Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji

Pan con tomate to kataloński pomysł na grzanki z czerstwego chleba. Nie po raz pierwszy okazuje się, że geniusz tkwi w prostocie – są pyszne i banalne w przygotowaniu. Aż dziwne, że w Polsce mało kto robi takie pieczywko na przekąskę. Świetnie smakują jako dodatek do zup kremów lub z wyrazistą pastą na wierzchu.

Hiszpańskie grzanki z pomidorem do pyszny dodatek do zup i pastHiszpańskie grzanki z pomidorem do pyszny dodatek do zup i past
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jak odświeżyć suchą kromkę? Hiszpanie mają na to swój sposób, którego historia sięga wojny domowej w latach 30. XX wieku. Wtedy recykling czerstwego chleba był koniecznością, dzisiaj to nie tylko sposób na niemarnowanie żywności, ale także przyjemność dla podniebienia. Pan con tomate jest podawany we wszystkich barach i restauracjach w Katalonii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Porcję fasoli zamieniam w najlepsze smarowidło do grzanek. Zapieczone smakują genialnie

Hiszpański sposób na czerstwe pieczywo

Przepis na katalońskie grzanki jest jednocześnie prosty i odkrywczy. Hiszpanie przekrawają na pół pomidora i wcierają go w czerstwe pieczywo. Chlebek warto wcześniej podgrzać w piekarniku lub tosterze, aby był ciepły i bardziej chrupiący. I to właściwie tyle.

Dodatkowo możesz wetrzeć trochę przeciśniętego przez praskę czosnku, a grzanki polać dobrą hiszpańską oliwą. W tapasowniach możesz dostać pan con tomate z szynką serrano, kiełbaską fuet lub chorizo, salsą pomidorową, tapenadą, serami lub anchois.

Przepis na pan con tomate, czyli hiszpańskie grzanki z pomidorem

Do grzanek wybierz bardzo dojrzałe i mięsiste pomidory, na przykład śliwkowe lub bawole serca.

Składniki:

  • kilka kromek czerstwego chleba,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory,
  • 1 łyżka oliwy,
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Kromkę chleba lub bagietki posmaruj masłem i pogrzej na patelni (może być też w opiekaczu lub piekarniku).
  2. Gotową grzankę posmaruj przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  3. Następnie wetrzyj w nią przekrojonego na pół pomidora, posyp solą i polej oliwą.
  4. Na wierzch możesz dodatkowo położyć salsę z drobno pokrojonych pomidorów, wymieszanych z czosnkiem i oliwą.
Wybrane dla Ciebie
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯