To warzywo nadaje się nie tylko do surówek. Używam go do szybkiej i prostej zupy
O tej porze roku w mojej kuchni królują zupy warzywne. Nigdy się nie nudzą, bo zawsze można przygotować je trochę inaczej, zmienić proporcję składników, albo dodać nowe. Tak właśnie było ostatnio. Wykorzystałam seler naciowy, który do tej pory traktowałam jako bazę sałatek czy koktajli.
Seler naciowy to jedno z najzdrowszych warzyw. Zrobił karierę jako składnik odchudzających koktajli. Przekonaliśmy się także, że jest świetny do surówek czy podany na surowo do dipów. Jednak jeśli chodzi o zupy, to seler korzeniowy, klasyczny składnik włoszczyzny, wydawał się niezastąpiony.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu
Seler naciowy nadaje się do zupy
Nie chodzi o to, by radykalnie zmieniać przyzwyczajenia i teraz stosować tylko seler naciowy. I korzeniowy i naciowy mają swoje miejsce w kuchni. Ten drugi jest lżejszy i bardziej delikatny, bardziej nadaje się jako dodatek do zupy niż jeden ze składników bulionu. Nie potrzebuje on długiego gotowania.
Co zawiera seler naciowy?
Seler naciowy zawiera mnóstwo witamin. Warto zwrócić uwagę choćby na witaminę K, niezbędną do zachowania mocnych kości i prawidłowego krzepnięcia krwi. Dodatkowo seler dostarcza witaminy A, wspierającej zdrowie oczu, oraz witaminy C, wzmacniającej odporność. Jest też bogaty w kwas foliowy oraz potas, co wspomaga zdrowie układu krążenia i trawiennego.
To warzywo słynie też z tego, że ma niewiele kalorii, a za to dużo błonnika. Dlatego warto przygotowywać posiłki na jego bazie, zwłaszcza kiedy sobie pofolgowaliśmy z dietą. Zupa z jego dodatkiem sprawdzi się świetnie dzień po imprezie. Przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu.
Prosty przepis na zupę
Zupa z selera naciowego jest niezwykle prosta do przygotowania. Można do niej wykorzystać rosół lub ugotować ją na lżejszym bulionie warzywnym.
Zupa z selerem naciowym
Składniki:
- kilka łodyg selera naciowego,
- 4 średniej wielkości ziemniaki,
- włoszczyzna: 2 średniej wielkości marchewki, 1 pietruszka, 1 por, ćwierć selera,
- 1 czerwona papryka (opcjonalnie),
- ziarna ziela angielskiego do smaku,
- sól i pieprz do smaku,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka mąki,
- koperek do podania.
Sposób przygotowania:
- Obraną włoszczyznę zalej 1,5 litrami wody, dodaj przyprawy i gotuj przez ok. 45 minut. Przecedź bulion do mniejszego garnka.
- Selera naciowego opłucz i pokrój w drobne plasterki.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Paprykę pokrój w kostkę.
- Dodaj selera, paprykę i ziemniaki do gorącego bulionu i gotuj przez kolejne pół godziny.
- Mąkę wymieszaj z wodą i zagęść zupę, dopraw ją solą i pieprzem.
- Podawaj z drobno posiekanym koperkiem.