WideoSchab z piekarnika pod serowo-warzywną pierzynką robię w każdy weekend. Tak wszystkim smakuje

Schab z piekarnika pod serowo-warzywną pierzynką robię w każdy weekend. Tak wszystkim smakuje

Schab w takim wydaniu to prawdziwa uczta dla podniebienia
Schab w takim wydaniu to prawdziwa uczta dla podniebienia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
17.02.2024 10:08, aktualizacja: 17.02.2024 16:59

Szukasz nowej inspiracji na obiad dla całej rodziny? Masz dość kotletów i mielonych? Postaw na schab z piekarnika, który nie tylko świetnie smakuje, ale i fajnie się prezentuje.

Przygotowanie ciekawego, oryginalnego i przede wszystkim smacznego obiadu dla całej rodziny to nie lada wyzwanie. Tym bardziej jeśli masz w domu niejadki, które lubią grymasić przy stole. Wypróbuj zatem przepis na pieczony schab, który niemal każdego zachwyca od pierwszego kęsa. Zrób go z dodatkiem kremowej pierzynki, która doda mięsu niesamowitych walorów smakowych.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab pieczony pod serowo-warzywną pierzynką — przepis krok po kroku

Przygotuj schab w ten sposób, a twoi bliscy nie będą chcieć jeść nic innego. Taki jest dobry!

Składniki: 

  • 5 plastrów schabu wieprzowego,
  • przyprawy według uznania: sól i pieprz,
  • 150 g twarożku ziołowego,
  • 180 g marynowanych pieczarek po odsączeniu,
  • 2 średnie ogórki kiszone,
  • 100 g startej mozzarelli,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania serowo-warzywnej pierzynki do schabu. W tym celu łączę ze sobą drobno posiekane i dobrze odsączone marynowane pieczarki, pokrojone w drobną kostkę kiszone ogórki, startą na tarce mozzarellę, majonez oraz musztardę. 

W składzie domowej pierzynki znalazła się m.in. musztarda
W składzie domowej pierzynki znalazła się m.in. musztarda© Licencjodawca | Pyszności

Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem, po czym dokładnie mieszam, aby produkty stworzyły idealną kombinację smakową. 

Krok 2. Oczyszczony schab dzielę na kilka plastrów. Następnie każdy kawałek mięsa nacinam w tzw. szachownicę, po czym doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 

Schab dzielę na mniejsze kawałki. Dodatkowo każdą część nacinam
Schab dzielę na mniejsze kawałki. Dodatkowo każdą część nacinam© Licencjodawca | Pyszności

Możesz też dodać inne przyprawy, według własnych upodobań.

Krok 3. Następnie na każdym plastrze schabu rozprowadzam twarożek ziołowy, zaś drugą warstwę tworzę z wcześniej przygotowanej pierzynki serowo-warzywnej. Nakładam jej całkiem sporo przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. 

Na każdym kawałku mięsa mają znaleźć sie dwie warstwy
Na każdym kawałku mięsa mają znaleźć sie dwie warstwy© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Schab w takim wydaniu trafia do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Upieczony schab dekoruję posiekaną natką pietruszki. Danie można serwować zarówno solo, jak i z ulubionymi dodatkami — ziemniakami, ryżem, kaszą czy też kolorową sałatką. Smacznego!

I można zabierać się za jedzenie!
I można zabierać się za jedzenie!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także