Sałatka makaronowa z pieczarkami i ziarnami słonecznika to ulubiona opcja mojej rodziny
Planujesz rodzinną imprezę lub spotkanie ze znajomymi i nie masz pomysłu na ciekawą, smaczną i oryginalną sałatkę? Gotowe rozwiązanie już na ciebie czeka.
18.06.2024 14:11
Na każdym spotkaniu, czy to w gronie rodzinnym, czy też przyjaciół, na suto zastawionym stole nie może zabraknąć oczywiście ciekawej sałatki. I jeśli szukasz nowej inspiracji, która zachwyci twoich gości od pierwszego kęsa, trafiłeś w odpowiednie miejsce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Już za chwilę poznasz genialny przepis na wspaniałą sałatkę na bazie pieczarek. A, że nie znam ani jednej osoby, która mogłaby się oprzeć tym pysznym grzybom, jestem pewna, że przepis świetnie sprawdzi się również w twoim domu. Tym razem połączysz je z makaronem orzo, słonecznikiem, majonezem, śmietaną oraz natką pietruszki. Oczywiście nie zabraknie tu również przypraw, które jeszcze bardziej podkręcą smak sałatki. Po prostu palce lizać!
Zrób sałatkę makaronową z pieczarkami i słonecznikiem, a twoi gości od razu poproszą o podwójną porcję
Składniki:
- 300 g makaronu orzo,
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- 400 g pieczarek,
- 3 ząbki czosnku,
- 100 g łuskanych ziaren słonecznika,
- 90 g majonezu,
- 90 g śmietany 18 proc.,
- ½ szkl. posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad pyszną sałatką rozpoczynam od ugotowania makaronu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odcedzeniu odstawiam go do ostudzenia.
Krok 2. Następnie zajmuję się pieczarkami. Grzyby po obraniu ścieram na tarce, po czym wrzucam je na dobrze rozgrzaną i natłuszczoną patelnię.
Po kilku minutach smażenia na patelnię trafia również obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz.
Krok 3. Mieszankę z patelni łączę następnie z ugotowanym i ostudzonym makaronem. Do miski trafiają również: ziarna słonecznika, posiekana pietruszka, śmietana, majonez, sól oraz pieprz. Składniki dokładnie mieszam przy pomocy kuchennej łopatki, aby stworzyły idealną kombinację smakową.
Krok 4. I to wszystko. Gotową sałatkę dekoruję świeżą natką pietruszki i od razu serwuję. Smacznego!