PrzepisProste przepisyPrzed laty taką zupę gotowali tylko najbiedniejsi. Dziś turyści płacą krocie, by spróbować

Przed laty taką zupę gotowali tylko najbiedniejsi. Dziś turyści płacą krocie, by spróbować

Cipollata to toskańska zupa cebulowa o intensywnym, bogatym aromacie, idealna na chłodny dzień. Gorący bulion z dużą ilością cebuli przyjemnie rozgrzewa i świetnie smakuje podany z grzankami zarumienionymi w piekarniku. Do jej przygotowania wystarczają właściwie tylko dwa składniki. Reszta to dodatki, ale warto po nie sięgnąć, bo w towarzystwie włoskich przysmaków cipollata smakuje jeszcze lepiej.

Zupa biednych Włochów dziś jest hitem w restauracjach
Zupa biednych Włochów dziś jest hitem w restauracjach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Podobnie jak w przypadku francuskiej zupy cebulowej, tym co nadaje smak tej potrawie jest cebula. Bulion i inne dodatki nie są tak ważne, jak zarumienione pióra tego podstawowego warzywa. Niektórzy podsmażają cebulę na maśle, inni na oleju. Ja proponuję oliwę z oliwek połączoną z prawdziwym masłem, która nada daniu lekko wytrawny ton i aksamitną teksturę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis

Biała, czerwona czy żółta – jaka cebula do włoskiej cipollaty?

Włoską zupę cebulową możesz przygotować na dowolnym rodzaju cebuli. Kuchnia słonecznej Italii wyrosła na tym, co było dostępne pod ręką. W Toskanii uprawiano nie tylko białą, ale także czerwoną cebulę. Być może bulion z dodatkiem tej drugiej stanowił nawet pierwowzór francuskiej zupy cebulowej.

Podstawa i włoskie dodatki do cipollaty

Podsmażona cebula, dobry bulion wołowy, podstawowe przyprawy – to właściwie cały przepis na sukces. W niektórych przepisach na cipollatę w składnikach widnieją pomidory, ale w wersji toskańskiej nie są one wymagane.

Opcjonalnie możesz dodać kilka plasterków pancetty, którą Włosi uwielbiają we wszelkich możliwych kompozycjach, zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jest to rodzaj długo dojrzewającego boczku o charakterystycznym, intensywnym aromacie. Pancettę podsmaż razem z cebulą. Jeśli chcesz wzmocnić smak zupy, dodaj 3 ząbki czosnku i 100 ml czerwonego wina.

Włosi podają cipollatę na grzankach z ciabaty. Rozmoczony chleb jest sposobem na zagęszczenie zupy. Talerz wykładany jest 2-3 grzankami, które zalewane są bulionem z dużą ilością cebuli. Na wierzchu często pojawia się starty parmezan.

Jak zrobić włoską zupę cebulową z podstawowych składników?

Z tego przepisu przygotujesz zupę cebulową dla 4 osób.

Składniki:

  • 6 dużych cebul – białych, żółtych lub czerwonych,
  • 1 l bulionu wołowego,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 grube kromki ciabatty lub innego pieczywa.

Wykonanie:

  1. Cebulę obierz z łupin i pokrój w pióra. Wrzuć do rondelka i podsmaż na 4 łyżkach oliwy z dodatkiem masła.
  2. Duś pod przykryciem przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając, aby cebula nie przywarła do dna.
  3. Dodaj bulion, sól, pieprz.
  4. Pozostałą oliwą posmaruj kromki pieczywa i wstaw je do piekarnika, najlepiej z funkcją grilla.
  5. Chleb połóż na dnie miseczek i zalej zupą cebulową. Opcjonalnie posyp startym twardym serem.
zupa cebulowakuchnia włoskatoskania

Wybrane dla Ciebie