Żaden ekspres czy kawiarka. Codziennie rano piję kawę ze słoika

Wydaje ci się, że musisz mieć drogi ekspres albo pójść do kawiarni, by napić się pysznej kawy z pianką? Niekoniecznie. Po prostu wystarczy znać prosty sposób z użyciem słoika. Sama byłam zaskoczona, jak łatwo przygotować taką kawę.

Kawę jak z najlepszej kawiarni można przygotować bez ekspresuKawę jak z najlepszej kawiarni można przygotować bez ekspresu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dopke Leszek
Dorota Gepert

Wielu z nas wybiera kawę z mlekiem. Jest delikatniejsza w smaku. A jeśli jeszcze uda się z mleka przygotować pyszną piankę, to napój smakuje wyśmienicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Kawa z pianką? Nie potrzebujesz ekspresu

Nie w każdym ekspresie jest opcja przygotowania kawy z mleczną pianką. Nie ma takiej możliwości w prostych urządzeniach na kapsułki. Jednak z przyrządzeniem ulubionego napoju można sobie poradzić w inny sposób. Będzie zdecydowanie taniej. Wystarczy użyć zwykłego słoika. Ten sposób wypatrzyłam na jednym z filmików na portalu społecznościowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zalewam kawę w ten sposób i odkryłam nowy smak! Czysta przyjemność

Jak przygotować kawę ze słoika?

  1. Do słoika wsyp kawę rozpuszczalną. Ilość zależy od tego, jaki napój lubisz, ale będą to średnio dwie łyżeczki na porcję. Dodaj cukier, jeśli go używasz.
  2. Zalej całość chłodną, przegotowaną wodą. Zakręć słoik i zacznij nim intensywnie potrząsać. W ten sposób ubijesz pianę z kawy. Kawa szybko się spienia.
  3. W międzyczasie podgrzej mleko.
  4. Przygotuj ulubione szklanki czy filiżanki. Wlej do nich gorące mleko, a potem dodaj ubitą pianę z kawy. Pyszny napój jest gotowy.
Cały proces zaczyna się od przygotowania pianki z kawy
Cały proces zaczyna się od przygotowania pianki z kawy © YT

Dlaczego warto pić kawę z mlekiem

Badania duńskich naukowców dowiodły, że kawa z mlekiem może nawet lepiej działać niż czarna. Białka zawarte w mleku i antyoksydanty z kawy razem podwajają właściwości przeciwzapalne w komórkach odpornościowych. Do zbadania przeciwzapalnego działania połączenia polifenoli z białkami, naukowcy wykorzystali model sztucznego zapalenia w hodowlach komórek odpornościowych, ale można zakładać, że takie połączenie będzie mieć równie korzystny wpływ na ludzki organizm.

Uważaj na te dodatki do kawy

Kawa z mlekiem może być dobrym wyborem, ale trzeba pamiętać, by unikać niektórych dodatków:

  • słodkich syropów i nadmiaru cukru,
  • mleka w proszku,
  • śmietanki w płynie lub ubitej,
  • gotowych mieszanek o wysokiej zawartości sztucznych składników.

Kryją się za nimi nie tylko kalorie, ale także sporo ilość tłuszczów i cukrów, które mogą wpływać negatywnie na organizm. Zamiast tego warto sięgnąć po przyprawy, takie jak cynamon, imbir czy kardamon, które mają udowodnione działanie prozdrowotne.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej