Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Racuchy to smak dzieciństwa, ale w tej wersji zyskują zupełnie nowy charakter. Wystarczy połączyć serek wiejski i jabłka, by w kilka chwil przygotować puszyste, złociste placuszki, które pachną cynamonem i kuszą chrupiącymi brzegami. To prosty przepis na śniadanie, deser albo słodką kolację, która zawsze poprawia humor.
Racuchy to jeden z tych przepisów, które zna niemal każdy – złociste, puszyste placuszki smażone na oleju, najczęściej z jabłkami, kojarzą się z domem i dzieciństwem. To klasyk polskiej kuchni, serwowany na śniadanie, deser albo kolację, zawsze z odrobiną cukru pudru na wierzchu.
Dziś jednak coraz częściej szukamy zdrowszych wersji ulubionych dań. Tradycyjne racuchy można przygotować lżejsze, bardziej odżywcze – z dodatkiem pełnoziarnistej mąki, mniejszej ilości cukru czy właśnie z wykorzystaniem serka wiejskiego. Dzięki niemu placuszki stają się bogatsze w białko i mają delikatniejszą strukturę, a jednocześnie zachowują cały urok klasycznych racuchów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Puszyste racuchy drożdżowe jak u babci. Taki podwieczorek ożywi wspomnienia
Przepis na racuchy z serka wiejskiego z jabłkami
Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami to prosty przepis, który łączy tradycję z nowoczesnością. Kilka podstawowych składników i chwila pracy wystarczą, by na stole pojawiła się góra puszystych, złocistych placuszków.
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego,
- 2 jabłka,
- 2 jajka,
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i ścieram na tarce o grubych oczkach.
- Do miski wrzucam serek wiejski, jajka, cukier i cynamon. Mieszam, a następnie dodaję starte jabłka.
- Wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie łączę – masa powinna być gęsta.
- Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką nakładam porcje ciasta i smażę racuchy na złoty kolor z obu stron.
- Po usmażeniu odsączam je na papierowym ręczniku.
- Podaję ciepłe, posypane cukrem pudrem – najlepiej smakują od razu po przygotowaniu.
Triki, dzięki którym racuchy zawsze się udadzą
- Nie mieszaj za długo ciasta – wystarczy połączyć składniki do momentu, aż mąka się wchłonie. Dzięki temu racuchy wyjdą puszyste, a nie gumowate.
- Olej dobrze rozgrzej, ale nie przypalaj – zbyt zimny sprawi, że placuszki wchłoną tłuszcz, a za gorący spali je z wierzchu, zanim zdążą się upiec w środku.
- Dodaj jabłka tuż przed smażeniem – wtedy nie puszczą zbyt dużo soku i masa pozostanie gęsta.
- Smaż na średnim ogniu – dzięki temu racuchy będą złociste i dopieczone w środku.
- Odsącz na papierowym ręczniku – to prosty sposób, by pozbyć się nadmiaru oleju i sprawić, że będą lżejsze.