PrzepisZupySzybka zupa, która rozgrzewa jak słońce we Włoszech. Gdy poznasz jej nazwę, wybuchniesz śmiechem

Szybka zupa, która rozgrzewa jak słońce we Włoszech. Gdy poznasz jej nazwę, wybuchniesz śmiechem

Włoska zupa pomidorowa.
Włoska zupa pomidorowa.
Źródło zdjęć: © Unsplash | Farhad Ibrahimzade
12.01.2024 20:08

Masz w domu trochę cebuli i kilka pomidorów? Na bazie tych składników możesz przygotować pyszną i rozgrzewającą zupę, w której lata temu rozkochali się Włosi. Nazwa potrawy z pewnością wywoła uśmiech na twojej twarzy.

Kuchnia włoska bazuje na prostych, ogólnodostępnych i tanich składnikach. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu we Włoszech panowała bieda. Mieszkańcy radzili sobie jak potrafili. To właśnie w tamtych czasach powstała cucina povera, czyli kuchnia ubogich mieszkańców Włoch. Wykorzystywano w niej to, co akurat miało się w spiżarni. Nic nie mogło się zmarnować. Jedną z najpopularniejszych potraw ówczesnej kuchni była cipollata. Poznaj przepis na zupę, która rozgrzeje cię w zimne dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włoska zupa, która rozgrzeje cię w zimne dni

Przepis na cipollatę pochodzi z południa Włoch. Do przygotowania zupy potrzebujesz tylko czterech składników — cebuli, dojrzałych pomidorów, oliwy oraz soli. Choć ma naprawdę niewiele składników, jest bardzo sycąca i rozgrzewająca. Koszt przygotowania zupy nie przekracza 10 złotych. Podstawą jest tutaj cebula i pomidory. W sezonie jesienno-zimowym możesz zamienić je na przecier dobrej jakości. Polecamy też sięgnąć po słodkie pomidorki koktajlowe, które nadadzą zupie wyjątkowego smaku.

Cipollatę tradycyjnie podaje się z grzankami lub foccacią, a zupę wykańcza się hojną garścią startego parmezanu. Włoski ser możesz zamienić na inny, twardy ser o wyrazistym smaku, np. Dziugas. Poniższy przepis to oryginał. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby go nieco zmodyfikować. Możesz dodać nieco chilli, pieczonego czosnku, świeżych ziół czy innych, ulubionych dodatków.

Cipollata — przepis

Składniki:

  • 800 g cebuli,
  • 500 g pomidorów (gotowy przecier lub ugotowane, zblendowane pomidory),
  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • łyżeczka bazylii,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarnka ziela angielskiego,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • szczypta chilli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • parmezan lub inny twardy ser dojrzewający.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Rozgrzej patelnię, wylej na nią cztery łyżki oliwy i podsmaż cebulę. Dodaj do niej liści laurowych i ziela angielskiego.
  2. Kiedy cebula się nieco zeszkli, zalej ja pomidorami. Całość gotuj przez ok. 20 minut.
  3. Po 20 minutach dodaj bulionu warzywnego. Zupę gotuj do momentu, aż cebula całkowicie zmięknie. Dodaj czosnek, chilli i bazylie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Zupę możesz zblendować na gładki krem albo podać ją z wyczuwalnymi kawałkami cebuli.
  5. Podawaj z grzankami i startym serem.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także