Karkówkę marynuję już tylko w ten sposób. Jest soczysta, a mięso dosłownie rozpływa się w ustach

Pieczona karkówka to znakomity pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Wiele osób obawia się jednak, że wyjdzie twarda i żylasta, co zepsuje cały efekt. Dzięki odpowiedniej marynacie mięso będzie rozpływało się w ustach, a ty nie opędzisz się od komplementów.

Idealnia marynata do karkówki - PysznościIdealnia marynata do karkówki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | xilius
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Choć karkówka słynie z kruchości i soczystości, czasami pomimo misternych marynat i wyszukanych przypraw, efekt końcowy nie zachwyca. Karkówka zdecydowanie potrafi być czasem kapryśna, jednak jest jeden prosty sposób, który okiełzna jej smak i sprawi, że każdy kęs mięsa będzie niesamowicie smaczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Co zrobić, żeby karkówka była miękka?

Patentem na zmiękczenie mięsa jest sięgnięcie po kwaśną marynatę. Kwas rozpuści białka w mięsie, czyniąc je delikatniejszym. Dodaj zatem do marynaty sok z cytryny lub odrobinę octu. Wypróbuj również pulpę lub sok z kiwi lub ananasa. Zawarte w nich enzymy przyspieszają kruszenie mięsa. Pamiętaj o umiarze! Zbyt duża ilość kwaśnych dodatków może nadać mięsu galaretowatą konsystencję.

Karkówka będzie miękka i delikatna, jeśli pozostawisz ją w marynacie najlepiej na całą noc
Karkówka będzie miękka i delikatna, jeśli pozostawisz ją w marynacie najlepiej na całą noc © Adobe Stock

Jeśli nie masz czasu na długie marynowanie, zastosuj metodę ekspresową. Wymieszaj kwaśne składniki z olejem i przyprawami, a następnie włóż do marynaty pokrojoną karkówkę na 30 minut do godziny. Podczas pieczenia lub grillowania karkówki dodaj tłuszcz, np. masło, smalec lub oliwę. Zapobiegnie to wysuszeniu mięsa i zapewni jego soczystość.

Moczenie karkówki

Jeśli pod ręką nie masz octu lub cytryny, a nie do końca przemawiają do ciebie owocowe smaki, wymocz mięso. Sprawdzą się tutaj produkty mleczne, jak kefir, mleko, maślanka czy jogurt naturalny. Zawarty w nich kwas mlekowy działa podobnie jak kwas cytrynowy, rozkładając białka mięśniowe i nadając karkówce kruchości.

Karkówka z piekarnika- Pyszności
Karkówka z piekarnika- Pyszności © Licencjodawca

Zamiast mlecznych napojów sprawdzi się również cola, piwo czy czerwone wino. Dodatkowo podkręcą one smak całej marynaty, a dodatek czerwonego wina nada szlachetności. O procenty nie musisz się martwić, bo większość z nich wyparuje w trakcie gotowania.

Stosując te proste wskazówki, z pewnością uda Ci się przyrządzić pyszną i miękką karkówkę.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza