WAŻNE
TERAZ

Tusk: będzie zmiana w umowie koalicyjnej

Babcie na Śląsku gotowały taką zupę częściej niż żur. Dziś mało kto pamięta

Na Śląsku Cieszyńskim, w krainie bogatej w tradycje kulinarne, kryje się zapomniana zupa, która przez lata gościła na stołach częściej niż popularny żur. To chuda jewa, prosta, a zarazem niezwykle smaczna polewka na kwaśnym mleku lub maślance, która dziś powoli wraca do łask.

Babcie na Śląsku gotowały taką zupę częściej niż żur. Dziś mało kto pamiętaBabcie na Śląsku gotowały taką zupę częściej niż żur
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Choć na Śląsku żur to jedno z najbardziej znanych dań, dawniej w wielu domach częściej gotowano inną zupę – chudą jewę. To prosta, tania i sycąca polewka, której główną bazą jest zsiadłe mleko, maślanka lub kefir. Dzięki dodatkowi czosnku i kminku nabiera wyjątkowego aromatu, a kremowa konsystencja i lekko kwaśny smak czynią ją niezwykle apetyczną. Chuda jewa była kiedyś podstawowym daniem śląskiej kuchni, serwowanym z ziemniakami lub chlebem, a czasem wzbogacanym o skwarki, choć wtedy traciła swój "chudy" charakter.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa z pieczonej dyni i fety. Obowiązkowe danie tej jesieni

Chuda jewa – tradycyjny smak w nowym wydaniu

Chuda jewa to przykład kuchni oszczędnej, a zarazem bogatej w smaku. Skromne składniki, które zazwyczaj znajdowały się w każdej śląskiej spiżarni, pozwalały stworzyć pożywne i smaczne danie. Główne składniki to fermentowane mleko, przyprawy i ewentualnie bryndza, która nadaje polewce bardziej wyrazisty smak. Sekret tej zupy tkwi w odpowiednim przyprawieniu – czosnek, kminek i sól doskonale komponują się z lekko kwaskową bazą.

Jak przygotować chudą jewę? Prosty przepis

Jeśli chcesz spróbować tradycyjnej śląskiej zupy, oto sprawdzony przepis na chudą jewę:

Składniki:

  • 1 litr zsiadłego mleka, maślanki lub kefiru,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 3–4 ząbki czosnku,
  • 1 średnia cebula,
  • 100 g bryndzy (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku,
  • (opcjonalnie) 100 g boczku do okraszenia.

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, wrzuć do garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia.
  2. Dodaj roztarty w moździerzu kminek, pokruszoną bryndzę i wlej maślankę lub kefir.
  3. Całość gotuj na małym ogniu, delikatnie mieszając. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
  4. Jeśli chcesz wzbogacić zupę, podsmaż na patelni pokrojony w kostkę boczek i dodaj go do chudej jewy tuż przed podaniem.
  5. Serwuj z ugotowanymi ziemniakami lub kromką białego pieczywa.

Chuda jewa to przykład prostego, ale pełnego smaku dania, które warto przypomnieć. Jest lekka, sycąca i doskonale sprawdza się na chłodne dni. Choć dziś nie cieszy się już taką popularnością jak kiedyś, warto przywrócić ją do domowego menu – to smak, który zasługuje na pamięć!

Wybrane dla Ciebie

Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób