PoradyPolacy kochają dania tej kuchni. A ta zupa zdecydowanie się wyróżnia

Polacy kochają dania tej kuchni. A ta zupa zdecydowanie się wyróżnia

Kuchnia gruzińska uchodzi za jedną z najsmaczniejszych - to ścisłe top w skali globalnej. Cieszy się dużą popularnością w Polsce, co widać chociażby po rosnących jak grzyby pod deszczu gruzińskich restauracjach. Jakich najlepszych potraw warto spróbować i być może nauczyć się je przyrządzać? Jakie przyprawy i dodatki są charakterystyczne dla dań o kaukaskim rodowodzie?

Gruzińska zupa charczo
Gruzińska zupa charczo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kuchnia gruzińska to jedna z najbardziej aromatycznych i różnorodnych tradycji Kaukazu, łącząca wpływy śródziemnomorskie, perskie, tureckie i rosyjskie. Słynie z bogactwa przypraw, świeżych ziół i unikalnego sposobu łączenia smaków. Podstawą gruzińskich potraw są lokalne produkty, takie jak świeże warzywa, orzechy, ser i mięso, a także tradycyjnie wypiekane pieczywo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiego chaczapuri z serem nie powstydziłby się żaden Gruzin. Sprawdzą się lepiej niż zapiekanki

Najbardziej znane potrawy z kuchni gruzińskiej?

Jedną z flagowych, najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni gruzińskiej są pierogi chinkali o "grzybkowatym" kształcie. Gotuje się je lub odsmaża. Poszczególne "wariacje" różnią się farszem. Najczęściej spotyka się chinkali kalakuri z mięsem mielonym przyprawianym kolendrą.

Kolejne danie znane na całym świecie to chaczapuri, ciasto drożdżowe z dodatkiem sera, jajkiem i przyprawami. Poszczególne potrawy różnią się kształtem i dodatkami, a pochodzą z różnych regionów Gruzji. Z dań mięsnych warto spróbować kubdari, chlebowego placka z wieprzowo-jagnięcym farszem. Z zup wyróżnia się charczo, która jest oparta na mięsie wołowym (lub kurczaku), orzechach włoskich i mieszance klasycznych, gruzińskich przypraw.

Ze słodyczy lubiane jest czurczcheli, która przypomina nieco...szaszłyki. W rzeczywistości są to orzechy w cieście z mąki i zagęszczonego soku z winogron. Są nawlekane na nić, którą należy usunąć przed jedzeniem smakołyku. Z napojów popularność zdobyły lemoniady Zedazeni. Gruzja słynie także z win, które m.in. podaje się do obiadów. To jeden z regionów w Europie, które są najkorzystniejsze do uprawy winorośli.

Na czym opiera się kuchnia gruzińska?

Przeglądając książki kucharskie można wyciągnąć wnioski, że kuchnia gruzińska w dużym stopniu opiera się na jagnięcinie, baraninie, wołowinie i bakłażanie (który odwrotnie niż u nas – jest znacznie popularniejszy od cukinii). I tak jest w rzeczywistości. W warzyw duże znaczenie mają również pomidory, papryka, warzywa strączkowe (od fasoli po ciecierzycę i soczewicę). Z owoców na gruzińskich stołach królują arbuzy, figi, granaty, melony, winogrona i orzechy włoskie. Kuchnia nie może obyć się także bez serów: krowich, owczych i kozich. Uzupełnieniem dań są trzy "narodowe" dipy, tj. adżika, saciwi oraz tkemali.

Najważniejsze przyprawy kuchni gruzińskiej

Indie mają garam masala, Bułgaria czubrycę, Francja zioła prowansalskie, a Gruzja khmeli suneli (chmeli-suneli). Podstawowy wariant obejmuje koper, koper włoski (czyli fenkuł), cząber, liść laurowy oraz pieprz czarny. W mieszance często znajduje się kolendra (lokalna odmiana k’indzi) i płatki aksamitki, które nadają potrawom złocistej barwy. Oprócz tego czasem w skład wchodzi jedna lub więcej z wymienionych przypraw: majeranek, bazylia, nać pietruszki, mięta, goździki i strączyniec. Khmeli suneli można kupić lub samodzielnie sporządzić.

Cenionym dodatkiem do sosów (i nie tylko) jest mieszanka adżika. Ma ostry smak i silny aromat. W skład wchodzi papryka ostra, czosnek mielony, szafran imertyński, bazylia, seler i utsho suneli (kozieradka błękitna).

Do barwienia potraw wykorzystuje się szafran imeretyński, szafran uprawny oraz tańszą kurkumę. Warto wiedzieć, że przyprawa nazywana szafranem imeretyńskim to w rzeczywistości zmielone kwiaty aksamitki. Gruzińska sól svańska, znana jako sól czarna składa się z kminku, kminu rzymskiego, kolendry, kozieradki, koperku, czosnku i soli kuchennej. "Przepis" pochodzi z górzystego regionu Swanetii.

Jedną z najważniejszych przypraw jest kolendra. Wykorzystuje się zarówno nasiona (są popularniejsze w kuchniach świata) jak również liście. Z pikantnych przypraw często używa się czosnku, papryki ostrej i pieprzu. Wiele potraw bazuje na "uniwersalnych" przyprawach, takich jak bazylia, oregano, cząber i majeranek.

Przyprawy – dobro narodowe Gruzji

Przyprawy są traktowane jako dobro narodowe Gruzji, a kuchnia słynie z aromatycznych i nierzadko pikantnych dań. Warto przygotować tradycyjne gruzińskie dania, nauczyć się ich metodą małych kroków, czy prób i błędów. Z samymi przyprawami zaś i sprawdzonymi mieszankami można eksperymentować dodając je do różnorodnych potraw, także zaliczanych do kuchni polskiej.

Źródło artykułu:Michał Mazik

Wybrane dla Ciebie