Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Krewetki w panierce to częsty dodatek do potraw kuchni azjatyckiej. Japończycy przygotowują je w tempurze, Chińczycy obtaczają w sezamie. Panierka, którą proponuję, to coś pomiędzy ciastem naleśnikowym a klasykiem do schabowego.
Krewetki są jednymi z najczęściej spożywanych przez Polaków owoców morza. Najczęściej lądują na patelni jako dodatek do aglio e olio, ale równie popularne są smażone w panierce. W tym wydaniu świetnie komponują się z ryżem ugotowanym na sypko i wyrazistymi warzywnymi dodatkami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca sałatka z fit dodatkami. Główny składnik zrób na patelni lub zgrilluj
Składniki na bowle z krewetkami
Bowl z krewetkami to pomysł na pyszny kolorowy obiad lub lunch do pracy. Wbrew pozorom przygotowanie pożywnej miski pełnej wielu różnych składników nie jest trudne, o ile masz w lodówce lub spiżarni zapas gotowych półproduktów. Do krewetek w panierce świetnie pasuje kimchi i inne kiszone warzywa, takie jak kiszony kalafior lub rzodkiewki.
Do tego zestawu możesz dodać świeżą rukolę lub szpinak – zielone listki wymieszaj z pestkami słonecznika i miodowym winegretem. Dodaj azjatycką mizerię lub po prostu świeże zielone ogórki wymieszane z oliwą i sezamem. Nie zapomnij o ryżu ugotowanym na sypko. Dorzuć dwie łyżki sosu sriracha mayo i uczta jest już gotowa.
Przepis na krewetki w chrupiącej panierce
Jeśli masz mrożone krewetki, postaraj się wyjąć je z lodówki już poprzedniego dnia, aby rozmroziły się w niskiej temperaturze. Przed dodaniem przypraw odsącz je z wody przy pomocy ręcznika papierowego.
Składniki:
- 300 g krewetek,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki jogurtu,
- 100 g bułki tartej,
- sól i pieprz, mielona słodka papryka,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Krewetki posyp solą i pieprzem.
- W misce wymieszaj jajka z mąką i jogurtem, dopraw solą i mieloną papryką.
- Do osobnej miski przesyp bułkę tartą.
- Krewetki po kolei zanurzaj w gęstym cieście naleśnikowym, a następnie obtaczaj w bułce tartej.
- Smaż na większej ilości rozgrzanego tłuszczu na złoty kolor.