Te kotlety były hitem w PRL. Dzięki prostemu trikowi wyjdą soczyste

Rumsztyk w minionej epoce wydawał się daniem wręcz wykwintnym. Kiedy pojawiał się na stole, wszyscy byli zadowoleni. Warto sobie przypomnieć, jak go przygotować, by nie był przesuszony i zachwycał smakiem.

Do tego dania z PRL-u warto wracaćDo tego dania z PRL-u warto wracać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Dorota Gepert

Rumsztyk, czyli kotlet z wołowiny lub wieprzowiny, to kultowe danie z czasów PRL-u. Smażono go w domach, gdy tylko udało się dostać mięso. Figurował w menu wielu restauracji. Doceniano jego soczystość i wyjątkowy smak, uchodził za danie wykwintne. W porównaniu do klasycznych mielonych rumsztyk wyróżnia się trochę innym przygotowaniem mięsa. Jest ono delikatnie tłuczone, a następnie smażone na złocisty kolor. Nie dodaje się do niego też jajek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina

Jakie mięso na rumsztyk?

Rumsztyk to nie jest skomplikowane danie. Klasyczne przygotowuje się z wołowiny, jednak warto dodać do nich także wieprzowinę. Ten dodatek sprawi, że unikniesz wpadki i kotletom na pewno nie zabraknie soczystości. Wołowina zbyt długo smażona staje się po prostu sucha. Wybieraj więc kawałki mięsa pokryte nieco tłuszczem (takie, które nie będą zbyt chude), a kotlety będą rozpływać się w ustach.

Cebula to ważny dodatek do rumsztyku
Cebula to ważny dodatek do rumsztyku © Adobe Stock | Mark Stout

Jak zrobić rumsztyk?

Rumsztyk przygotowuje się bardzo podobnie jak klasyczne kotlety mielone. Do grubo zmielonego lub posiekanego mięsa wystarczy dodać odrobinę lodowatej wody i przyprawy, a potem wyrobić masę ręcznie. Trzeba robić to tak długo, by dało się łatwo formować kotlety, masa nie może być kleista.

Można smażyć je na klarowanym maśle lub oleju. W PRL-u często używano po prostu smalcu. Gdy kotlety są gotowe, czas na przesmażenie cebuli. Kiedy będzie ładnie zarumieniona, dokłada się do niej mięso i krótko dusi pod przykryciem. Takie danie świetnie smakuje z klasycznymi dodatkami, czyli ziemniakami i prostą surówką, na przykład z marchewki.

Przepis na soczysty rumsztyk z cebulą

Składniki:

  • 300 g łopatki wieprzowej (posiekanej lub grubo mielonej),
  • 300 g mięsa wołowego (posiekanego lub grubo mielonego),
  • 4 cebule,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka łyżek zimnej wody,
  • tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przełóż do miski, dopraw solą i pieprzem, i dodaj kilka łyżek zimnej wody.
  2. Wymieszaj dokładnie mięsną masę, a następnie uformuj z niej kotlety nieco większe od tradycyjnych mielonych o lekko wydłużonym kształcie.
  3. Rozgrzej na patelni tłuszcz. Kiedy będzie gotowy, wyłóż kotlety i obsmaż je z dwóch stron, aż się zarumienią.
  4. Podsmażone kotlety zdejmij z patelni. Na nowej porcji tego samego tłuszczu podsmaż cebulę pokrojoną w piórka.
  5. Kiedy będzie ładnie zarumieniona, z powrotem wrzuć kotlety na patelnię. Dodaj odrobinę wody, przykryj całość i duś ok. 5-7 minut (ewentualnie dopraw jeszcze raz solą i pieprzem). Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej