Ewa Wachowicz robi mięciutkie i lekkie racuchy z jabłkami. Smakują jak u babci, ale są zdrowsze

Takim racuchom po prostu nie sposób się oprzeć. Są mięciutkie, słodkie, a przy tym też zdrowe. Ewa Wachowicz wie, jak rozpieścić podniebienie.

Racuchy z jabłkami Ewy WachowiczRacuchy z jabłkami Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

Racuchy to dla wielu osób smak dzieciństwa, a już sam dźwięk skwierczącego na patelni oleju może sprawić, że do ust zacznie napływać ślinka. To klasyk polskiej kuchni, który od pokoleń rozkochuje w sobie miłośników słodkości. W wersji Ewy Wachowicz do masy trafia kefir oraz banan, dodatkowo zamieniając kultowe placuszki w pożywną przekąskę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku

Racuchy Ewy Wachowicz

Dodatek kefiru do racuchów sprawia, że ciasto jest lżejsze, a racuchy po usmażeniu pozostają miękkie i delikatne. Kefir to także cenne źródło probiotyków, które wspierają zdrowie jelit, oraz wapnia, niezbędnego dla mocnych kości. Z kolei banan, który trafia do ciasta, jest naturalnym słodzikiem. Dzięki niemu można ograniczyć ilość dodanego cukru, a w gotowych racuchach banan sprawia, że stają się one bardziej wilgotne i aromatyczne. To także naturalne źródło potasu

Puszyste racuchy
Puszyste racuchy © Pyszności

Ewa Wachowicz podpowiada także, że mąkę pszenną można zamienić na płaskurkę. Jest to jedno z najstarszych zbóż, bogate w białko, błonnik i minerały. Płaskurka, w przeciwieństwie do mąki pszennej, ma niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że po jej spożyciu poziom cukru we krwi rośnie wolniej. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję, należy dodać jej o pół szklanki więcej niż mąki pszennej.

Składniki:

  • 2 jabłka,
  • 500 ml kefiru,
  • 2 szklanki mąki pszennej lub 2,5 szklanki płaskurki,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 jajka,
  • 1 banan,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i zmiksuj na jasną, puszystą masę.
  2. Wlej kefir i wymieszaj.
  3. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo mąkę oraz sodę.
  4. Banana obierz, rozgnieć dobrze widelcem i dorzuć do masy.
  5. Jabłka obierz, pokrój w kostkę lub plasterki (usuwając gniazdo nasienne) i również dorzuć do masy.
  6. Dokładnie wymieszaj.
  7. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje masy.
  8. Smaż z obu stron, aż racuchy się zarumienią.
  9. Odsącz z nadmiaru oleju na kawałku ręcznika papierowego.

Gotowe racuchy podawaj oprószone cukrem pudrem. W zdrowszej wersji możesz sięgnąć także po erytrytol. Ewa Wachowicz poleca także, by zaserwować je w towarzystwie musu jabłkowego. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb