W PRL‑u dzieciaki zajadały aż miło. Działa jak plasterek na jelita
Kiedyś nie było łatwo o inny deser, ale nikomu to nie przeszkadzało. Dzieciaki wprost uwielbiały zajadać się przygotowywanym w domu kisielem i nikt nie odczuwał z tego powodu jakiejś "pustki". Co więcej, okazuje się, że na spożywaniu tego smakołyku zyskiwało nie tylko podniebienie.
26.02.2024 10:22
Czasy słusznie minione były pod względem kulinarnym bardzo specyficzne. Niektóre z serwowanych w tamtych latach potraw do dziś wspominamy z miłą nostalgią, a o innych wolelibyśmy jak najszybciej zapomnieć. Co ciekawe, chociaż wiedza na temat odżywiania i świadomość konsumencka były wtedy jeszcze raczej niewielkie, to niektóre z ówczesnych kultowych produktów doskonale oddziaływały na ludzkie zdrowie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierwszy raz taką zależność zauważyliśmy w momencie, w którym zorientowaliśmy się, że w czasach PRL-u nieustannie pijano czerwoną herbatę — dziś już nieco mniej popularny gatunek, który uchodzi za zdrowszy nawet od słynnej matchy. Dzisiaj chcemy również pochwalić inny klasyk z tamtego okresu: kisiel. Jakie to było smaczne i zdrowe w jednym!
Kisiel dla zdrowia
Niewątpliwie większość z nas zajadała się w latach dziecięcych kisielem, totalnie nie wiedząc, że właśnie raczymy się czymś nie tylko smacznym, ale i bardzo zdrowym. Ten niskokaloryczny deser okazuje się doskonałym i świetnie przyswajalnym źródłem witamin, pektyn i minerałów. Kisiel to także dużo błonnika, a co za tym idzie — rewelacyjny wpływ na kondycję jelit i całego układu pokarmowego.
Domowy kisiel
Ponieważ z kisielu chcemy wyciągnąć tylko to, co najlepsze, warto potrafić przygotować ten smaczny deser w domu, a nie tylko czerpać ze sklepowych półek. Jak to zrobić? To bardzo proste. Wystarczy ci tylko kilka tanich składników:
- 3 szklanki zimnej wody,
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżeczki cukru,
- garść mrożonych owoców.
- Sposób przygotowania również nie jest skomplikowany. Najpierw należy umieścić owoce w garnku i zalać je prawie całą przygotowaną wodą. Teraz trzeba to posłodzić i gotować 2 minuty.
- W pozostałej wodzie (mniej więcej połowie szklanki) trzeba rozpuścić mąkę ziemniaczaną i dodać ją do owoców. Następnie wystarczy chwilę jeszcze całość gotować, cały czas mieszając. Gotowe! Gęsty kisiel można już przelać do miseczek.