Zamiast smażyć stertę placków, zrób jednego pancake'a. Naje się cała rodzina

Wszelakiej maści placuszki, racuchy i pancakes to ulubieńcy śniadań dla najmłodszych. Chociaż samo ciasto robi się zwykle ekspresowo, to stanie przy patelni i smażenie małych placków może zająć sporo czasu. W tym przepisie jednak stawiamy na rozmiar XXL. Jedną blaszką naje się cała rodzina, a i zostanie coś na podwieczorek.

Pancakes XXLPancakes XXL
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Jest puszysty jak ciasto, a na jego wierzch możesz dorzucić różne składniki. Łatwo ukroić kawałek i zapakować ze sobą do szkoły czy pracy. Sprawdzi się również wtedy, gdy chcesz przygotować coś pysznego i szybkiego na podwieczorek, bo świetnie zastępuje również ciasto. Pancake w takim wydaniu to słodki strzał w dziesiątkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczony pancake. Przepis, który od razu pokochasz

Pancake XXL z piekarnika

Zamiast smażyć pojedyncze placuszki, przygotowujesz jeden duży placek w kształcie prostokąta, który zajmuje całą blaszkę. Dzięki temu nie musisz stać przy patelni i smażyć porcjami. Wystarczy przygotować ciasto, wylać je do blaszki i wstawić do piekarnika.

Przygotowanie ciasta jest bardzo proste, a pieczenie zajmuje niewiele czasu. Upiec go możesz nawet dzień wcześniej.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko, 
  • 250 ml maślanki, 
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego, 
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.

Dodatki: 

  • czekoladowe gwiazdki,
  • maliny,
  • borówki,
  • truskawki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przesyp mąkę. Dodaj cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, olej, jajko, maślankę i zmiksuj całość na jednolitą masę.

Ciasto na pancakes
Ciasto na pancakes © Pyszności

Krok 2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej przygotowaną masę. Na wierzch ułóż dodatki — owoce i kawałki czekolady. Możesz wymieszać je razem i rozsypać na całym cieście lub układać je osobno, tworząc różne smaki w różnych kawałkach. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piecz przez ok. 30 minut.

Pancake XXL
Pancake XXL © Pyszności

Krok 3. Po upieczeniu podziel gotowe ciasto na kawałki i zjedz na śniadanie lub zabierz do pracy i szkoły. Smacznego!

Pomysł na śniadanie dla całej rodziny
Pomysł na śniadanie dla całej rodziny © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej