Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Ten grzyb, chociaż nie grzeszy urodą, na patelni zamienia się w prawdziwy rarytas. Delikatna struktura siedzunia sosnowego, zwanego też kozią brodą lub baraniochą, świetnie imituje włókna mięsa. W panierce z powodzeniem zastąpi schabowego.
Siedzuń sosnowy wyglądem przypomina gąbkę z rafy koralowej. W lasach mieszanych rośnie na korzeniach drzew iglastych – zarówno żywych, jak i martwych. Najczęściej można go spotkać u podnóża sosny, od której wziął swoją nazwę. Zainfekowane drzewo zaczyna gnić i wydzielać intensywny zapach terpentyny.
W Polsce baraniocha do 2014 roku była objęta ścisłą ochroną. Obecnie znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski jako potencjalnie zagrożony gatunek, który występuje w ograniczonym zasięgu. Jednak wielu grzybiarzy twierdzi, że kozią brodę można bardzo często spotkać w lesie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy
Właściwości zdrowotne siedzunia sosnowego
Niektórzy mylnie twierdzą, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych. Siedzuń sosnowy wyraźnie temu zaprzecza – zawiera wiele cennych składników, w tym beta-glukany, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Naukowcy widzą w nim również potencjał w działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Jedne z badań wykazały, że baraniocha zawiera fitoskładniki, które mogą zmniejszać aktywność komórek rakowych.
Przepis na baraniochę w panierce
Ten nietypowy grzyb ma lekko orzechowy smak, który doskonale się komponuje z topionym masłem. Otoczony chrupiącą panierką zachowuje delikatną strukturę i doskonale chłonie aromat przypraw. Baraniochę, albo jak wolisz kozią brodę, w panierce możesz podać w towarzystwie ziemniaków purée i colesława.
Składniki:
- 500 g świeżej baraniochy (siedzunia sosnowego)
- 2 jajka
- 100 g bułki tartej
- 100 g mąki pszennej
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
- Opcjonalnie: świeża natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Grzyby dokładnie oczyść, usuwając wszelkie zanieczyszczenia. Możesz ją krótko opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Pokrój grzyba na plastry o grubości około 1 cm.
- W jednym talerzu rozkłóć jajka z odrobiną soli i pieprzu. W drugim talerzu przygotuj mąkę, a w trzecim bułkę tartą.
- Każdy plaster baraniochy obtocz najpierw w mące, następnie zanurz w jajku, a na końcu obtocz w bułce tartej, dokładnie pokrywając całą powierzchnię.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż na średnim ogniu, aż kotlety będą złociste i chrupiące z obydwu stron.
- Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Pamiętaj o najważniejszych zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.