Kotlety z kani w chrupiącej panierce krok po kroku. Przygotujesz je po mistrzowsku

Kotlety a'la schabowe z kani to obiadowy klasyk, który pokochasz od pierwszego kęsa. Tak podane grzyby przekonają nawet największych sceptyków. Idealne na obiad i kolację

Obrazek
Ewa

Schabowe z kani

Kotlety z sowy doskonale znamy z naszego dzieciństwa. Przed laty smażyła je nam nasza babcia, a teraz robimy to sami. Chociaż grzyby kojarzą się nam głównie z sosami lub marynowaniem, to w roli kotletów sprawdzą się po prostu znakomicie. Chrupiąca panierka skrywa "mięso" w postaci kapelusza czubajki kani. Ten wegetariański posiłek sprawdzi się znakomicie zarówno w roli obiadu, jak i ciepłej kolacji.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Kotlety z kani

Składniki:

       
  • 1 kania
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zacznij od dokładnego sprawdzenia grzyba- nigdy nie jedz okazów, których nie jesteś w 100% pewny. Obejrzyj dobrze kapelusz, trzon i pierścień. Czubajka kania ma łatki na kapeluszu, ruchomy pierścień, który przesuwa się po członie, a jej bulwa pokryta jest pochwą. Blaszki kani są beżowe lub nawet jasnobrązowe.

Kotlety z kani- Pyszności
Kotlety z kani- Pyszności

Kiedy dokładnie sprawdzisz okazy, to czas zabrać się za gotowanie. Do naszych kotletów potrzebne będą jedynie kapelusze- oczyść je dokładnie z liści i ściółki leśnej. W talerzu rozkłóć dwa jajka i dopraw je solą oraz pieprzem. Dokładnie obtocz kapelusz z obu stron w jajku.

Kotlety z kani- Pyszności
Kotlety z kani- Pyszności

Następnie obtocz kanię w bułce tartej.  Smaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Wystarczą maksymalnie 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odsącz kotlety na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Kotlety z kani- Pyszności
Kotlety z kani- Pyszności

Usmażone kotlety możesz podać w towarzystwie ziemniaków i mizerii lub innej ulubionej surówki. Świetnie smakują również z kromką świeżego pieczywa.

Smacznego!

Obrazek
Kotlety z kani- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie