PrzepisPancakesPodaj na śniadanie. Dzieci już nigdy nie wyjdą głodne do szkoły

Podaj na śniadanie. Dzieci już nigdy nie wyjdą głodne do szkoły

Są pyszne, sycące i łatwe w przygotowaniu. By je przyrządzić nie trzeba wymyślnych składników, ani doświadczonego kucharza. Placki, bo o nich mowa, to doskonała propozycja na śniadanie dla wszystkich miłośników śniadania na słodko.

Placuszki to smaczne i pożywne śniadanie
Placuszki to smaczne i pożywne śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Placuszki można przygotować na tak wiele sposobów, że możliwe jest jeść je tygodniami, codziennie w różnej wersji. My przygotowaliśmy dla was kilka propozycji, które na pewno przypadną wam do gustu; podzieliliśmy je na dwie części – klasyczne placuszki na słodko z dodatkiem cukru i te w dietetycznej wersji. Smacznego!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Syrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny

Czekoladowe placki z truskawkami

Składniki:

  • 250 g ser biały twarogowy półtłusty,
  • 40 g miodu,
  • 40 g cukru,
  • 90 g budyniu czekoladowego,
  • 5 g masła,
  • 100 g truskawek,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli.

Przepis krok po kroku:

  1. Umyj jajka pod ciepłą wodą i rozbij je w taki sposób, by oddzielić żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj tak długo, aż powstanie sztywna piana.
  2. Następnie przygotuj ser biały. Połącz go z oddzielonymi żółtkami i cukrem. Całość zblenduj na gładką masę.
  3. Do zblendowanej masy dodaj ubite białka i dokładnie wymieszaj łyżką.
  4. Przygotuj dużą patelnię, a na niej rozgrzej masło. Na nagrzaną patelnię nakładaj po 1 łyżce przygotowanej masy, tworząc placuszki w niewielkim rozmiarze. Placki smaż na małym ogniu, najlepiej pod przykrywką. Sprawdzaj co jakiś czas, czy się nie przypalają.
  5. Gdy masa tworząca placki stanie się ścięta, przełóż placki na drugą stronę. Po usmażeniu placków z obu stron, ostudź je i podawaj z pokrojonymi truskawkami oraz miodem.
Czekoladowy smak placków świetnie się łączy z truskawkami
Czekoladowy smak placków świetnie się łączy z truskawkami© Adobe Stock

Placuszki z serka wiejskiego

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej tortowej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • olej do smażenia.

Przepis - krok po kroku

  1. Serek wiejski odsącz z "zalewy", a następnie przełóż do miseczki i dodaj jajko, mąkę pszenną (najlepiej przesianą przez sitko), cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj starannie na gładką masę za pomocą drewnianej łyżki.
  2. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy tworząc okrągłe placuszki. Smaż je na małym ogniu po obu stronach na złoty kolor.
  3. Podawaj z dżemem, cukrem pudrem lub owocami.

Placuszki z kaszy manny z jabłkami

Składniki:

  • 300 g kaszy manny,
  • 4 jajka,
  • 50 g cukru,
  • 2 małe jabłka,
  • 20 ml oleju rzepakowego,
  • 500 ml mleka 3,2% tłuszczu.

Przepis - krok po kroku

  1. Do rondelka wsyp kaszę, dodaj mleko, wodę i cukier. Gotuj całość mieszając, aż powstanie gęsta papka. Pozostaw do przestygnięcia.
  2. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj jabłka, a następnie wymieszaj je z wystudzoną kaszą manną. Dodaj jajka i zmiksuj całość na gładką masę.
  3. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką niewielkie porcje ciasta. Smaż placki po obu stronach, aż się zetną i zarumienią.

Placuszki z borówkami

Składniki:

  • 200 g borówek,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mleka 3,2% tłuszczu,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 1 szczypta soli,
  • 2 łyżki masła.

Przepis - krok po kroku

  1. Do miski dodaj mąkę przesianą przez sitko, cukier, sól oraz proszek do pieczenia. Umyj jajko i oddziel białka od żółtka.
  2. Do miski z mąką i dodatkami dorzuć samo żółtko.
  3. Następnie, na patelni rozpuść masło i wlej je do miski. Tak przygotowaną masę zacznij miksować i powoli dolewaj mleka, cały czas miksując, by nie powstały grudki.
  4. Białko ubij na sztywną pianę, którą dodaj do zmiksowanego ciasta wraz z umytymi borówkami. Całość mieszaj delikatnie drewnianą łyżką.
  5. Placuszki smaż na suchej patelni, bez dodawania tłuszczu, na rumiany kolor z obu stron.
  6. Gotowe placki można posypać cukrem pudrem.
Borówki to idealny dodatek do placków
Borówki to idealny dodatek do placków© Adobe Stock

Dla osób dbających o linię

Mamy też kilka propozycji dla miłośników kuchni w wersji light i takich, którzy unikają cukru z różnych innych powodów. Pierwsza propozycja to placuszki, które łączą mąkę pszenną z mąką orkiszową, są pozbawione cukru i usmażone bez tłuszczu. Druga zaś to placuszki z jabłkiem słodzone erytrytolem, a trzecia propozycja to orzechowe placuszki owsiane z dodatkiem syropu z agawy.

Placuszki z mąki orkiszowej

Składniki:

  • 50 g mąki orkiszowej,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 150 g jogurtu greckiego lub jogurtu typu skyr,
  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • 1 banan.

Przepis - krok po kroku

  1. Mąkę (oba rodzaje) przesiej przez sito do dużej miski. Dodaj do niej jogurt i jajka umyte wcześniej pod wodą. Całość starannie wymieszaj na gładką masę.
  2. Rozgrzej patelnię teflonową i nie nakładaj na nią tłuszczu. Nałóż łyżką masę na rozgrzaną patelnię tak, by utworzyła okrągły placek. Smaż placuszki przez około 1 minutę na każdą stronę.
  3. Gotowe placuszki ułóż na talerzu i na wierzchu połóż pokrojone w plasterki banany.

Placuszki z jabłkiem

Składniki:

  • 60 g mąki owsianej pełnoziarnistej bezglutenowej,
  • 70 g jabłka,
  • 1 jajko,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 10 g erytrytolu,
  • 100 g malin.

Przepis - krok po kroku

  1. Umyj jajka pod ciepłą wodą. Białka oddziel od żółtek. Przygotuj miskę z mąką, dodaj tam żółtko, proszek do pieczenia i erytrytol.
  2. Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do miski.
  3. Następnie oddzielone od żółtek białka ubij na sztywną pianę. Całość wymieszaj bardzo delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką.
  4. Rozgrzej patelnię teflonową i nie dodawaj do niej żadnego tłuszczu. Masę nakładaj łyżką, tworząc okrągłe placuszki. Smaż je po obu stronach, aż do zarumienienia.
  5. Po usmażeniu ułóż je na talerzu i zjedz z malinami.
Jabłka nadadzą plackom przyjemnej tekstury
Jabłka nadadzą plackom przyjemnej tekstury© Adobe Stock

Placuszki owsiane z orzechami

Składniki:

  • 240 g bananów,
  • 2 jajka,
  • 65 g mąki owsianej,
  • 15 g masła orzechowego,
  • 10 g orzechów,
  • 5 g syropu z agawy.

Przepis - krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, oprócz orzechów. Całość zblenduj na gładką masę i odstaw na około 10 minut.
  2. Na rozgrzanej, teflonowej patelni smaż okrągłe placuszki, ok. 1-2 minut z każdej strony, jeśli są dość cienkie.
  3. Po usmażeniu przełóż placuszki na talerz i podaj polane syropem z agawy, z dodatkiem posiekanych orzechów.
Źródło artykułu:Dagmara Dąbek
placuszkiplackipancakes

Wybrane dla Ciebie