Schab z piekarnika pod serowo-warzywną pierzynką robię w każdy weekend. Tak wszystkim smakuje

Szukasz nowej inspiracji na obiad dla całej rodziny? Masz dość kotletów i mielonych? Postaw na schab z piekarnika, który nie tylko świetnie smakuje, ale i fajnie się prezentuje.

Schab w takim wydaniu to prawdziwa uczta dla podniebieniaSchab w takim wydaniu to prawdziwa uczta dla podniebienia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Przygotowanie ciekawego, oryginalnego i przede wszystkim smacznego obiadu dla całej rodziny to nie lada wyzwanie. Tym bardziej jeśli masz w domu niejadki, które lubią grymasić przy stole. Wypróbuj zatem przepis na pieczony schab, który niemal każdego zachwyca od pierwszego kęsa. Zrób go z dodatkiem kremowej pierzynki, która doda mięsu niesamowitych walorów smakowych.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab z piekarnika pod serowo-warzywną pierzynką. Idealny na rodzinny obiad

Schab pieczony pod serowo-warzywną pierzynką — przepis krok po kroku

Przygotuj schab w ten sposób, a twoi bliscy nie będą chcieć jeść nic innego. Taki jest dobry!

Składniki: 

  • 5 plastrów schabu wieprzowego,
  • przyprawy według uznania: sól i pieprz,
  • 150 g twarożku ziołowego,
  • 180 g marynowanych pieczarek po odsączeniu,
  • 2 średnie ogórki kiszone,
  • 100 g startej mozzarelli,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania serowo-warzywnej pierzynki do schabu. W tym celu łączę ze sobą drobno posiekane i dobrze odsączone marynowane pieczarki, pokrojone w drobną kostkę kiszone ogórki, startą na tarce mozzarellę, majonez oraz musztardę. 

W składzie domowej pierzynki znalazła się m.in. musztarda
W składzie domowej pierzynki znalazła się m.in. musztarda © Licencjodawca | Pyszności

Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem, po czym dokładnie mieszam, aby produkty stworzyły idealną kombinację smakową. 

Krok 2. Oczyszczony schab dzielę na kilka plastrów. Następnie każdy kawałek mięsa nacinam w tzw. szachownicę, po czym doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 

Schab dzielę na mniejsze kawałki. Dodatkowo każdą część nacinam
Schab dzielę na mniejsze kawałki. Dodatkowo każdą część nacinam © Licencjodawca | Pyszności

Możesz też dodać inne przyprawy, według własnych upodobań.

Krok 3. Następnie na każdym plastrze schabu rozprowadzam twarożek ziołowy, zaś drugą warstwę tworzę z wcześniej przygotowanej pierzynki serowo-warzywnej. Nakładam jej całkiem sporo przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. 

Na każdy kawałku mięsa mają znaleźć sie 2 warstwy
Na każdym kawałku mięsa mają znaleźć sie dwie warstwy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Schab w takim wydaniu trafia do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Upieczony schab dekoruję posiekaną natką pietruszki. Danie można serwować zarówno solo, jak i z ulubionymi dodatkami — ziemniakami, ryżem, kaszą czy też kolorową sałatką. Smacznego!

I można zabierać się za jedzenie!
I można zabierać się za jedzenie! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej