Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja

Ten grzyb, chociaż nie grzeszy urodą, na patelni zamienia się w prawdziwy rarytas. Delikatna struktura siedzunia sosnowego, zwanego też kozią brodą lub baraniochą, świetnie imituje włókna mięsa. W panierce z powodzeniem zastąpi schabowego.

Baraniocha w panierce smakuje lepiej niż kurczakBaraniocha w panierce smakuje lepiej niż kurczak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Siedzuń sosnowy wyglądem przypomina gąbkę z rafy koralowej. W lasach mieszanych rośnie na korzeniach drzew iglastych – zarówno żywych, jak i martwych. Najczęściej można go spotkać u podnóża sosny, od której wziął swoją nazwę. Zainfekowane drzewo zaczyna gnić i wydzielać intensywny zapach terpentyny.

W Polsce baraniocha do 2014 roku była objęta ścisłą ochroną. Obecnie znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski jako potencjalnie zagrożony gatunek, który występuje w ograniczonym zasięgu. Jednak wielu grzybiarzy twierdzi, że kozią brodę można bardzo często spotkać w lesie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy

Właściwości zdrowotne siedzunia sosnowego

Niektórzy mylnie twierdzą, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych. Siedzuń sosnowy wyraźnie temu zaprzecza – zawiera wiele cennych składników, w tym beta-glukany, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Naukowcy widzą w nim również potencjał w działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Jedne z badań wykazały, że baraniocha zawiera fitoskładniki, które mogą zmniejszać aktywność komórek rakowych.

Przepis na baraniochę w panierce

Ten nietypowy grzyb ma lekko orzechowy smak, który doskonale się komponuje z topionym masłem. Otoczony chrupiącą panierką zachowuje delikatną strukturę i doskonale chłonie aromat przypraw. Baraniochę, albo jak wolisz kozią brodę, w panierce możesz podać w towarzystwie ziemniaków purée i colesława.

Składniki:

  • 500 g świeżej baraniochy (siedzunia sosnowego)
  • 2 jajka
  • 100 g bułki tartej
  • 100 g mąki pszennej
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • Opcjonalnie: świeża natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść, usuwając wszelkie zanieczyszczenia. Możesz ją krótko opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Pokrój grzyba na plastry o grubości około 1 cm.
  3. W jednym talerzu rozkłóć jajka z odrobiną soli i pieprzu. W drugim talerzu przygotuj mąkę, a w trzecim bułkę tartą.
  4. Każdy plaster baraniochy obtocz najpierw w mące, następnie zanurz w jajku, a na końcu obtocz w bułce tartej, dokładnie pokrywając całą powierzchnię.
  5. Na patelni rozgrzej olej i smaż na średnim ogniu, aż kotlety będą złociste i chrupiące z obydwu stron.
  6. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku kuchennym.

Pamiętaj o najważniejszych zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie
Najlepsza polska ryba, a my nie doceniamy jej w święta. Nie ma ości, jest delikatna i pyszna
Najlepsza polska ryba, a my nie doceniamy jej w święta. Nie ma ości, jest delikatna i pyszna
Zaparzam i piję ją rano i wieczorem. Czuję się lekko, a kilogramy lecą w dół
Zaparzam i piję ją rano i wieczorem. Czuję się lekko, a kilogramy lecą w dół
Na wigilię zapomnij o gołąbkach czy krokietach. Podaj te postne kotleciki, każdy zje przynajmniej po trzy
Na wigilię zapomnij o gołąbkach czy krokietach. Podaj te postne kotleciki, każdy zje przynajmniej po trzy
To najszybsze paszteciki do barszczu, jakie znam. A tak smaczne, że nawet dzieci się nimi zajadają
To najszybsze paszteciki do barszczu, jakie znam. A tak smaczne, że nawet dzieci się nimi zajadają
Dodaję miód do kremu, a nie do ciasta. To najszybszy miodownik na świecie
Dodaję miód do kremu, a nie do ciasta. To najszybszy miodownik na świecie
Sałatka z tortellini na imprezę. Szybka, sycąca i zawsze się udaje
Sałatka z tortellini na imprezę. Szybka, sycąca i zawsze się udaje
To szybkie ciasto zrobię na święta. Ilość i smak kremu zachwyca gości za każdym razem
To szybkie ciasto zrobię na święta. Ilość i smak kremu zachwyca gości za każdym razem
To najlepszy sposób na brzydki zapach smażonej ryby. W mig pozbędziesz się go w wigilijny wieczór
To najlepszy sposób na brzydki zapach smażonej ryby. W mig pozbędziesz się go w wigilijny wieczór
Zapomnij o pasztecie wysuszonym na wiór. Zawsze trzymam się tych zasad, wychodzi wilgotny i kremowy
Zapomnij o pasztecie wysuszonym na wiór. Zawsze trzymam się tych zasad, wychodzi wilgotny i kremowy
Strzelczyk robi zamiast uszek. Nawet teściowa pochwali ten pomysł
Strzelczyk robi zamiast uszek. Nawet teściowa pochwali ten pomysł
Idealne ciasteczka do popołudniowej kawy. Pachnie w całej kuchni
Idealne ciasteczka do popołudniowej kawy. Pachnie w całej kuchni
Dodaję te dwa składniki. Naleśniki nie pękają i są kremowe
Dodaję te dwa składniki. Naleśniki nie pękają i są kremowe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥