WAŻNE
TERAZ

Ciało dziewczynki w Jeleniej Górze. W sprawie zatrzymano 12-latkę

To warzywo nadaje się nie tylko do surówek. Używam go do szybkiej i prostej zupy

O tej porze roku w mojej kuchni królują zupy warzywne. Nigdy się nie nudzą, bo zawsze można przygotować je trochę inaczej, zmienić proporcję składników, albo dodać nowe. Tak właśnie było ostatnio. Wykorzystałam seler naciowy, który do tej pory traktowałam jako bazę sałatek czy koktajli.

ZupaSeler naciowy świetnie nadaje się do zupy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Seler naciowy to jedno z najzdrowszych warzyw. Zrobił karierę jako składnik odchudzających koktajli. Przekonaliśmy się także, że jest świetny do surówek czy podany na surowo do dipów. Jednak jeśli chodzi o zupy, to seler korzeniowy, klasyczny składnik włoszczyzny, wydawał się niezastąpiony.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu

Seler naciowy nadaje się do zupy

Nie chodzi o to, by radykalnie zmieniać przyzwyczajenia i teraz stosować tylko seler naciowy. I korzeniowy i naciowy mają swoje miejsce w kuchni. Ten drugi jest lżejszy i bardziej delikatny, bardziej nadaje się jako dodatek do zupy niż jeden ze składników bulionu. Nie potrzebuje on długiego gotowania.

Co zawiera seler naciowy?

Seler naciowy zawiera mnóstwo witamin. Warto zwrócić uwagę choćby na witaminę K, niezbędną do zachowania mocnych kości i prawidłowego krzepnięcia krwi. Dodatkowo seler dostarcza witaminy A, wspierającej zdrowie oczu, oraz witaminy C, wzmacniającej odporność. Jest też bogaty w kwas foliowy oraz potas, co wspomaga zdrowie układu krążenia i trawiennego.

To warzywo słynie też z tego, że ma niewiele kalorii, a za to dużo błonnika. Dlatego warto przygotowywać posiłki na jego bazie, zwłaszcza kiedy sobie pofolgowaliśmy z dietą. Zupa z jego dodatkiem sprawdzi się świetnie dzień po imprezie. Przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu.

Prosty przepis na zupę

Zupa z selera naciowego jest niezwykle prosta do przygotowania. Można do niej wykorzystać rosół lub ugotować ją na lżejszym bulionie warzywnym.

Zupa z selerem naciowym

Składniki:

  • kilka łodyg selera naciowego,
  • 4 średniej wielkości ziemniaki,
  • włoszczyzna: 2 średniej wielkości marchewki, 1 pietruszka, 1 por, ćwierć selera,
  • 1 czerwona papryka (opcjonalnie),
  • ziarna ziela angielskiego do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • koperek do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Obraną włoszczyznę zalej 1,5 litrami wody, dodaj przyprawy i gotuj przez ok. 45 minut. Przecedź bulion do mniejszego garnka.
  2. Selera naciowego opłucz i pokrój w drobne plasterki.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  4. Paprykę pokrój w kostkę.
  5. Dodaj selera, paprykę i ziemniaki do gorącego bulionu i gotuj przez kolejne pół godziny.
  6. Mąkę wymieszaj z wodą i zagęść zupę, dopraw ją solą i pieprzem.
  7. Podawaj z drobno posiekanym koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Czekoladowy sernik z trzech składników. Tak szybki, że możesz go zrobić nawet rano w Wigilię
Czekoladowy sernik z trzech składników. Tak szybki, że możesz go zrobić nawet rano w Wigilię
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇