Polacy kochają dania tej kuchni. A ta zupa zdecydowanie się wyróżnia

Kuchnia gruzińska uchodzi za jedną z najsmaczniejszych - to ścisłe top w skali globalnej. Cieszy się dużą popularnością w Polsce, co widać chociażby po rosnących jak grzyby pod deszczu gruzińskich restauracjach. Jakich najlepszych potraw warto spróbować i być może nauczyć się je przyrządzać? Jakie przyprawy i dodatki są charakterystyczne dla dań o kaukaskim rodowodzie?

Gruzińska zupa charczoGruzińska zupa charczo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kuchnia gruzińska to jedna z najbardziej aromatycznych i różnorodnych tradycji Kaukazu, łącząca wpływy śródziemnomorskie, perskie, tureckie i rosyjskie. Słynie z bogactwa przypraw, świeżych ziół i unikalnego sposobu łączenia smaków. Podstawą gruzińskich potraw są lokalne produkty, takie jak świeże warzywa, orzechy, ser i mięso, a także tradycyjnie wypiekane pieczywo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiego chaczapuri z serem nie powstydziłby się żaden Gruzin. Sprawdzą się lepiej niż zapiekanki

Najbardziej znane potrawy z kuchni gruzińskiej?

Jedną z flagowych, najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni gruzińskiej są pierogi chinkali o "grzybkowatym" kształcie. Gotuje się je lub odsmaża. Poszczególne "wariacje" różnią się farszem. Najczęściej spotyka się chinkali kalakuri z mięsem mielonym przyprawianym kolendrą.

Kolejne danie znane na całym świecie to chaczapuri, ciasto drożdżowe z dodatkiem sera, jajkiem i przyprawami. Poszczególne potrawy różnią się kształtem i dodatkami, a pochodzą z różnych regionów Gruzji. Z dań mięsnych warto spróbować kubdari, chlebowego placka z wieprzowo-jagnięcym farszem. Z zup wyróżnia się charczo, która jest oparta na mięsie wołowym (lub kurczaku), orzechach włoskich i mieszance klasycznych, gruzińskich przypraw.

Ze słodyczy lubiane jest czurczcheli, która przypomina nieco...szaszłyki. W rzeczywistości są to orzechy w cieście z mąki i zagęszczonego soku z winogron. Są nawlekane na nić, którą należy usunąć przed jedzeniem smakołyku. Z napojów popularność zdobyły lemoniady Zedazeni. Gruzja słynie także z win, które m.in. podaje się do obiadów. To jeden z regionów w Europie, które są najkorzystniejsze do uprawy winorośli.

Na czym opiera się kuchnia gruzińska?

Przeglądając książki kucharskie można wyciągnąć wnioski, że kuchnia gruzińska w dużym stopniu opiera się na jagnięcinie, baraninie, wołowinie i bakłażanie (który odwrotnie niż u nas – jest znacznie popularniejszy od cukinii). I tak jest w rzeczywistości. W warzyw duże znaczenie mają również pomidory, papryka, warzywa strączkowe (od fasoli po ciecierzycę i soczewicę). Z owoców na gruzińskich stołach królują arbuzy, figi, granaty, melony, winogrona i orzechy włoskie. Kuchnia nie może obyć się także bez serów: krowich, owczych i kozich. Uzupełnieniem dań są trzy "narodowe" dipy, tj. adżika, saciwi oraz tkemali.

Najważniejsze przyprawy kuchni gruzińskiej

Indie mają garam masala, Bułgaria czubrycę, Francja zioła prowansalskie, a Gruzja khmeli suneli (chmeli-suneli). Podstawowy wariant obejmuje koper, koper włoski (czyli fenkuł), cząber, liść laurowy oraz pieprz czarny. W mieszance często znajduje się kolendra (lokalna odmiana k’indzi) i płatki aksamitki, które nadają potrawom złocistej barwy. Oprócz tego czasem w skład wchodzi jedna lub więcej z wymienionych przypraw: majeranek, bazylia, nać pietruszki, mięta, goździki i strączyniec. Khmeli suneli można kupić lub samodzielnie sporządzić.

Cenionym dodatkiem do sosów (i nie tylko) jest mieszanka adżika. Ma ostry smak i silny aromat. W skład wchodzi papryka ostra, czosnek mielony, szafran imertyński, bazylia, seler i utsho suneli (kozieradka błękitna).

Do barwienia potraw wykorzystuje się szafran imeretyński, szafran uprawny oraz tańszą kurkumę. Warto wiedzieć, że przyprawa nazywana szafranem imeretyńskim to w rzeczywistości zmielone kwiaty aksamitki. Gruzińska sól svańska, znana jako sól czarna składa się z kminku, kminu rzymskiego, kolendry, kozieradki, koperku, czosnku i soli kuchennej. "Przepis" pochodzi z górzystego regionu Swanetii.

Jedną z najważniejszych przypraw jest kolendra. Wykorzystuje się zarówno nasiona (są popularniejsze w kuchniach świata) jak również liście. Z pikantnych przypraw często używa się czosnku, papryki ostrej i pieprzu. Wiele potraw bazuje na "uniwersalnych" przyprawach, takich jak bazylia, oregano, cząber i majeranek.

Przyprawy – dobro narodowe Gruzji

Przyprawy są traktowane jako dobro narodowe Gruzji, a kuchnia słynie z aromatycznych i nierzadko pikantnych dań. Warto przygotować tradycyjne gruzińskie dania, nauczyć się ich metodą małych kroków, czy prób i błędów. Z samymi przyprawami zaś i sprawdzonymi mieszankami można eksperymentować dodając je do różnorodnych potraw, także zaliczanych do kuchni polskiej.

Wybrane dla Ciebie
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować