Schab z piekarnika pod serowo-warzywną pierzynką robię w każdy weekend. Tak wszystkim smakuje
Szukasz nowej inspiracji na obiad dla całej rodziny? Masz dość kotletów i mielonych? Postaw na schab z piekarnika, który nie tylko świetnie smakuje, ale i fajnie się prezentuje.
17.02.2024 | aktual.: 17.02.2024 16:59
Przygotowanie ciekawego, oryginalnego i przede wszystkim smacznego obiadu dla całej rodziny to nie lada wyzwanie. Tym bardziej jeśli masz w domu niejadki, które lubią grymasić przy stole. Wypróbuj zatem przepis na pieczony schab, który niemal każdego zachwyca od pierwszego kęsa. Zrób go z dodatkiem kremowej pierzynki, która doda mięsu niesamowitych walorów smakowych.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Schab pieczony pod serowo-warzywną pierzynką — przepis krok po kroku
Przygotuj schab w ten sposób, a twoi bliscy nie będą chcieć jeść nic innego. Taki jest dobry!
Składniki:
- 5 plastrów schabu wieprzowego,
- przyprawy według uznania: sól i pieprz,
- 150 g twarożku ziołowego,
- 180 g marynowanych pieczarek po odsączeniu,
- 2 średnie ogórki kiszone,
- 100 g startej mozzarelli,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka musztardy.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania serowo-warzywnej pierzynki do schabu. W tym celu łączę ze sobą drobno posiekane i dobrze odsączone marynowane pieczarki, pokrojone w drobną kostkę kiszone ogórki, startą na tarce mozzarellę, majonez oraz musztardę.
Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem, po czym dokładnie mieszam, aby produkty stworzyły idealną kombinację smakową.
Krok 2. Oczyszczony schab dzielę na kilka plastrów. Następnie każdy kawałek mięsa nacinam w tzw. szachownicę, po czym doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Możesz też dodać inne przyprawy, według własnych upodobań.
Krok 3. Następnie na każdym plastrze schabu rozprowadzam twarożek ziołowy, zaś drugą warstwę tworzę z wcześniej przygotowanej pierzynki serowo-warzywnej. Nakładam jej całkiem sporo przy pomocy zwykłej łyżki stołowej.
Krok 4. Schab w takim wydaniu trafia do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza.
Krok 5. Upieczony schab dekoruję posiekaną natką pietruszki. Danie można serwować zarówno solo, jak i z ulubionymi dodatkami — ziemniakami, ryżem, kaszą czy też kolorową sałatką. Smacznego!