Taką zupę jedli nasi dziadkowie na śniadanie zimą. Nic dziwnego, bo świetnie rozgrzewa
Proste zupy mleczne były kiedyś klasycznym daniem śniadaniowym. Jedli je wszyscy, wcale nie tylko dzieci, bo były pożywne, łatwe do przygotowania i świetnie rozgrzewały. Może warto wrócić do posiłku, który tak bardzo lubili nasi dziadkowie?
Kiedy przypominamy sobie kuchnię PRL-u, nie sposób nie wspomnieć o zupach mlecznych. Jedli je wszyscy, od najmłodszych po seniorów. Podawano je w przedszkolach i stołówkach szkolnych. Nic dziwnego, były tanie i pożywne. Teraz są zupełnie zapomniane.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dutch baby w wytrawnym wydaniu stał się ulubionym pomysłem na pyszne śniadanie
Jak była kuchnia PRL-u?
Ostatnio dużo mówi się o tym, że nie wszystkie potrawy, które jedzono w czasach PRL-u, są pozbawione wartości odżywczych. Mało tego, o wielu z nich dietetycy wypowiadają się z entuzjazmem. Na pewno były prostsze, bazowały na lokalnych składnikach i praktycznie nie stosowano do nich produktów przetworzonych. To wszystko odnosi się do zup mlecznych. Były one także w stylu zero waste, bo często wykorzystywano do nich na przykład czerstwe pieczywo.
Warto wrócić do zupy mlecznej
Choć zima powoli się kończy, to jednak poranki wciąż bywają chodne. Zupa mleczna sprawdzi się najlepiej, gdy już od rana potrzebujemy rozgrzania. Można ją sobie szybko przygotować także podczas infekcji. Jest ciepła, delikatna. A kiedy zdecydujemy się na taki dodatek, jak zacierki będzie także wyjątkowo sycąca. Zacierki to najprostsze kluski, które bazują tylko na mące i jajku. Ich nazwa pochodzi od zacierania, podczas ich formowania.
Jak przyprawić zupę mleczną?
Mleko, czyli główny składnik zup, jest bogate w białko, wapń i witaminy. Gdy dojdą do niego zacierki, taki posiłek dostarczy węglowodanów, które zapewnią energię na długo. Dzięki temu śniadanie będzie pożywne, szybkie i łatwe do przygotowania. Takie proste danie można lekko modyfikować, na przykład do zacierek dodać przyprawy lub zupę posypać cynamonem.
Zupa mleczna z zacierkami
Składniki:
- 500 ml mleka,
- 1 łyżeczka masła,
- szczypta soli.
Na zacierki:
- pół szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko.
Dodatki:
- cukier waniliowy,
- cynamon,
- wiórki czekolady.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od zacierek. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko i odrobinę soli. Wyrabiaj ciasto ręcznie, aż powstaną drobne kluseczki.
- W garnku podgrzej mleko z dodatkiem masła.
- Gdy mleko zacznie się delikatnie gotować, zmniejsz moc palnika i stopniowo wrzucaj zacierki, cały czas mieszając.
- Gotuj kilka minut, aż kluski będą miękkie.
- Przed końcem gotowania dodaj do zupy szczyptę cynamonu, cukier waniliowy. Już na talerzu możesz ją posypać wiórkami czekolady.