego wyróżnikiem jest przede wszystkim wysoka zawartość białka, a niska tłuszczów. W 100 g produktu znajdziemy od 11 do nawet prawie 15 g białka, a tłuszczu zaledwie 0,2 g.

Ponadto skyr zawiera witaminy z grupy B: B12, B2 oraz B3, wapń, fosfor, potas i magnez. Warto jednak pamiętać, że, ze względu na śladową ilość tłuszczu, skyr nie posiada witamin: A, D, E i K, koenzymu Q10 ani fosfolipidów. Tym samym ma też bardzo mało kalorii.

Wysoki poziom białka w tym wytworze mlecznym sprawia, że bardzo chętnie sięgają po niego sportowcy oraz osoby aktywne fizycznie. Z kolei brak tłuszczu przekonuje do skyru osoby odchudzające się.

Skyr wzbogacony jest żywymi kulturami bakterii, więc wykazuje właściwości probiotyczne, co oznacza, że przywraca równowagę mikroflory jelitowej i wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Ponadto ma pozytywny wpływ na samopoczucie, pamięć i koncentrację, a także życiową energię.

Ten produkt spożywczy może mieć również duże znaczenie dla regeneracji mięśni po wysiłku fizycznym. Zawiera w sobie wapń, który jest budulcem kości i zębów, wspiera działanie komórek, bierze udział w przemianie materii, krzepnięciu krwi.

Co ciekawe, skyr może korzystnie wpływać na poziom cukru we krwi, obniżać ciśnienie tętnicze oraz zmniejszać ryzyko zachorowania na osteoporozę i choroby układu sercowo-naczyniowego.

Jak jeść skyr?

Skyr można jeść w postaci samodzielnej przekąski albo jako elementu składowego innych potraw. Ma lekko kwaskowy delikatny smak i przyjemną kremową konsystencję.

Skyr można dodawać do naleśników, omletów, placuszków lub innych deserów. Można wzbogacić go o świeże lub suszone owoce, granolę, płatki owsiane. Jednocześnie z jego wykorzystaniem można zrobić tiramisu, masę do napoleonki, a nawet sernik.

Skyr można bezpieczne stosować również do zabielania potraw, takich jak zupy i sosy. Sprawdzi się również jako zastępnik śmietany w daniach mącznych, takich jak knedle lub pierogi. Można z niego również przyrządzać dipy do przekąsek warzywnych.

Jeśli wykorzystamy skyr do robienia różnego rodzaju potraw, zachowany zostanie ich pyszny smak, ale zdecydowanie spadnie ich zawartość kaloryczna.

Należy pamiętać, że skyr produkowany jest z mleka, więc osoby z alergią na białka mleka krowiego oraz osoby z nietolerancją laktozy powinny unikać jedzenia skyru, szczególnie w większych ilościach.

Autor: Halina Basek

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube. Znajdziecie tam przepis na zapiekankę z ciastem francuskim, jajkami i szpinakiem

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także