Przed laty taką zupę gotowali tylko najbiedniejsi. Dziś turyści płacą krocie, by spróbować

Cipollata to toskańska zupa cebulowa o intensywnym, bogatym aromacie, idealna na chłodny dzień. Gorący bulion z dużą ilością cebuli przyjemnie rozgrzewa i świetnie smakuje podany z grzankami zarumienionymi w piekarniku. Do jej przygotowania wystarczają właściwie tylko dwa składniki. Reszta to dodatki, ale warto po nie sięgnąć, bo w towarzystwie włoskich przysmaków cipollata smakuje jeszcze lepiej.

Zupa biednych Włochów dziś jest hitem w restauracjachZupa biednych Włochów dziś jest hitem w restauracjach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Podobnie jak w przypadku francuskiej zupy cebulowej, tym co nadaje smak tej potrawie jest cebula. Bulion i inne dodatki nie są tak ważne, jak zarumienione pióra tego podstawowego warzywa. Niektórzy podsmażają cebulę na maśle, inni na oleju. Ja proponuję oliwę z oliwek połączoną z prawdziwym masłem, która nada daniu lekko wytrawny ton i aksamitną teksturę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis

Biała, czerwona czy żółta – jaka cebula do włoskiej cipollaty?

Włoską zupę cebulową możesz przygotować na dowolnym rodzaju cebuli. Kuchnia słonecznej Italii wyrosła na tym, co było dostępne pod ręką. W Toskanii uprawiano nie tylko białą, ale także czerwoną cebulę. Być może bulion z dodatkiem tej drugiej stanowił nawet pierwowzór francuskiej zupy cebulowej.

Podstawa i włoskie dodatki do cipollaty

Podsmażona cebula, dobry bulion wołowy, podstawowe przyprawy – to właściwie cały przepis na sukces. W niektórych przepisach na cipollatę w składnikach widnieją pomidory, ale w wersji toskańskiej nie są one wymagane.

Opcjonalnie możesz dodać kilka plasterków pancetty, którą Włosi uwielbiają we wszelkich możliwych kompozycjach, zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jest to rodzaj długo dojrzewającego boczku o charakterystycznym, intensywnym aromacie. Pancettę podsmaż razem z cebulą. Jeśli chcesz wzmocnić smak zupy, dodaj 3 ząbki czosnku i 100 ml czerwonego wina.

Włosi podają cipollatę na grzankach z ciabaty. Rozmoczony chleb jest sposobem na zagęszczenie zupy. Talerz wykładany jest 2-3 grzankami, które zalewane są bulionem z dużą ilością cebuli. Na wierzchu często pojawia się starty parmezan.

Jak zrobić włoską zupę cebulową z podstawowych składników?

Z tego przepisu przygotujesz zupę cebulową dla 4 osób.

Składniki:

  • 6 dużych cebul – białych, żółtych lub czerwonych,
  • 1 l bulionu wołowego,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 grube kromki ciabatty lub innego pieczywa.

Wykonanie:

  1. Cebulę obierz z łupin i pokrój w pióra. Wrzuć do rondelka i podsmaż na 4 łyżkach oliwy z dodatkiem masła.
  2. Duś pod przykryciem przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając, aby cebula nie przywarła do dna.
  3. Dodaj bulion, sól, pieprz.
  4. Pozostałą oliwą posmaruj kromki pieczywa i wstaw je do piekarnika, najlepiej z funkcją grilla.
  5. Chleb połóż na dnie miseczek i zalej zupą cebulową. Opcjonalnie posyp startym twardym serem.
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟