Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów

Racuchy to smak dzieciństwa, ale w tej wersji zyskują zupełnie nowy charakter. Wystarczy połączyć serek wiejski i jabłka, by w kilka chwil przygotować puszyste, złociste placuszki, które pachną cynamonem i kuszą chrupiącymi brzegami. To prosty przepis na śniadanie, deser albo słodką kolację, która zawsze poprawia humor.

Racuchy z serka wiejskiego i jabłek (posypane cukrem pudrem)Racuchy z serka wiejskiego i jabłek (posypane cukrem pudrem)
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock

Racuchy to jeden z tych przepisów, które zna niemal każdy – złociste, puszyste placuszki smażone na oleju, najczęściej z jabłkami, kojarzą się z domem i dzieciństwem. To klasyk polskiej kuchni, serwowany na śniadanie, deser albo kolację, zawsze z odrobiną cukru pudru na wierzchu.


Dziś jednak coraz częściej szukamy zdrowszych wersji ulubionych dań. Tradycyjne racuchy można przygotować lżejsze, bardziej odżywcze – z dodatkiem pełnoziarnistej mąki, mniejszej ilości cukru czy właśnie z wykorzystaniem serka wiejskiego. Dzięki niemu placuszki stają się bogatsze w białko i mają delikatniejszą strukturę, a jednocześnie zachowują cały urok klasycznych racuchów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste racuchy drożdżowe jak u babci. Taki podwieczorek ożywi wspomnienia

Przepis na racuchy z serka wiejskiego z jabłkami

Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami to prosty przepis, który łączy tradycję z nowoczesnością. Kilka podstawowych składników i chwila pracy wystarczą, by na stole pojawiła się góra puszystych, złocistych placuszków.

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 2 jabłka,
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i ścieram na tarce o grubych oczkach.
  2. Do miski wrzucam serek wiejski, jajka, cukier i cynamon. Mieszam, a następnie dodaję starte jabłka.
  3. Wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie łączę – masa powinna być gęsta.
  4. Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką nakładam porcje ciasta i smażę racuchy na złoty kolor z obu stron.
  5. Po usmażeniu odsączam je na papierowym ręczniku.
  6. Podaję ciepłe, posypane cukrem pudrem – najlepiej smakują od razu po przygotowaniu.

Triki, dzięki którym racuchy zawsze się udadzą

  1. Nie mieszaj za długo ciasta – wystarczy połączyć składniki do momentu, aż mąka się wchłonie. Dzięki temu racuchy wyjdą puszyste, a nie gumowate.
  2. Olej dobrze rozgrzej, ale nie przypalaj – zbyt zimny sprawi, że placuszki wchłoną tłuszcz, a za gorący spali je z wierzchu, zanim zdążą się upiec w środku.
  3. Dodaj jabłka tuż przed smażeniem – wtedy nie puszczą zbyt dużo soku i masa pozostanie gęsta.
  4. Smaż na średnim ogniu – dzięki temu racuchy będą złociste i dopieczone w środku.
  5. Odsącz na papierowym ręczniku – to prosty sposób, by pozbyć się nadmiaru oleju i sprawić, że będą lżejsze.
Wybrane dla Ciebie
Kiedy dodać miód do kutii? Wiele osób popełnia błąd, przez co wychodzi mdła
Kiedy dodać miód do kutii? Wiele osób popełnia błąd, przez co wychodzi mdła
Po tę rybę sięgam częściej niż po karpia. Smaczna i łatwo usuwa się z niej ości
Po tę rybę sięgam częściej niż po karpia. Smaczna i łatwo usuwa się z niej ości
Wrzucam do śledzi po kaszubsku. Nie ma lepszej wigilijnej przekąski
Wrzucam do śledzi po kaszubsku. Nie ma lepszej wigilijnej przekąski
Na Boże Narodzenie co roku piekę szynkę w chlebie. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Na Boże Narodzenie co roku piekę szynkę w chlebie. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Takie grzyby mogą zepsuć potrawy wigilijne. Uważaj przy kupowaniu
Takie grzyby mogą zepsuć potrawy wigilijne. Uważaj przy kupowaniu
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇