Szybki i smaczny. Rodzina będzie zachwycona takim obiadem

Gulasz segedyński, podobnie jak popularny w PRL bogracz, był serwowany w restauracjach epoki, a jego przepis pochodził z "Kucharza gastronoma" - książki z przepisami przeznaczonej dla zakładów gastronomicznych.

Gulasz segedyńskiGulasz segedyński
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta

W pierwszym wydaniu tej książki, które ukazało się w 1961 roku, w przedmowie napisano:

"Książka ta powinna się znaleźć w każdym zakładzie gastronomicznym, na każdym jego zapleczu produkcyjnym jako nieodłączny towarzysz pracy personelu produkcyjnego i podstawowy materiał do szkolenia".

Przepis na gulasz, choć lekko zmodyfikowany, przypomina autorka bloga "Królestwo Garów". W jej interpretacji przepis ten zyskuje nowe życie, a tradycyjne danie z czasów PRL-u wraca do łask współczesnych smakoszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa babka w wytrawnym wydaniu to mój sprawdzony patent na ekspresowe danie

Gulasz segedyński

Składniki:

  • 600 g karkówki wieprzowej
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 100 g cebuli
  • 30 g tłuszczu (smalec)
  • 20 g mąki pszennej
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 15 g słodkiej papryki
  • majeranek, cukier
  • sól

Przepis:

  1. Kapustę opłukać, odcisnąć, pokroić drobniej, przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą. Gotować w niewielkiej ilości wody. Dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku papryką, majerankiem i cukrem.
  2. Mięso pokroić w cienkie plastry, oprószyć solą i mąką.
  3. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
  4. Usmażone mięso przełożyć na talerz.
  5. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Poddusić na tłuszczu ze smażenia mięsa.
  6. Cebulę ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na niej ułożyć mięso. Mięso przykryć kapustą.
  7. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 30 minut.
  8. Podawać z ziemniakami lub chlebem. Ja podałam z kluskami śląskimi.
  9. Oczywiście jak ktoś ma ochotę, może dodać śmietanę i posypać słodką papryką.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości
Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości
Upycham w słoiczkach i kiszę jak ogórki. Z powodzeniem zastąpi surówkę do mięsa
Upycham w słoiczkach i kiszę jak ogórki. Z powodzeniem zastąpi surówkę do mięsa
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Najpopularniejsza dieta może zaszkodzić. Podążanie za modą osłabia kości i jelita
Najpopularniejsza dieta może zaszkodzić. Podążanie za modą osłabia kości i jelita
Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach
Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach
Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato
Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato