Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Wiele osób po powrocie do domu nie ma już ani czasu, ani ochoty na wymyślanie zdrowego obiadu. Burczenie w brzuchu jest tak silne, że trzeba się ratować czymś na szybko, co nie zawsze jest zdrowe. Dlatego już podczas pracy dbam o to, aby zjeść coś konkretnego. Sałatka z makaronem, ryżem lub kaszą idealnie sprawdza się w tej roli.
Kanapka do pracy to już przeżytek. Nie tylko dzieciaki przerzuciły się na lunch boxy, ale także ich rodzice. Dietetycy biją brawo, bo w pudełku z przegródkami (lub bez) można zmieścić o wiele bardziej wartościowy posiłek. Moim numerem jeden od lat jest sałatka z makaronem i kurczakiem, którą modyfikuję zgodnie z tym, na co aktualnie mam ochotę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z wędzonym kurczakiem. Znika ze stołu szybciej niż się ją robi
Jedno pudełko i tysiąc możliwości
Sałatka do pracy może za każdym razem wyglądać inaczej. Jednego dnia przygotuj ją z makaronem i majonezem, kolejnego – z amarantusem i sosem winegret. Do środka warto wrzucić kawałki kurczaka lub tofu, które wzbogacą zestaw o porcję pożywnego białka. Do tego możesz wkruszyć ser solankowy lub wrzucić ser żółty starty na grubych oczkach bądź pokrojony w kostkę.
Wybierając dodatki, weź pod uwagę warzywa i owoce sezonowe – zerwane prosto z krzaka mają najwięcej witamin i minerałów. Nie zapomnij o świeżych ziołach, które nie tylko wzbogacą profil smakowy sałatki, ale także ułatwią trawienie.
Przepis na sałatkę makaronową z kurczakiem
Zamiast majonezu możesz dodać łyżkę jogurtu greckiego lub oliwy.
Składniki:
- 1 pierś kurczaka,
- 250 g makaronu, na przykład rurki, kokardki lub kolanka,
- 50 g sera żółtego (może być gouda),
- 4–5 rzodkiewek,
- 100 g pomidorków koktajlowych,
- 170–200 g kukurydzy z puszki,
- garść świeżych ziół – może być natka pietruszki, bazylia, kolendra, koperek lub mięta,
- przyprawy do kurczaka: sól, pieprz, słodka i ostra papryka mielona,
- 1 łyżka majonezu,
- opcjonalnie olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Pierś kurczaka pokrój na kawałki i natrzyj przyprawami. Usmaż na patelni z rozgrzanym olejem lub zrób w piekarniku.
- W garnku z osolonym wrzątkiem ugotuj makaron zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Makaron odcedź i odstaw do ostygnięcia.
- Przestudzone mięso i makaron umieść w dużej misce.
- Dodaj pokrojony w kostkę ser żółty, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę i pomidorki koktajlowe (mogą być w połówkach).
- Wrzuć także kukurydzę (po odcedzeniu z zalewy) i garść świeżych ziół z doniczki na parapecie.
- Wymieszaj wszystkie składniki z łyżką majonezu. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.