To danie z PRL było hitem. Dziś mało kto o nim pamięta, chociaż smakuje lepiej niż schabowy

Szukasz pomysłu na obiad? Zainspiruj się dawnymi klasykami. Rumsztyk był niegdyś restauracyjnym szlagierem, dla wielu dużo smaczniejszym od schabowego. Co prawda, daleko mu do fikuśnych potraw, które serwuje się dzisiaj, jednak nadal potrafi podbić podniebienie.

Rumsztyk z cebuląRumsztyk z cebulą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Jeżeli w twoim domu znajduje się książka kucharska z przepisami twojej babci lub mamy, to warto od czasu do czasu do niej zajrzeć. Można tam znaleźć takie perełki, jak przepis na rumsztyk. Poniżej znajdziesz recepturę na danie w klasycznej wersji, czyli pod pierzynką z duszonej cebuli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Czym jest rumsztyk i jak go przyrządzić?

Czy istnieje danie, które mogłoby być bardziej popularne (a może nawet smaczniejsze) od tradycyjnych kotletów schabowych? Oczywiście, że tak. Doskonałym przykładem jest rumsztyk, który królował w okresie PRL-u. Bez problemu możesz go przygotować również teraz. Składniki są bardzo łatwo dostępne, a jego smak jest zbliżony do tradycyjnych kotletów mielonych.

Rumsztyk to soczysty kotlet z siekanej lub grubo mielonej wołowiny, choć bardzo dobrze smakuje również w wersji wieprzowo-wołowej. Ponadto dodatek wieprzowiny sprawi, że finalnie danie będzie bardziej soczyste (wołowina sama w sobie jest mięsem dość suchym, dlatego dodatek wieprzowiny może okazać się istotny). Rumsztyk podajemy pod pierzynką z duszonej cebuli.

Do rumsztyka idealnie pasuje puree ziemniaczane. Jest to doskonałe uzupełnienie dania, które nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również pięknie prezentuje się na talerzu. Purée ziemniaczane, dzięki swojej kremowej konsystencji, doskonale komponuje się z soczystym rumsztykiem i duszoną cebulą.

Rumsztyk z cebulą
Rumsztyk z cebulą © Adobe Stock

Rumsztyk wołowy z cebulą. Przepis

Składniki:

  • 300 g mielonej łopatki wieprzowej (może też być mięso z szynki)
  • 300 g mielonego mięsa wołowego,
  • 4 cebule,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka łyżek zimnej wody,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Mięso przełóż do miski, dopraw solą i pieprzem i dodaj kilka łyżek zimnej wody.
  2. Wymieszaj dokładnie mięsna i masę i uformuj z niej kotlety nieco większe od tradycyjnych mielonych o lekko wydłużonym kształcie.
  3. Rozgrzej na patelni tłuszcz. Kiedy będzie gotowy, wyłóż kotlety i obsmaż je z dwóch stron, aż zarumienią się.
  4. Podsmażone kotlety zdejmij z patelni i na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę pokrojoną w piórka.
  5. Kiedy będzie ładnie zarumieniona, z powrotem wyłóż na patelni kotlety. Dodaj odrobinę wody, przykryj całość i duś ok. 5-7 minut (ewentualnie dopraw jeszcze raz solą i pieprzem).
  6. Gotowe danie podawaj z ziemniaczanym purée.

Wybrane dla Ciebie

Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy