To warzywo nadaje się nie tylko do surówek. Używam go do szybkiej i prostej zupy

O tej porze roku w mojej kuchni królują zupy warzywne. Nigdy się nie nudzą, bo zawsze można przygotować je trochę inaczej, zmienić proporcję składników, albo dodać nowe. Tak właśnie było ostatnio. Wykorzystałam seler naciowy, który do tej pory traktowałam jako bazę sałatek czy koktajli.

ZupaSeler naciowy świetnie nadaje się do zupy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Seler naciowy to jedno z najzdrowszych warzyw. Zrobił karierę jako składnik odchudzających koktajli. Przekonaliśmy się także, że jest świetny do surówek czy podany na surowo do dipów. Jednak jeśli chodzi o zupy, to seler korzeniowy, klasyczny składnik włoszczyzny, wydawał się niezastąpiony.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu

Seler naciowy nadaje się do zupy

Nie chodzi o to, by radykalnie zmieniać przyzwyczajenia i teraz stosować tylko seler naciowy. I korzeniowy i naciowy mają swoje miejsce w kuchni. Ten drugi jest lżejszy i bardziej delikatny, bardziej nadaje się jako dodatek do zupy niż jeden ze składników bulionu. Nie potrzebuje on długiego gotowania.

Co zawiera seler naciowy?

Seler naciowy zawiera mnóstwo witamin. Warto zwrócić uwagę choćby na witaminę K, niezbędną do zachowania mocnych kości i prawidłowego krzepnięcia krwi. Dodatkowo seler dostarcza witaminy A, wspierającej zdrowie oczu, oraz witaminy C, wzmacniającej odporność. Jest też bogaty w kwas foliowy oraz potas, co wspomaga zdrowie układu krążenia i trawiennego.

To warzywo słynie też z tego, że ma niewiele kalorii, a za to dużo błonnika. Dlatego warto przygotowywać posiłki na jego bazie, zwłaszcza kiedy sobie pofolgowaliśmy z dietą. Zupa z jego dodatkiem sprawdzi się świetnie dzień po imprezie. Przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu.

Prosty przepis na zupę

Zupa z selera naciowego jest niezwykle prosta do przygotowania. Można do niej wykorzystać rosół lub ugotować ją na lżejszym bulionie warzywnym.

Zupa z selerem naciowym

Składniki:

  • kilka łodyg selera naciowego,
  • 4 średniej wielkości ziemniaki,
  • włoszczyzna: 2 średniej wielkości marchewki, 1 pietruszka, 1 por, ćwierć selera,
  • 1 czerwona papryka (opcjonalnie),
  • ziarna ziela angielskiego do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • koperek do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Obraną włoszczyznę zalej 1,5 litrami wody, dodaj przyprawy i gotuj przez ok. 45 minut. Przecedź bulion do mniejszego garnka.
  2. Selera naciowego opłucz i pokrój w drobne plasterki.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  4. Paprykę pokrój w kostkę.
  5. Dodaj selera, paprykę i ziemniaki do gorącego bulionu i gotuj przez kolejne pół godziny.
  6. Mąkę wymieszaj z wodą i zagęść zupę, dopraw ją solą i pieprzem.
  7. Podawaj z drobno posiekanym koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo