Żaden ekspres czy kawiarka. Codziennie rano piję kawę ze słoika

Wydaje ci się, że musisz mieć drogi ekspres albo pójść do kawiarni, by napić się pysznej kawy z pianką? Niekoniecznie. Po prostu wystarczy znać prosty sposób z użyciem słoika. Sama byłam zaskoczona, jak łatwo przygotować taką kawę.

Kawę jak z najlepszej kawiarni można przygotować bez ekspresu
Kawę jak z najlepszej kawiarni można przygotować bez ekspresu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dopke Leszek

Wielu z nas wybiera kawę z mlekiem. Jest delikatniejsza w smaku. A jeśli jeszcze uda się z mleka przygotować pyszną piankę, to napój smakuje wyśmienicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Tort cytrynowy z dżemem agrestowym. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni

Kawa z pianką? Nie potrzebujesz ekspresu

Nie w każdym ekspresie jest opcja przygotowania kawy z mleczną pianką. Nie ma takiej możliwości w prostych urządzeniach na kapsułki. Jednak z przyrządzeniem ulubionego napoju można sobie poradzić w inny sposób. Będzie zdecydowanie taniej. Wystarczy użyć zwykłego słoika. Ten sposób wypatrzyłam na jednym z filmików na portalu społecznościowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Zalewam kawę w ten sposób i odkryłam nowy smak! Czysta przyjemność

Jak przygotować kawę ze słoika?

  1. Do słoika wsyp kawę rozpuszczalną. Ilość zależy od tego, jaki napój lubisz, ale będą to średnio dwie łyżeczki na porcję. Dodaj cukier, jeśli go używasz.
  2. Zalej całość chłodną, przegotowaną wodą. Zakręć słoik i zacznij nim intensywnie potrząsać. W ten sposób ubijesz pianę z kawy. Kawa szybko się spienia.
  3. W międzyczasie podgrzej mleko.
  4. Przygotuj ulubione szklanki czy filiżanki. Wlej do nich gorące mleko, a potem dodaj ubitą pianę z kawy. Pyszny napój jest gotowy.
Cały proces zaczyna się od przygotowania pianki z kawy
Cały proces zaczyna się od przygotowania pianki z kawy© YT

Dlaczego warto pić kawę z mlekiem

Badania duńskich naukowców dowiodły, że kawa z mlekiem może nawet lepiej działać niż czarna. Białka zawarte w mleku i antyoksydanty z kawy razem podwajają właściwości przeciwzapalne w komórkach odpornościowych. Do zbadania przeciwzapalnego działania połączenia polifenoli z białkami, naukowcy wykorzystali model sztucznego zapalenia w hodowlach komórek odpornościowych, ale można zakładać, że takie połączenie będzie mieć równie korzystny wpływ na ludzki organizm.

Uważaj na te dodatki do kawy

Kawa z mlekiem może być dobrym wyborem, ale trzeba pamiętać, by unikać niektórych dodatków:

  • słodkich syropów i nadmiaru cukru,
  • mleka w proszku,
  • śmietanki w płynie lub ubitej,
  • gotowych mieszanek o wysokiej zawartości sztucznych składników.

Kryją się za nimi nie tylko kalorie, ale także sporo ilość tłuszczów i cukrów, które mogą wpływać negatywnie na organizm. Zamiast tego warto sięgnąć po przyprawy, takie jak cynamon, imbir czy kardamon, które mają udowodnione działanie prozdrowotne.

Wybrane dla Ciebie