Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja

Ten grzyb, chociaż nie grzeszy urodą, na patelni zamienia się w prawdziwy rarytas. Delikatna struktura siedzunia sosnowego, zwanego też kozią brodą lub baraniochą, świetnie imituje włókna mięsa. W panierce z powodzeniem zastąpi schabowego.

Baraniocha w panierce smakuje lepiej niż kurczakBaraniocha w panierce smakuje lepiej niż kurczak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Siedzuń sosnowy wyglądem przypomina gąbkę z rafy koralowej. W lasach mieszanych rośnie na korzeniach drzew iglastych – zarówno żywych, jak i martwych. Najczęściej można go spotkać u podnóża sosny, od której wziął swoją nazwę. Zainfekowane drzewo zaczyna gnić i wydzielać intensywny zapach terpentyny.

W Polsce baraniocha do 2014 roku była objęta ścisłą ochroną. Obecnie znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski jako potencjalnie zagrożony gatunek, który występuje w ograniczonym zasięgu. Jednak wielu grzybiarzy twierdzi, że kozią brodę można bardzo często spotkać w lesie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy

Właściwości zdrowotne siedzunia sosnowego

Niektórzy mylnie twierdzą, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych. Siedzuń sosnowy wyraźnie temu zaprzecza – zawiera wiele cennych składników, w tym beta-glukany, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Naukowcy widzą w nim również potencjał w działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Jedne z badań wykazały, że baraniocha zawiera fitoskładniki, które mogą zmniejszać aktywność komórek rakowych.

Przepis na baraniochę w panierce

Ten nietypowy grzyb ma lekko orzechowy smak, który doskonale się komponuje z topionym masłem. Otoczony chrupiącą panierką zachowuje delikatną strukturę i doskonale chłonie aromat przypraw. Baraniochę, albo jak wolisz kozią brodę, w panierce możesz podać w towarzystwie ziemniaków purée i colesława.

Składniki:

  • 500 g świeżej baraniochy (siedzunia sosnowego)
  • 2 jajka
  • 100 g bułki tartej
  • 100 g mąki pszennej
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • Opcjonalnie: świeża natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść, usuwając wszelkie zanieczyszczenia. Możesz ją krótko opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Pokrój grzyba na plastry o grubości około 1 cm.
  3. W jednym talerzu rozkłóć jajka z odrobiną soli i pieprzu. W drugim talerzu przygotuj mąkę, a w trzecim bułkę tartą.
  4. Każdy plaster baraniochy obtocz najpierw w mące, następnie zanurz w jajku, a na końcu obtocz w bułce tartej, dokładnie pokrywając całą powierzchnię.
  5. Na patelni rozgrzej olej i smaż na średnim ogniu, aż kotlety będą złociste i chrupiące z obydwu stron.
  6. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku kuchennym.

Pamiętaj o najważniejszych zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci