Przed laty taką zupę gotowali tylko najbiedniejsi. Dziś turyści płacą krocie, by spróbować
Cipollata to toskańska zupa cebulowa o intensywnym, bogatym aromacie, idealna na chłodny dzień. Gorący bulion z dużą ilością cebuli przyjemnie rozgrzewa i świetnie smakuje podany z grzankami zarumienionymi w piekarniku. Do jej przygotowania wystarczają właściwie tylko dwa składniki. Reszta to dodatki, ale warto po nie sięgnąć, bo w towarzystwie włoskich przysmaków cipollata smakuje jeszcze lepiej.
Podobnie jak w przypadku francuskiej zupy cebulowej, tym co nadaje smak tej potrawie jest cebula. Bulion i inne dodatki nie są tak ważne, jak zarumienione pióra tego podstawowego warzywa. Niektórzy podsmażają cebulę na maśle, inni na oleju. Ja proponuję oliwę z oliwek połączoną z prawdziwym masłem, która nada daniu lekko wytrawny ton i aksamitną teksturę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis
Biała, czerwona czy żółta – jaka cebula do włoskiej cipollaty?
Włoską zupę cebulową możesz przygotować na dowolnym rodzaju cebuli. Kuchnia słonecznej Italii wyrosła na tym, co było dostępne pod ręką. W Toskanii uprawiano nie tylko białą, ale także czerwoną cebulę. Być może bulion z dodatkiem tej drugiej stanowił nawet pierwowzór francuskiej zupy cebulowej.
Podstawa i włoskie dodatki do cipollaty
Podsmażona cebula, dobry bulion wołowy, podstawowe przyprawy – to właściwie cały przepis na sukces. W niektórych przepisach na cipollatę w składnikach widnieją pomidory, ale w wersji toskańskiej nie są one wymagane.
Opcjonalnie możesz dodać kilka plasterków pancetty, którą Włosi uwielbiają we wszelkich możliwych kompozycjach, zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jest to rodzaj długo dojrzewającego boczku o charakterystycznym, intensywnym aromacie. Pancettę podsmaż razem z cebulą. Jeśli chcesz wzmocnić smak zupy, dodaj 3 ząbki czosnku i 100 ml czerwonego wina.
Włosi podają cipollatę na grzankach z ciabaty. Rozmoczony chleb jest sposobem na zagęszczenie zupy. Talerz wykładany jest 2-3 grzankami, które zalewane są bulionem z dużą ilością cebuli. Na wierzchu często pojawia się starty parmezan.
Jak zrobić włoską zupę cebulową z podstawowych składników?
Z tego przepisu przygotujesz zupę cebulową dla 4 osób.
Składniki:
- 6 dużych cebul – białych, żółtych lub czerwonych,
- 1 l bulionu wołowego,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz do smaku,
- 4 grube kromki ciabatty lub innego pieczywa.
Wykonanie:
- Cebulę obierz z łupin i pokrój w pióra. Wrzuć do rondelka i podsmaż na 4 łyżkach oliwy z dodatkiem masła.
- Duś pod przykryciem przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając, aby cebula nie przywarła do dna.
- Dodaj bulion, sól, pieprz.
- Pozostałą oliwą posmaruj kromki pieczywa i wstaw je do piekarnika, najlepiej z funkcją grilla.
- Chleb połóż na dnie miseczek i zalej zupą cebulową. Opcjonalnie posyp startym twardym serem.