Szybki i smaczny. Rodzina będzie zachwycona takim obiadem

Gulasz segedyński, podobnie jak popularny w PRL bogracz, był serwowany w restauracjach epoki, a jego przepis pochodził z "Kucharza gastronoma" - książki z przepisami przeznaczonej dla zakładów gastronomicznych.

Gulasz segedyńskiGulasz segedyński
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta

W pierwszym wydaniu tej książki, które ukazało się w 1961 roku, w przedmowie napisano:

"Książka ta powinna się znaleźć w każdym zakładzie gastronomicznym, na każdym jego zapleczu produkcyjnym jako nieodłączny towarzysz pracy personelu produkcyjnego i podstawowy materiał do szkolenia".

Przepis na gulasz, choć lekko zmodyfikowany, przypomina autorka bloga "Królestwo Garów". W jej interpretacji przepis ten zyskuje nowe życie, a tradycyjne danie z czasów PRL-u wraca do łask współczesnych smakoszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa babka w wytrawnym wydaniu to mój sprawdzony patent na ekspresowe danie

Gulasz segedyński

Składniki:

  • 600 g karkówki wieprzowej
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 100 g cebuli
  • 30 g tłuszczu (smalec)
  • 20 g mąki pszennej
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 15 g słodkiej papryki
  • majeranek, cukier
  • sól

Przepis:

  1. Kapustę opłukać, odcisnąć, pokroić drobniej, przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą. Gotować w niewielkiej ilości wody. Dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku papryką, majerankiem i cukrem.
  2. Mięso pokroić w cienkie plastry, oprószyć solą i mąką.
  3. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
  4. Usmażone mięso przełożyć na talerz.
  5. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Poddusić na tłuszczu ze smażenia mięsa.
  6. Cebulę ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na niej ułożyć mięso. Mięso przykryć kapustą.
  7. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 30 minut.
  8. Podawać z ziemniakami lub chlebem. Ja podałam z kluskami śląskimi.
  9. Oczywiście jak ktoś ma ochotę, może dodać śmietanę i posypać słodką papryką.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥