Zamiast pomidorówki Włosi robią jeszcze lepszą zupę. Mało kto o niej słyszał, a jest przepyszna

Toskańska ribollita jest mało znana w Polsce, chociaż jej nazwa pojawia się w każdym przewodniku po Słonecznej Italii. Zupa wyrosła z tradycji chłopskich, więc jest bardzo łatwa do przygotowania i bazuje na produktach z własnego ogródka. Zawiera bogactwo kolorów i wartości odżywczych.

Talerz tej toskańskiej zaspokaja apetyt na długi czasTalerz tej toskańskiej zaspokaja apetyt na długi czas
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kuchnia włoska obfituje w potrawy zbudowane na prostych składnikach. Jednak obfitość warzyw sprawia, że dania są sycące i odpowiadają na kompleksowe potrzeby organizmu. Taka właśnie jest ribollita. Zupa, która narodziła się w biednych gospodarstwach, miała zaspokoić głód wielopokoleniowej rodziny. Gotowano duży garnek, z którego czerpano przez kilka dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gulaszowa z białą fasolą. Wyborna zupa, która syci i rozgrzewa

Co oznacza nazwa włoskiej zupy?

Ribollita oznacza "ugotowana na nowo", co nawiązuje do tego, że danie najlepiej smakuje na drugi dzień. Duszone na oliwie warzywa potrzebują czasu, aby przejść smakiem. Według tradycyjnego przepisu podstawowymi składnikami są fasola, czarna kapusta i czerstwy chleb. Pozostałe dodatki zmieniały się w zależności od tego, jakie warzywa znajdowały się w kuchni.

Obecnie czarna kapusta włoska, cavolo nero (nie mylić z kapustą modrą), coraz częściej jest zastępowana mieszanką białej i włoskiej kapusty. Niektórzy dodają jarmuż. Pomijany jest też czerstwy chleb, a zamiast niego dodawane są ziemniaki, ewentualnie chleb występuje pod postacią grzanki podanej obok. We włoskich restauracjach zupa jest posypywana startym parmezanem.

Przepis na toskańską ribollitę

Ribollita powinna być gęsta i sycąca. Ta zupa ma rozgrzewać i gasić apetyt w chłodniejsze dni.

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej fasoli,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 selery naciowe,
  • 200 g kapusty lub jarmużu,
  • pomidory w puszce,
  • 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, ostra papryczka,
  • opcjonalnie: czerstwy chleb i parmezan.

Wykonanie:

  1. Jedną szklankę fasoli zmiksuj przy pomocy blendera na gładką pastę.
  2. W garnku na oliwie z oliwek podsmaż drobno posiekany czosnek i inne pokrojone warzywa: cebulę, seler naciowy, marchewkę i kapustę (lub jarmuż).
  3. Przykryj pokrywką i duś przez ok. 20 minut. Od czasu do czasu przemieszaj, aby nic nie przywarło.
  4. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj zmiksowaną fasolę, ugotowane całe nasiona, pokrojone w kostkę ziemniaki i pomidory.
  5. Wszystko zalej bulionem, dopraw solą, pieprzem, rozmarynem i ostrą papryką. Podgrzewaj na małej mocy palnika przez 1 godzinę.
  6. Gotową zupę możesz podać na czerstwym chlebie ułożonym na dnie miseczek. Jeśli masz ochotę, posyp startym parmezanem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej