Nasze babcie gotowały taką zupę zamiast żurku. Dziś prawie nikt o niej nie pamięta, a jest pyszna

Nie wyobrażasz sobie ugotowania żurku bez zakwasu? Nasze babcie doskonale wiedziały, jak zastąpić ten składnik. Sięgały po nabiał, który dziś bardziej kojarzy się ze zdrowymi koktajlami. Mało tego, z maślanki gotowały też pyszną zupę przypominającą w smaku żurek.

Zupa na maślance to pyszna alternatywa dla żurkuZupa na maślance to pyszna alternatywa dla żurku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | S_POZHAR
Dorota Gepert

Polska kuchnia słynie z zup, a wśród nich najważniejsze są te z kwaśną nutą. Od razu kojarzą się ze świętami. W końcu na Boże Narodzenie tradycyjnie podajemy barszcz czerwony na zakwasie, a na Wielkanoc żurek, również na zakwasie. Jednak tę charakterystyczną kwaskowatość, da się uzyskać, stosując także i inne sposoby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Kwaśne zupy to polska specjalność

Do barszczu czerwonego, zamiast zakwasu można użyć soku z cytryny, kwasku cytrynowego czy odrobiny octu owocowego. A jak jest z żurkiem? W tym przypadku zakwas wydaje się nieodzowny. Nasze babcie miały patenty na wszystko i tutaj radziły sobie świetnie. Stosowały po prostu maślankę i powstawała zupa bardzo podobna w smaku do żurku.

Maślanka może być bazą zup

Maślanka w żurku? To niejedyna zupa, do której wykorzystuje się ten nabiał. Na przykład na Śląsku gotowano chudą jewę. To prosta, tania i sycąca polewka, której główną bazą jest właśnie maślanka, kwaśne mleko lub kefir. Doprawia się ją czosnkiem i kminkiem, ma kremową konsystencję i lekko kwaśny smak. Jeszcze prostsza jest też dobrze znana na Śląsku biała polewka. Te potrawy serwowano z ziemniakami lub chlebem, a czasem wzbogacano o skwarki. To zupy charakterystyczne dla ubogiej kuchni.

Maślanka pasuje do żurku

Żurek tradycyjny jest zdecydowanie bogatszą zupą, maślanka tylko uzupełnia jego smak. Trzeba przyznać, że i w tym przypadku sprawdza się doskonale. Nie jest wtedy potrzebny zakwas. Jednak to nie jedyny sposób na wykorzystanie maślanki. Można także na jej bazie przygotować jego lżejszą wersję. Warto ją wypróbować przed Wielkanocą, bo jest pyszna i nie ma z nią dużo pracy. Zwolennicy kwaskowatych zup będą zachwyceni.

Żurek na maślance

Składniki:

  • 1 l maślanki,
  • pół litra wody,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • pół szklanki wody,
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1kg ziemniaków,
  • sól i pieprz do smaku,
  • liście laurowe, ziele angielskie do smaku,
  • biała kiełbasa do podania.

Sposób przygotowywania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Białą kiełbasę zaparz.
  2. Wodę zagotuj z maślanką. Do gotującej się zupy dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i pozostałe przyprawy.
  3. Mąkę wymieszaj z wodą i wlej do garnka z zupą.
  4. Na koniec jeszcze raz dopraw całość do smaku.
  5. Na talerze wykładaj porcję ziemniaków, drobno pokrojone jajko na twardo oraz plasterki kiełbasy i zalewaj.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser