To warzywo nadaje się nie tylko do surówek. Używam go do szybkiej i prostej zupy

O tej porze roku w mojej kuchni królują zupy warzywne. Nigdy się nie nudzą, bo zawsze można przygotować je trochę inaczej, zmienić proporcję składników, albo dodać nowe. Tak właśnie było ostatnio. Wykorzystałam seler naciowy, który do tej pory traktowałam jako bazę sałatek czy koktajli.

ZupaSeler naciowy świetnie nadaje się do zupy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Seler naciowy to jedno z najzdrowszych warzyw. Zrobił karierę jako składnik odchudzających koktajli. Przekonaliśmy się także, że jest świetny do surówek czy podany na surowo do dipów. Jednak jeśli chodzi o zupy, to seler korzeniowy, klasyczny składnik włoszczyzny, wydawał się niezastąpiony.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu

Seler naciowy nadaje się do zupy

Nie chodzi o to, by radykalnie zmieniać przyzwyczajenia i teraz stosować tylko seler naciowy. I korzeniowy i naciowy mają swoje miejsce w kuchni. Ten drugi jest lżejszy i bardziej delikatny, bardziej nadaje się jako dodatek do zupy niż jeden ze składników bulionu. Nie potrzebuje on długiego gotowania.

Co zawiera seler naciowy?

Seler naciowy zawiera mnóstwo witamin. Warto zwrócić uwagę choćby na witaminę K, niezbędną do zachowania mocnych kości i prawidłowego krzepnięcia krwi. Dodatkowo seler dostarcza witaminy A, wspierającej zdrowie oczu, oraz witaminy C, wzmacniającej odporność. Jest też bogaty w kwas foliowy oraz potas, co wspomaga zdrowie układu krążenia i trawiennego.

To warzywo słynie też z tego, że ma niewiele kalorii, a za to dużo błonnika. Dlatego warto przygotowywać posiłki na jego bazie, zwłaszcza kiedy sobie pofolgowaliśmy z dietą. Zupa z jego dodatkiem sprawdzi się świetnie dzień po imprezie. Przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu.

Prosty przepis na zupę

Zupa z selera naciowego jest niezwykle prosta do przygotowania. Można do niej wykorzystać rosół lub ugotować ją na lżejszym bulionie warzywnym.

Zupa z selerem naciowym

Składniki:

  • kilka łodyg selera naciowego,
  • 4 średniej wielkości ziemniaki,
  • włoszczyzna: 2 średniej wielkości marchewki, 1 pietruszka, 1 por, ćwierć selera,
  • 1 czerwona papryka (opcjonalnie),
  • ziarna ziela angielskiego do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • koperek do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Obraną włoszczyznę zalej 1,5 litrami wody, dodaj przyprawy i gotuj przez ok. 45 minut. Przecedź bulion do mniejszego garnka.
  2. Selera naciowego opłucz i pokrój w drobne plasterki.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  4. Paprykę pokrój w kostkę.
  5. Dodaj selera, paprykę i ziemniaki do gorącego bulionu i gotuj przez kolejne pół godziny.
  6. Mąkę wymieszaj z wodą i zagęść zupę, dopraw ją solą i pieprzem.
  7. Podawaj z drobno posiekanym koperkiem.

Wybrane dla Ciebie

Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak