PoradyKarkówkę marynuję już tylko w ten sposób. Jest soczysta, a mięso dosłownie rozpływa się w ustach

Karkówkę marynuję już tylko w ten sposób. Jest soczysta, a mięso dosłownie rozpływa się w ustach

Pieczona karkówka to znakomity pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Wiele osób obawia się jednak, że wyjdzie twarda i żylasta, co zepsuje cały efekt. Dzięki odpowiedniej marynacie mięso będzie rozpływało się w ustach, a ty nie opędzisz się od komplementów.

Idealnia marynata do karkówki - Pyszności
Idealnia marynata do karkówki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | xilius

26.02.2024 | aktual.: 27.02.2024 11:49

Choć karkówka słynie z kruchości i soczystości, czasami pomimo misternych marynat i wyszukanych przypraw, efekt końcowy nie zachwyca. Karkówka zdecydowanie potrafi być czasem kapryśna, jednak jest jeden prosty sposób, który okiełzna jej smak i sprawi, że każdy kęs mięsa będzie niesamowicie smaczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zrobić, żeby karkówka była miękka?

Patentem na zmiękczenie mięsa jest sięgnięcie po kwaśną marynatę. Kwas rozpuści białka w mięsie, czyniąc je delikatniejszym. Dodaj zatem do marynaty sok z cytryny lub odrobinę octu. Wypróbuj również pulpę lub sok z kiwi lub ananasa. Zawarte w nich enzymy przyspieszają kruszenie mięsa. Pamiętaj o umiarze! Zbyt duża ilość kwaśnych dodatków może nadać mięsu galaretowatą konsystencję.

Karkówka będzie miękka i delikatna, jeśli pozostawisz ją w marynacie najlepiej na całą noc
Karkówka będzie miękka i delikatna, jeśli pozostawisz ją w marynacie najlepiej na całą noc © Adobe Stock

Jeśli nie masz czasu na długie marynowanie, zastosuj metodę ekspresową. Wymieszaj kwaśne składniki z olejem i przyprawami, a następnie włóż do marynaty pokrojoną karkówkę na 30 minut do godziny. Podczas pieczenia lub grillowania karkówki dodaj tłuszcz, np. masło, smalec lub oliwę. Zapobiegnie to wysuszeniu mięsa i zapewni jego soczystość.

Moczenie karkówki

Jeśli pod ręką nie masz octu lub cytryny, a nie do końca przemawiają do ciebie owocowe smaki, wymocz mięso. Sprawdzą się tutaj produkty mleczne, jak kefir, mleko, maślanka czy jogurt naturalny. Zawarty w nich kwas mlekowy działa podobnie jak kwas cytrynowy, rozkładając białka mięśniowe i nadając karkówce kruchości.

Karkówka z piekarnika- Pyszności
Karkówka z piekarnika- Pyszności© Licencjodawca

Zamiast mlecznych napojów sprawdzi się również cola, piwo czy czerwone wino. Dodatkowo podkręcą one smak całej marynaty, a dodatek czerwonego wina nada szlachetności. O procenty nie musisz się martwić, bo większość z nich wyparuje w trakcie gotowania.

Stosując te proste wskazówki, z pewnością uda Ci się przyrządzić pyszną i miękką karkówkę.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
poradymarynowaniemarynata
Wybrane dla Ciebie