Kotlety z kani w chrupiącej panierce krok po kroku. Przygotujesz je po mistrzowsku
Kotlety a'la schabowe z kani to obiadowy klasyk, który pokochasz od pierwszego kęsa. Tak podane grzyby przekonają nawet największych sceptyków. Idealne na obiad i kolację
19.10.2022 | aktual.: 13.10.2023 11:53
Schabowe z kani
Kotlety z sowy doskonale znamy z naszego dzieciństwa. Przed laty smażyła je nam nasza babcia, a teraz robimy to sami. Chociaż grzyby kojarzą się nam głównie z sosami lub marynowaniem, to w roli kotletów sprawdzą się po prostu znakomicie. Chrupiąca panierka skrywa "mięso" w postaci kapelusza czubajki kani. Ten wegetariański posiłek sprawdzi się znakomicie zarówno w roli obiadu, jak i ciepłej kolacji.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Zobacz także
Kotlety z kani
Składniki:
- 1 kania
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Zacznij od dokładnego sprawdzenia grzyba- nigdy nie jedz okazów, których nie jesteś w 100% pewny. Obejrzyj dobrze kapelusz, trzon i pierścień. Czubajka kania ma łatki na kapeluszu, ruchomy pierścień, który przesuwa się po członie, a jej bulwa pokryta jest pochwą. Blaszki kani są beżowe lub nawet jasnobrązowe.
Kiedy dokładnie sprawdzisz okazy, to czas zabrać się za gotowanie. Do naszych kotletów potrzebne będą jedynie kapelusze- oczyść je dokładnie z liści i ściółki leśnej. W talerzu rozkłóć dwa jajka i dopraw je solą oraz pieprzem. Dokładnie obtocz kapelusz z obu stron w jajku.
Następnie obtocz kanię w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Wystarczą maksymalnie 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odsącz kotlety na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Usmażone kotlety możesz podać w towarzystwie ziemniaków i mizerii lub innej ulubionej surówki. Świetnie smakują również z kromką świeżego pieczywa.
Smacznego!