PrzepisProste przepisySzybki i smaczny. Rodzina będzie zachwycona takim obiadem
Szybki i smaczny. Rodzina będzie zachwycona takim obiadem
Gulasz segedyński, podobnie jak popularny w PRL bogracz, był serwowany w restauracjach epoki, a jego przepis pochodził z "Kucharza gastronoma" - książki z przepisami przeznaczonej dla zakładów gastronomicznych.
Gulasz segedyński
04.03.2024 13:21
W pierwszym wydaniu tej książki, które ukazało się w 1961 roku, w przedmowie napisano:
"Książka ta powinna się znaleźć w każdym zakładzie gastronomicznym, na każdym jego zapleczu produkcyjnym jako nieodłączny towarzysz pracy personelu produkcyjnego i podstawowy materiał do szkolenia".
Przepis na gulasz, choć lekko zmodyfikowany, przypomina autorka bloga "Królestwo Garów". W jej interpretacji przepis ten zyskuje nowe życie, a tradycyjne danie z czasów PRL-u wraca do łask współczesnych smakoszy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gulasz segedyński
Składniki:
- 600 g karkówki wieprzowej
- 400 g kapusty kiszonej
- 100 g cebuli
- 30 g tłuszczu (smalec)
- 20 g mąki pszennej
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 15 g słodkiej papryki
- majeranek, cukier
- sól
Przepis:
- Kapustę opłukać, odcisnąć, pokroić drobniej, przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą. Gotować w niewielkiej ilości wody. Dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku papryką, majerankiem i cukrem.
- Mięso pokroić w cienkie plastry, oprószyć solą i mąką.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
- Usmażone mięso przełożyć na talerz.
- Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Poddusić na tłuszczu ze smażenia mięsa.
- Cebulę ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na niej ułożyć mięso. Mięso przykryć kapustą.
- Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 30 minut.
- Podawać z ziemniakami lub chlebem. Ja podałam z kluskami śląskimi.
- Oczywiście jak ktoś ma ochotę, może dodać śmietanę i posypać słodką papryką.