Zamiast smażyć stertę placków, zrób jednego pancake'a. Naje się cała rodzina
Wszelakiej maści placuszki, racuchy i pancakes to ulubieńcy śniadań dla najmłodszych. Chociaż samo ciasto robi się zwykle ekspresowo, to stanie przy patelni i smażenie małych placków może zająć sporo czasu. W tym przepisie jednak stawiamy na rozmiar XXL. Jedną blaszką naje się cała rodzina, a i zostanie coś na podwieczorek.
05.10.2024 | aktual.: 22.10.2024 14:00
Jest puszysty jak ciasto, a na jego wierzch możesz dorzucić różne składniki. Łatwo ukroić kawałek i zapakować ze sobą do szkoły czy pracy. Sprawdzi się również wtedy, gdy chcesz przygotować coś pysznego i szybkiego na podwieczorek, bo świetnie zastępuje również ciasto. Pancake w takim wydaniu to słodki strzał w dziesiątkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pancake XXL z piekarnika
Zamiast smażyć pojedyncze placuszki, przygotowujesz jeden duży placek w kształcie prostokąta, który zajmuje całą blaszkę. Dzięki temu nie musisz stać przy patelni i smażyć porcjami. Wystarczy przygotować ciasto, wylać je do blaszki i wstawić do piekarnika.
Przygotowanie ciasta jest bardzo proste, a pieczenie zajmuje niewiele czasu. Upiec go możesz nawet dzień wcześniej.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 250 ml maślanki,
- 1/4 szklanki oleju roślinnego,
- 1/4 szklanki cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Dodatki:
- czekoladowe gwiazdki,
- maliny,
- borówki,
- truskawki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski przesyp mąkę. Dodaj cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, olej, jajko, maślankę i zmiksuj całość na jednolitą masę.
Krok 2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej przygotowaną masę. Na wierzch ułóż dodatki — owoce i kawałki czekolady. Możesz wymieszać je razem i rozsypać na całym cieście lub układać je osobno, tworząc różne smaki w różnych kawałkach. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piecz przez ok. 30 minut.
Krok 3. Po upieczeniu podziel gotowe ciasto na kawałki i zjedz na śniadanie lub zabierz do pracy i szkoły. Smacznego!