Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów

Racuchy to smak dzieciństwa, ale w tej wersji zyskują zupełnie nowy charakter. Wystarczy połączyć serek wiejski i jabłka, by w kilka chwil przygotować puszyste, złociste placuszki, które pachną cynamonem i kuszą chrupiącymi brzegami. To prosty przepis na śniadanie, deser albo słodką kolację, która zawsze poprawia humor.

Racuchy z serka wiejskiego i jabłek (posypane cukrem pudrem)Racuchy z serka wiejskiego i jabłek (posypane cukrem pudrem)
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock

Racuchy to jeden z tych przepisów, które zna niemal każdy – złociste, puszyste placuszki smażone na oleju, najczęściej z jabłkami, kojarzą się z domem i dzieciństwem. To klasyk polskiej kuchni, serwowany na śniadanie, deser albo kolację, zawsze z odrobiną cukru pudru na wierzchu.


Dziś jednak coraz częściej szukamy zdrowszych wersji ulubionych dań. Tradycyjne racuchy można przygotować lżejsze, bardziej odżywcze – z dodatkiem pełnoziarnistej mąki, mniejszej ilości cukru czy właśnie z wykorzystaniem serka wiejskiego. Dzięki niemu placuszki stają się bogatsze w białko i mają delikatniejszą strukturę, a jednocześnie zachowują cały urok klasycznych racuchów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste racuchy drożdżowe jak u babci. Taki podwieczorek ożywi wspomnienia

Przepis na racuchy z serka wiejskiego z jabłkami

Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami to prosty przepis, który łączy tradycję z nowoczesnością. Kilka podstawowych składników i chwila pracy wystarczą, by na stole pojawiła się góra puszystych, złocistych placuszków.

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 2 jabłka,
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i ścieram na tarce o grubych oczkach.
  2. Do miski wrzucam serek wiejski, jajka, cukier i cynamon. Mieszam, a następnie dodaję starte jabłka.
  3. Wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie łączę – masa powinna być gęsta.
  4. Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką nakładam porcje ciasta i smażę racuchy na złoty kolor z obu stron.
  5. Po usmażeniu odsączam je na papierowym ręczniku.
  6. Podaję ciepłe, posypane cukrem pudrem – najlepiej smakują od razu po przygotowaniu.

Triki, dzięki którym racuchy zawsze się udadzą

  1. Nie mieszaj za długo ciasta – wystarczy połączyć składniki do momentu, aż mąka się wchłonie. Dzięki temu racuchy wyjdą puszyste, a nie gumowate.
  2. Olej dobrze rozgrzej, ale nie przypalaj – zbyt zimny sprawi, że placuszki wchłoną tłuszcz, a za gorący spali je z wierzchu, zanim zdążą się upiec w środku.
  3. Dodaj jabłka tuż przed smażeniem – wtedy nie puszczą zbyt dużo soku i masa pozostanie gęsta.
  4. Smaż na średnim ogniu – dzięki temu racuchy będą złociste i dopieczone w środku.
  5. Odsącz na papierowym ręczniku – to prosty sposób, by pozbyć się nadmiaru oleju i sprawić, że będą lżejsze.
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka