Szybka zupa, która rozgrzewa jak słońce we Włoszech. Gdy poznasz jej nazwę, wybuchniesz śmiechem
Masz w domu trochę cebuli i kilka pomidorów? Na bazie tych składników możesz przygotować pyszną i rozgrzewającą zupę, w której lata temu rozkochali się Włosi. Nazwa potrawy z pewnością wywoła uśmiech na twojej twarzy.
12.01.2024 20:08
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kuchnia włoska bazuje na prostych, ogólnodostępnych i tanich składnikach. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu we Włoszech panowała bieda. Mieszkańcy radzili sobie jak potrafili. To właśnie w tamtych czasach powstała cucina povera, czyli kuchnia ubogich mieszkańców Włoch. Wykorzystywano w niej to, co akurat miało się w spiżarni. Nic nie mogło się zmarnować. Jedną z najpopularniejszych potraw ówczesnej kuchni była cipollata. Poznaj przepis na zupę, która rozgrzeje cię w zimne dni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Włoska zupa, która rozgrzeje cię w zimne dni
Przepis na cipollatę pochodzi z południa Włoch. Do przygotowania zupy potrzebujesz tylko czterech składników — cebuli, dojrzałych pomidorów, oliwy oraz soli. Choć ma naprawdę niewiele składników, jest bardzo sycąca i rozgrzewająca. Koszt przygotowania zupy nie przekracza 10 złotych. Podstawą jest tutaj cebula i pomidory. W sezonie jesienno-zimowym możesz zamienić je na przecier dobrej jakości. Polecamy też sięgnąć po słodkie pomidorki koktajlowe, które nadadzą zupie wyjątkowego smaku.
Cipollatę tradycyjnie podaje się z grzankami lub foccacią, a zupę wykańcza się hojną garścią startego parmezanu. Włoski ser możesz zamienić na inny, twardy ser o wyrazistym smaku, np. Dziugas. Poniższy przepis to oryginał. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby go nieco zmodyfikować. Możesz dodać nieco chilli, pieczonego czosnku, świeżych ziół czy innych, ulubionych dodatków.
Cipollata — przepis
Składniki:
- 800 g cebuli,
- 500 g pomidorów (gotowy przecier lub ugotowane, zblendowane pomidory),
- 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego,
- łyżeczka bazylii,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarnka ziela angielskiego,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- szczypta chilli,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- parmezan lub inny twardy ser dojrzewający.
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Rozgrzej patelnię, wylej na nią cztery łyżki oliwy i podsmaż cebulę. Dodaj do niej liści laurowych i ziela angielskiego.
- Kiedy cebula się nieco zeszkli, zalej ja pomidorami. Całość gotuj przez ok. 20 minut.
- Po 20 minutach dodaj bulionu warzywnego. Zupę gotuj do momentu, aż cebula całkowicie zmięknie. Dodaj czosnek, chilli i bazylie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Zupę możesz zblendować na gładki krem albo podać ją z wyczuwalnymi kawałkami cebuli.
- Podawaj z grzankami i startym serem.