Podaj na śniadanie. Dzieci już nigdy nie wyjdą głodne do szkoły
Są pyszne, sycące i łatwe w przygotowaniu. By je przyrządzić nie trzeba wymyślnych składników, ani doświadczonego kucharza. Placki, bo o nich mowa, to doskonała propozycja na śniadanie dla wszystkich miłośników śniadania na słodko.
Placuszki można przygotować na tak wiele sposobów, że możliwe jest jeść je tygodniami, codziennie w różnej wersji. My przygotowaliśmy dla was kilka propozycji, które na pewno przypadną wam do gustu; podzieliliśmy je na dwie części – klasyczne placuszki na słodko z dodatkiem cukru i te w dietetycznej wersji. Smacznego!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Syrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny
Czekoladowe placki z truskawkami
Składniki:
- 250 g ser biały twarogowy półtłusty,
- 40 g miodu,
- 40 g cukru,
- 90 g budyniu czekoladowego,
- 5 g masła,
- 100 g truskawek,
- 3 jajka,
- szczypta soli.
Przepis krok po kroku:
- Umyj jajka pod ciepłą wodą i rozbij je w taki sposób, by oddzielić żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj tak długo, aż powstanie sztywna piana.
- Następnie przygotuj ser biały. Połącz go z oddzielonymi żółtkami i cukrem. Całość zblenduj na gładką masę.
- Do zblendowanej masy dodaj ubite białka i dokładnie wymieszaj łyżką.
- Przygotuj dużą patelnię, a na niej rozgrzej masło. Na nagrzaną patelnię nakładaj po 1 łyżce przygotowanej masy, tworząc placuszki w niewielkim rozmiarze. Placki smaż na małym ogniu, najlepiej pod przykrywką. Sprawdzaj co jakiś czas, czy się nie przypalają.
- Gdy masa tworząca placki stanie się ścięta, przełóż placki na drugą stronę. Po usmażeniu placków z obu stron, ostudź je i podawaj z pokrojonymi truskawkami oraz miodem.
Placuszki z serka wiejskiego
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 jajko,
- 3 łyżki cukru,
- 3 czubate łyżki mąki pszennej tortowej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- olej do smażenia.
Przepis - krok po kroku
- Serek wiejski odsącz z "zalewy", a następnie przełóż do miseczki i dodaj jajko, mąkę pszenną (najlepiej przesianą przez sitko), cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj starannie na gładką masę za pomocą drewnianej łyżki.
- Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy tworząc okrągłe placuszki. Smaż je na małym ogniu po obu stronach na złoty kolor.
- Podawaj z dżemem, cukrem pudrem lub owocami.
Placuszki z kaszy manny z jabłkami
Składniki:
- 300 g kaszy manny,
- 4 jajka,
- 50 g cukru,
- 2 małe jabłka,
- 20 ml oleju rzepakowego,
- 500 ml mleka 3,2% tłuszczu.
Przepis - krok po kroku
- Do rondelka wsyp kaszę, dodaj mleko, wodę i cukier. Gotuj całość mieszając, aż powstanie gęsta papka. Pozostaw do przestygnięcia.
- Na tarce o grubych oczkach zetrzyj jabłka, a następnie wymieszaj je z wystudzoną kaszą manną. Dodaj jajka i zmiksuj całość na gładką masę.
- Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką niewielkie porcje ciasta. Smaż placki po obu stronach, aż się zetną i zarumienią.
Placuszki z borówkami
Składniki:
- 200 g borówek,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- 1 szklanka mleka 3,2% tłuszczu,
- 4 łyżeczki cukru,
- 1 szczypta soli,
- 2 łyżki masła.
Przepis - krok po kroku
- Do miski dodaj mąkę przesianą przez sitko, cukier, sól oraz proszek do pieczenia. Umyj jajko i oddziel białka od żółtka.
- Do miski z mąką i dodatkami dorzuć samo żółtko.
- Następnie, na patelni rozpuść masło i wlej je do miski. Tak przygotowaną masę zacznij miksować i powoli dolewaj mleka, cały czas miksując, by nie powstały grudki.
- Białko ubij na sztywną pianę, którą dodaj do zmiksowanego ciasta wraz z umytymi borówkami. Całość mieszaj delikatnie drewnianą łyżką.
- Placuszki smaż na suchej patelni, bez dodawania tłuszczu, na rumiany kolor z obu stron.
- Gotowe placki można posypać cukrem pudrem.
Dla osób dbających o linię
Mamy też kilka propozycji dla miłośników kuchni w wersji light i takich, którzy unikają cukru z różnych innych powodów. Pierwsza propozycja to placuszki, które łączą mąkę pszenną z mąką orkiszową, są pozbawione cukru i usmażone bez tłuszczu. Druga zaś to placuszki z jabłkiem słodzone erytrytolem, a trzecia propozycja to orzechowe placuszki owsiane z dodatkiem syropu z agawy.
Placuszki z mąki orkiszowej
Składniki:
- 50 g mąki orkiszowej,
- 50 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 150 g jogurtu greckiego lub jogurtu typu skyr,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- 1 banan.
Przepis - krok po kroku
- Mąkę (oba rodzaje) przesiej przez sito do dużej miski. Dodaj do niej jogurt i jajka umyte wcześniej pod wodą. Całość starannie wymieszaj na gładką masę.
- Rozgrzej patelnię teflonową i nie nakładaj na nią tłuszczu. Nałóż łyżką masę na rozgrzaną patelnię tak, by utworzyła okrągły placek. Smaż placuszki przez około 1 minutę na każdą stronę.
- Gotowe placuszki ułóż na talerzu i na wierzchu połóż pokrojone w plasterki banany.
Placuszki z jabłkiem
Składniki:
- 60 g mąki owsianej pełnoziarnistej bezglutenowej,
- 70 g jabłka,
- 1 jajko,
- 10 g proszku do pieczenia,
- 10 g erytrytolu,
- 100 g malin.
Przepis - krok po kroku
- Umyj jajka pod ciepłą wodą. Białka oddziel od żółtek. Przygotuj miskę z mąką, dodaj tam żółtko, proszek do pieczenia i erytrytol.
- Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do miski.
- Następnie oddzielone od żółtek białka ubij na sztywną pianę. Całość wymieszaj bardzo delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką.
- Rozgrzej patelnię teflonową i nie dodawaj do niej żadnego tłuszczu. Masę nakładaj łyżką, tworząc okrągłe placuszki. Smaż je po obu stronach, aż do zarumienienia.
- Po usmażeniu ułóż je na talerzu i zjedz z malinami.
Placuszki owsiane z orzechami
Składniki:
- 240 g bananów,
- 2 jajka,
- 65 g mąki owsianej,
- 15 g masła orzechowego,
- 10 g orzechów,
- 5 g syropu z agawy.
Przepis - krok po kroku
- W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, oprócz orzechów. Całość zblenduj na gładką masę i odstaw na około 10 minut.
- Na rozgrzanej, teflonowej patelni smaż okrągłe placuszki, ok. 1-2 minut z każdej strony, jeśli są dość cienkie.
- Po usmażeniu przełóż placuszki na talerz i podaj polane syropem z agawy, z dodatkiem posiekanych orzechów.