Karkówkę marynuję już tylko w ten sposób. Jest soczysta, a mięso dosłownie rozpływa się w ustach
26.02.2024 07:22, aktual.: 27.02.2024 11:49
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pieczona karkówka to znakomity pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Wiele osób obawia się jednak, że wyjdzie twarda i żylasta, co zepsuje cały efekt. Dzięki odpowiedniej marynacie mięso będzie rozpływało się w ustach, a ty nie opędzisz się od komplementów.
Choć karkówka słynie z kruchości i soczystości, czasami pomimo misternych marynat i wyszukanych przypraw, efekt końcowy nie zachwyca. Karkówka zdecydowanie potrafi być czasem kapryśna, jednak jest jeden prosty sposób, który okiełzna jej smak i sprawi, że każdy kęs mięsa będzie niesamowicie smaczny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić, żeby karkówka była miękka?
Patentem na zmiękczenie mięsa jest sięgnięcie po kwaśną marynatę. Kwas rozpuści białka w mięsie, czyniąc je delikatniejszym. Dodaj zatem do marynaty sok z cytryny lub odrobinę octu. Wypróbuj również pulpę lub sok z kiwi lub ananasa. Zawarte w nich enzymy przyspieszają kruszenie mięsa. Pamiętaj o umiarze! Zbyt duża ilość kwaśnych dodatków może nadać mięsu galaretowatą konsystencję.
Jeśli nie masz czasu na długie marynowanie, zastosuj metodę ekspresową. Wymieszaj kwaśne składniki z olejem i przyprawami, a następnie włóż do marynaty pokrojoną karkówkę na 30 minut do godziny. Podczas pieczenia lub grillowania karkówki dodaj tłuszcz, np. masło, smalec lub oliwę. Zapobiegnie to wysuszeniu mięsa i zapewni jego soczystość.
Moczenie karkówki
Jeśli pod ręką nie masz octu lub cytryny, a nie do końca przemawiają do ciebie owocowe smaki, wymocz mięso. Sprawdzą się tutaj produkty mleczne, jak kefir, mleko, maślanka czy jogurt naturalny. Zawarty w nich kwas mlekowy działa podobnie jak kwas cytrynowy, rozkładając białka mięśniowe i nadając karkówce kruchości.
Zamiast mlecznych napojów sprawdzi się również cola, piwo czy czerwone wino. Dodatkowo podkręcą one smak całej marynaty, a dodatek czerwonego wina nada szlachetności. O procenty nie musisz się martwić, bo większość z nich wyparuje w trakcie gotowania.
Stosując te proste wskazówki, z pewnością uda Ci się przyrządzić pyszną i miękką karkówkę.