Żaden ekspres czy kawiarka. Codziennie rano piję kawę ze słoika
Wydaje ci się, że musisz mieć drogi ekspres albo pójść do kawiarni, by napić się pysznej kawy z pianką? Niekoniecznie. Po prostu wystarczy znać prosty sposób z użyciem słoika. Sama byłam zaskoczona, jak łatwo przygotować taką kawę.
Wielu z nas wybiera kawę z mlekiem. Jest delikatniejsza w smaku. A jeśli jeszcze uda się z mleka przygotować pyszną piankę, to napój smakuje wyśmienicie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tort cytrynowy z dżemem agrestowym. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni
Kawa z pianką? Nie potrzebujesz ekspresu
Nie w każdym ekspresie jest opcja przygotowania kawy z mleczną pianką. Nie ma takiej możliwości w prostych urządzeniach na kapsułki. Jednak z przyrządzeniem ulubionego napoju można sobie poradzić w inny sposób. Będzie zdecydowanie taniej. Wystarczy użyć zwykłego słoika. Ten sposób wypatrzyłam na jednym z filmików na portalu społecznościowym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zalewam kawę w ten sposób i odkryłam nowy smak! Czysta przyjemność
Jak przygotować kawę ze słoika?
- Do słoika wsyp kawę rozpuszczalną. Ilość zależy od tego, jaki napój lubisz, ale będą to średnio dwie łyżeczki na porcję. Dodaj cukier, jeśli go używasz.
- Zalej całość chłodną, przegotowaną wodą. Zakręć słoik i zacznij nim intensywnie potrząsać. W ten sposób ubijesz pianę z kawy. Kawa szybko się spienia.
- W międzyczasie podgrzej mleko.
- Przygotuj ulubione szklanki czy filiżanki. Wlej do nich gorące mleko, a potem dodaj ubitą pianę z kawy. Pyszny napój jest gotowy.
Dlaczego warto pić kawę z mlekiem
Badania duńskich naukowców dowiodły, że kawa z mlekiem może nawet lepiej działać niż czarna. Białka zawarte w mleku i antyoksydanty z kawy razem podwajają właściwości przeciwzapalne w komórkach odpornościowych. Do zbadania przeciwzapalnego działania po łączenia polifenoli z białkami, naukowcy wykorzystali model sztucznego zapalenia w hodowlach komórek odpornościowych, ale można zakładać, że takie połączenie będzie mieć równie korzystny wpływ na ludzki organizm.
Uważaj na te dodatki do kawy
Kawa z mlekiem może być dobrym wyborem, ale trzeba pamiętać, by unikać niektórych dodatków:
- słodkich syropów i nadmiaru cukru,
- mleka w proszku,
- śmietanki w płynie lub ubitej,
- gotowych mieszanek o wysokiej zawartości sztucznych składników.
Kryją się za nimi nie tylko kalorie, ale także sporo ilość tłuszczów i cukrów, które mogą wpływać negatywnie na organizm. Zamiast tego warto sięgnąć po przyprawy, takie jak cynamon, imbir czy kardamon, które mają udowodnione działanie prozdrowotne.