Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów

Racuchy to smak dzieciństwa, ale w tej wersji zyskują zupełnie nowy charakter. Wystarczy połączyć serek wiejski i jabłka, by w kilka chwil przygotować puszyste, złociste placuszki, które pachną cynamonem i kuszą chrupiącymi brzegami. To prosty przepis na śniadanie, deser albo słodką kolację, która zawsze poprawia humor.

Racuchy z serka wiejskiego i jabłek (posypane cukrem pudrem)Racuchy z serka wiejskiego i jabłek (posypane cukrem pudrem)
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock

Racuchy to jeden z tych przepisów, które zna niemal każdy – złociste, puszyste placuszki smażone na oleju, najczęściej z jabłkami, kojarzą się z domem i dzieciństwem. To klasyk polskiej kuchni, serwowany na śniadanie, deser albo kolację, zawsze z odrobiną cukru pudru na wierzchu.


Dziś jednak coraz częściej szukamy zdrowszych wersji ulubionych dań. Tradycyjne racuchy można przygotować lżejsze, bardziej odżywcze – z dodatkiem pełnoziarnistej mąki, mniejszej ilości cukru czy właśnie z wykorzystaniem serka wiejskiego. Dzięki niemu placuszki stają się bogatsze w białko i mają delikatniejszą strukturę, a jednocześnie zachowują cały urok klasycznych racuchów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste racuchy drożdżowe jak u babci. Taki podwieczorek ożywi wspomnienia

Przepis na racuchy z serka wiejskiego z jabłkami

Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami to prosty przepis, który łączy tradycję z nowoczesnością. Kilka podstawowych składników i chwila pracy wystarczą, by na stole pojawiła się góra puszystych, złocistych placuszków.

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 2 jabłka,
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i ścieram na tarce o grubych oczkach.
  2. Do miski wrzucam serek wiejski, jajka, cukier i cynamon. Mieszam, a następnie dodaję starte jabłka.
  3. Wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie łączę – masa powinna być gęsta.
  4. Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką nakładam porcje ciasta i smażę racuchy na złoty kolor z obu stron.
  5. Po usmażeniu odsączam je na papierowym ręczniku.
  6. Podaję ciepłe, posypane cukrem pudrem – najlepiej smakują od razu po przygotowaniu.

Triki, dzięki którym racuchy zawsze się udadzą

  1. Nie mieszaj za długo ciasta – wystarczy połączyć składniki do momentu, aż mąka się wchłonie. Dzięki temu racuchy wyjdą puszyste, a nie gumowate.
  2. Olej dobrze rozgrzej, ale nie przypalaj – zbyt zimny sprawi, że placuszki wchłoną tłuszcz, a za gorący spali je z wierzchu, zanim zdążą się upiec w środku.
  3. Dodaj jabłka tuż przed smażeniem – wtedy nie puszczą zbyt dużo soku i masa pozostanie gęsta.
  4. Smaż na średnim ogniu – dzięki temu racuchy będą złociste i dopieczone w środku.
  5. Odsącz na papierowym ręczniku – to prosty sposób, by pozbyć się nadmiaru oleju i sprawić, że będą lżejsze.

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła