Ewa Wachowicz robi mięciutkie i lekkie racuchy z jabłkami. Smakują jak u babci, ale są zdrowsze

Takim racuchom po prostu nie sposób się oprzeć. Są mięciutkie, słodkie, a przy tym też zdrowe. Ewa Wachowicz wie, jak rozpieścić podniebienie.

Racuchy z jabłkami Ewy WachowiczRacuchy z jabłkami Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

Racuchy to dla wielu osób smak dzieciństwa, a już sam dźwięk skwierczącego na patelni oleju może sprawić, że do ust zacznie napływać ślinka. To klasyk polskiej kuchni, który od pokoleń rozkochuje w sobie miłośników słodkości. W wersji Ewy Wachowicz do masy trafia kefir oraz banan, dodatkowo zamieniając kultowe placuszki w pożywną przekąskę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku

Racuchy Ewy Wachowicz

Dodatek kefiru do racuchów sprawia, że ciasto jest lżejsze, a racuchy po usmażeniu pozostają miękkie i delikatne. Kefir to także cenne źródło probiotyków, które wspierają zdrowie jelit, oraz wapnia, niezbędnego dla mocnych kości. Z kolei banan, który trafia do ciasta, jest naturalnym słodzikiem. Dzięki niemu można ograniczyć ilość dodanego cukru, a w gotowych racuchach banan sprawia, że stają się one bardziej wilgotne i aromatyczne. To także naturalne źródło potasu

Puszyste racuchy
Puszyste racuchy © Pyszności

Ewa Wachowicz podpowiada także, że mąkę pszenną można zamienić na płaskurkę. Jest to jedno z najstarszych zbóż, bogate w białko, błonnik i minerały. Płaskurka, w przeciwieństwie do mąki pszennej, ma niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że po jej spożyciu poziom cukru we krwi rośnie wolniej. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję, należy dodać jej o pół szklanki więcej niż mąki pszennej.

Składniki:

  • 2 jabłka,
  • 500 ml kefiru,
  • 2 szklanki mąki pszennej lub 2,5 szklanki płaskurki,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 jajka,
  • 1 banan,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i zmiksuj na jasną, puszystą masę.
  2. Wlej kefir i wymieszaj.
  3. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo mąkę oraz sodę.
  4. Banana obierz, rozgnieć dobrze widelcem i dorzuć do masy.
  5. Jabłka obierz, pokrój w kostkę lub plasterki (usuwając gniazdo nasienne) i również dorzuć do masy.
  6. Dokładnie wymieszaj.
  7. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje masy.
  8. Smaż z obu stron, aż racuchy się zarumienią.
  9. Odsącz z nadmiaru oleju na kawałku ręcznika papierowego.

Gotowe racuchy podawaj oprószone cukrem pudrem. W zdrowszej wersji możesz sięgnąć także po erytrytol. Ewa Wachowicz poleca także, by zaserwować je w towarzystwie musu jabłkowego. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥