Ewa Wachowicz robi mięciutkie i lekkie racuchy z jabłkami. Smakują jak u babci, ale są zdrowsze
Takim racuchom po prostu nie sposób się oprzeć. Są mięciutkie, słodkie, a przy tym też zdrowe. Ewa Wachowicz wie, jak rozpieścić podniebienie.
Racuchy to dla wielu osób smak dzieciństwa, a już sam dźwięk skwierczącego na patelni oleju może sprawić, że do ust zacznie napływać ślinka. To klasyk polskiej kuchni, który od pokoleń rozkochuje w sobie miłośników słodkości. W wersji Ewy Wachowicz do masy trafia kefir oraz banan, dodatkowo zamieniając kultowe placuszki w pożywną przekąskę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku
Racuchy Ewy Wachowicz
Dodatek kefiru do racuchów sprawia, że ciasto jest lżejsze, a racuchy po usmażeniu pozostają miękkie i delikatne. Kefir to także cenne źródło probiotyków, które wspierają zdrowie jelit, oraz wapnia, niezbędnego dla mocnych kości. Z kolei banan, który trafia do ciasta, jest naturalnym słodzikiem. Dzięki niemu można ograniczyć ilość dodanego cukru, a w gotowych racuchach banan sprawia, że stają się one bardziej wilgotne i aromatyczne. To także naturalne źródło potasu
Ewa Wachowicz podpowiada także, że mąkę pszenną można zamienić na płaskurkę. Jest to jedno z najstarszych zbóż, bogate w białko, błonnik i minerały. Płaskurka, w przeciwieństwie do mąki pszennej, ma niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że po jej spożyciu poziom cukru we krwi rośnie wolniej. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję, należy dodać jej o pół szklanki więcej niż mąki pszennej.
Składniki:
- 2 jabłka,
- 500 ml kefiru,
- 2 szklanki mąki pszennej lub 2,5 szklanki płaskurki,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 jajka,
- 1 banan,
- 2-3 łyżki cukru,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Jajka wbij do miski, dodaj cukier i zmiksuj na jasną, puszystą masę.
- Wlej kefir i wymieszaj.
- Cały czas miksując, dodawaj stopniowo mąkę oraz sodę.
- Banana obierz, rozgnieć dobrze widelcem i dorzuć do masy.
- Jabłka obierz, pokrój w kostkę lub plasterki (usuwając gniazdo nasienne) i również dorzuć do masy.
- Dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje masy.
- Smaż z obu stron, aż racuchy się zarumienią.
- Odsącz z nadmiaru oleju na kawałku ręcznika papierowego.
Gotowe racuchy podawaj oprószone cukrem pudrem. W zdrowszej wersji możesz sięgnąć także po erytrytol. Ewa Wachowicz poleca także, by zaserwować je w towarzystwie musu jabłkowego. Smacznego!