WAŻNE
TERAZ

Rozpoczęło się spotkanie szefów MSZ Polski i Chin

Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji

Pan con tomate to kataloński pomysł na grzanki z czerstwego chleba. Nie po raz pierwszy okazuje się, że geniusz tkwi w prostocie – są pyszne i banalne w przygotowaniu. Aż dziwne, że w Polsce mało kto robi takie pieczywko na przekąskę. Świetnie smakują jako dodatek do zup kremów lub z wyrazistą pastą na wierzchu.

Hiszpańskie grzanki z pomidorem do pyszny dodatek do zup i pastHiszpańskie grzanki z pomidorem do pyszny dodatek do zup i past
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jak odświeżyć suchą kromkę? Hiszpanie mają na to swój sposób, którego historia sięga wojny domowej w latach 30. XX wieku. Wtedy recykling czerstwego chleba był koniecznością, dzisiaj to nie tylko sposób na niemarnowanie żywności, ale także przyjemność dla podniebienia. Pan con tomate jest podawany we wszystkich barach i restauracjach w Katalonii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Porcję fasoli zamieniam w najlepsze smarowidło do grzanek. Zapieczone smakują genialnie

Hiszpański sposób na czerstwe pieczywo

Przepis na katalońskie grzanki jest jednocześnie prosty i odkrywczy. Hiszpanie przekrawają na pół pomidora i wcierają go w czerstwe pieczywo. Chlebek warto wcześniej podgrzać w piekarniku lub tosterze, aby był ciepły i bardziej chrupiący. I to właściwie tyle.

Dodatkowo możesz wetrzeć trochę przeciśniętego przez praskę czosnku, a grzanki polać dobrą hiszpańską oliwą. W tapasowniach możesz dostać pan con tomate z szynką serrano, kiełbaską fuet lub chorizo, salsą pomidorową, tapenadą, serami lub anchois.

Przepis na pan con tomate, czyli hiszpańskie grzanki z pomidorem

Do grzanek wybierz bardzo dojrzałe i mięsiste pomidory, na przykład śliwkowe lub bawole serca.

Składniki:

  • kilka kromek czerstwego chleba,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory,
  • 1 łyżka oliwy,
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Kromkę chleba lub bagietki posmaruj masłem i pogrzej na patelni (może być też w opiekaczu lub piekarniku).
  2. Gotową grzankę posmaruj przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  3. Następnie wetrzyj w nią przekrojonego na pół pomidora, posyp solą i polej oliwą.
  4. Na wierzch możesz dodatkowo położyć salsę z drobno pokrojonych pomidorów, wymieszanych z czosnkiem i oliwą.

Wybrane dla Ciebie

Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Większość dodaje do sałatki, ja wlewam do kawy. Trzyma cukier w ryzach, pomaga pozbyć się oponki
Większość dodaje do sałatki, ja wlewam do kawy. Trzyma cukier w ryzach, pomaga pozbyć się oponki
Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Mieszam 3 składniki. Po chwili mam stertę pysznych i chrupiących kotlecików
Mieszam 3 składniki. Po chwili mam stertę pysznych i chrupiących kotlecików
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad