W środku delikatne i soczyste. Boczniaki nacieram startym warzywem

Boczniaki w panierce mogą smakować lepiej niż schabowe. Ale tylko wtedy, gdy odpowiednio przygotujesz grzyby. Dlatego, zanim wylądują w jajku i bułce tartej, nacieram je wyrazistym dodatkiem. Smażę na złoto i podaję w klasyczny sposób.

Boczniaki w panierce z ziemniakami i surówką z kiszonej kapustyBoczniaki w panierce z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Jak dobrze przygotować boczniaki? Wystarczy jeden prosty dodatek – cebula starta na drobnych oczkach, czyli praktycznie na miazgę. Bardzo dokładnie nacieram nią boczniaki, posypuję solą, pieprzem i odstawiam na chwilę, żeby grzyby mogły wchłonąć aromat dodatków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boczniaki panieruję i smażę. Smakują jak skrzydełka z KFC

Panierka, która dobrze się trzyma

Do boczniaków wykorzystuję klasyczną panierkę, z jedną małą różnicą. Jajka mieszam z odrobiną mleka, maślanki lub jogurtu – w zależności od tego, co akurat jest do zużycia w lodówce. Natarte cebulą grzyby obtaczam kolejno w mące, jajku z mlekiem (lub innym nabiałem) i bułce tartej. Taka panierka dobrze się klei i nie odpada podczas smażenia.

Przepis na boczniaki w panierce

W ten sposób możesz przygotować nie tylko boczniaki, ale także sowy, zwane także kaniami.

Składniki:

  • 250 g boczniaków,
  • pół cebuli,
  • pół łyżeczki soli, szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 50 ml mleka (może być maślanka lub jogurt),
  • 150 g bułki tartej,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Boczniaki natrzyj startą drobno cebulą, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut.
  2. W trzech osobnych miseczkach przygotuj mąkę, jajko rozmieszane z mlekiem i bułkę tartą. Obtaczaj boczniaki kolejno w każdym składniku panierki.
  3. Smaż na większej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu – przez ok. 3–4 minuty z jednej, a następnie 2–3 minuty z drugiej strony.
  4. Po usmażeniu ułóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Wybrane dla Ciebie
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój