Wiele osób robi to zanim włoży pomidory do koszyka. Duży błąd

Ty również na pewno kiedy to zauważyłeś. Sklep, a w nim stoisko z warzywami. Tam pomidory, a wokół nich... mnóstwo pourywanych szypułek. Jaki tajemniczy powód stoi za tym, że klienci to robią? Wyjaśnienia są dwa, jednak oba nie usprawiedliwiają tej niecnej czynności.

Pomidory w sklepie. Zauważyłeś ten szczegół?Pomidory w sklepie. Zauważyłeś ten szczegół?
Źródło zdjęć: © Canva | Robert Kneschke

Pomidory to nadal jedne z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Sięgamy po nie często i chętnie — nie tylko w postaci ketchupu. I dobrze! Te czerwone (a właściwie to nie tylko takie) warzywa to nieocenione źródło zdrowia, a ze wszystkich ich mikroskładników najcenniejszym jest likopen. Warto o tym wiedzieć, bo w tym przypadku naprawdę można łączyć przyjemne z pożytecznym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa przekąska w słodkim wydaniu. Praktycznie robi się sama

Jednak to, co zdrowe, często bywa też drogie. Podczas gdy kupowanie pomidorów w szczycie sezonu przechodzi zwykle bez większego echa, tak w pozostałych porach roku może już odbić się niezłą czkawką. Pomidory malinowe to wtedy nawet 35 zł za kilogram, a więc wydatek sporego rzędu. Klienci znaleźli jednak na to pewien sposób...

Pomidory bez szypułek

W odpowiedzi na olbrzymie ceny niektórych warzyw klienci postanowili trochę dopomóc swojemu domowemu budżetowi. Zaczęli więc obrywać z warzyw listki i szypułki. Za poradą tego rodzaju stała zresztą sama Katarzyna Bosacka. Oberwało się kalafiorom, paprykom i pomidorom. Te ostatnie były masowo pozbawiane szypułek. Czy słusznie?

Tylko jeden punkt widzenia wykazuje w tym przypadku sens. Kiedy kupujemy większą ilość pomidorów, szypułki mogą poważnie zaszkodzić pozostałym warzywom. Są twarde, a struktura pomidorów miękka i cienka. Popękane warzywa szybciej się psują, a więc ma to pewien sens. Mimo to nie można tego robić.

Wiele osób, kupując pomidory, postanawia pozbawić je szypułek
Wiele osób, kupując pomidory, postanawia pozbawić je szypułek © Canva | Alexas_Fotos

Uszkodzone pomidory

Obrywanie kalafiorów z liści, papryki z ogonków i pomidorów z szypułek nie jest wskazaną praktyką. Jest to bowiem nic innego, jak uszkodzenie towaru. Czy w sklepie można pozbawiać banany skórek? Oczywiście, że nie. I ta sama zasada dotyczy pomidorów. Szypułki stanowią integralną część warzywa, za które płacimy w sklepie. Mikołaj Małecki, prowadzący blog "Dogmaty Karnisty" nazwał to po imieniu. Jego słowa zacytował portal businessinsider.com.pl: "Urwanie ogonka od papryki w sklepie jest samo w sobie uszkodzeniem cudzej rzeczy".

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji